31.03.2009 г.

Проектът "Венера" * Глава VІІІ

Глава осма. Технофобия Машините на служба при човека Много хора се опасяват от завземането на властта от „умните машини“. Все пак, до сега не е известен нито един случай, в който машините са имали намерение да причинят някому зло. (За нещастие същото не може да се каже за хората.) Хората, не машините използват нервнопаралитични газове и ракети за унищожение. Дори автомобилните и самолетните катастрофи най-често са предизвикани от човешка грешка, а не от технически проблем. Хора се страхуват от бързото технологично развитие и най-вече от автоматизираните и компютъризирани машини, заместващи човека. В интерес на истината трябва да признаем, че някои от тези страхове са основателни в условията на паричната система, където бързият ръст на технологиите изисква все по-малко работници. Някои се отнасят с недоверие към компютъризацията на обществото и се страхуват от възможните аварии с техниката. Техните притеснения са свързани и с това, че технологиите ще ни направят да приличаме на роботи, ще доведат до еднообразие, в резултат на което ще загубим своята индивидуалност, правото на свободен избор и личен живот. Защитавайки се от машините, хората не посочват факти, че машините някога са възставали срещу човека, освен в научно-фантастичните романи. Хората програмират машините и определят тяхното предназначение. По тази причина не трябва да се страхуваме от машините, а от неправилното им използване, което заплашва човечеството. Не трябва да забравяме, че атомните бомбардировки, използването на бойни газове, лагерите на смъртта – всичко това е дело на хората, не на машините. Хората замърсяват околната среда – въздуха, земята и водите. Продажбата и употребата на наркотици, лъжата, фанатизма и расовата омраза са присъщи на човешката цивилизация и едва ли са възможни при машините. Опасността не е в машините, а в самите нас. Докато не поемем отговорност за отношенията между нас и за разумното управление на ресурсите на нашата планета, ние ще продължим да бъдем най-голямата заплаха за себе си и всичко живо. Науката и технологиите не са в основата на нито един наш проблем. Нашите проблеми се пораждат от човешките злоупотреби и експлоатацията над други хора, на околната среда и технологиите. В хуманната цивилизация машините се използват за намаляване на работният ден, увеличаване на достъпа до продукти и услуги и удължаване на свободното време. Новите технологии се използват за повишаване на жизненият стандарт на всеки и, вследствие на това, ускореното прилагане на автоматизираните технологии допринася за нашият просперитет.

4 коментара:

  1. Не сам съгласен с гледната точка относно технологиите. Зависимост и неправилна употреба дори при липса на развит интелект могат лесно да бъдат употребени не по първоначалното предназначение

    ОтговорИзтриване
  2. Това е така. Все пак, в предишните глави и другите документи на движението, се набляга доста на важнжността от образование. Описаното, според мен, няма да стане нито утре, нито в други ден.
    Тук е и една от основните слабости, които намирам, откакто популяризирам тези позиции. Всичко е написано така, сякаш ще стане утре. Ще се събудим и... Няма концепция за процесите във времето и се получават тези илюзии. За мен тези процеси ще продължат десетки години, тъй като става въпрос за коренни промени в обществото. Още повече - не се предвижда революция :), така че няма как да превземем пощата, да изтребим лошите и... напред, към светлото бъдеще!

    ОтговорИзтриване
  3. Според мен страхът от машините вече е нещо минало. Днес нещата по-скоро са в другата крайност. Прекалено разчитаме на тях, а забравяме, че дейността им зависи от хората,които ги управляват. Пример в това отношение са компютрите. Много хора се мислят, че те едва ли не трябва да и да мислят вместо нас:).

    ОтговорИзтриване
  4. Преди 1989 г. водех курсове по компютърна грамотност в софийска община. Курсистите бяха директори и главни счетоводители от общинските предприятия. И тогава имаше манията най-големият началник да сложи на бюрото си най-хубавият компютър, обикновено - допълнение на мебелировката. Все пак, и между тях имаше хора, които разбираха за какво става дума и искаха да научат повече.
    Имаше тогава една програмка - Секретар 16, чрез която по предварително зададен списък можеха да се наберат телефони през модема или да се види "визитката" на търсеният. Е, разбира се, далеч от днешните софтуерни възможности, но...
    В крайна сметка, като започнах демонстрация на програмата, където предварително бях въвел - естествено!, данните на присъстващите, няколко човека останаха искрено удивени и убедени, че компютъра "знае" данните им. Въпреки всичките ми обяснения преди това!
    За съжаление и сега малко хора разбират, че компютъра е машина, която прави това, което и кажем... и не прави нищо, ако не й е казано :)

    ОтговорИзтриване