18.03.2009 г.

Проектът "Венера" * Глава ІІ

Глава втора Непрекъснато променящият се свят В нашата Вселена всичко се променя: от най-отдалечените й кътчета до движението на материците. Измененията протичат в живите и неживите системи. Историята на цивилизацията е история на движението от простото към сложното. Човешката находчивост и изобретателност потвърждават този извод. Никоя система не може да остане статична продължително време. За съжаление, измененията не винаги водят към добро. Въпреки, че признаваме неизбежността на промените, ние ги приемаме неохотно. В повечето случаи промените заплашват изходните позиции на група хора и те са първите, които застават срещу тях. Този извод е в сила за всяко общество, независимо от формата на управление: религиозна, военна, социалистическа, капиталистическа, фашистка. Водачите застават срещу промените. Впечатлява това, че хора, които живеят в невероятна мизерия, също могат да застанат срещу промените - по навик или от страх. Наричаме ги защитници на установеният ред. Каквато и да е съпротивата срещу промените те са неизбежни. Имат място във всеки социален строй и тяхното присъствие е единственото, което не се променя. Можем да кажем – човешката история е едно непрекъсната промяна. При всеки удобен случай заинтересованите хора, облагодетелствани от статуквото, често пъти са против дори срещу техническият прогрес. В началото на ХХ век привържениците на кавалерията отсрочили започването на производство на танкове. Стигнало се до там, че при нахлуването на Германия в Полша през 1939 г., срещу немските танкове поляците изправили своята конница. Очевидно е, че поляците нямали шансове. Развитието на военно-въздушните сили заплашвало производството на танкове. По-късно летците застанали срещу ракетчиците, ракетчиците срещу лазерното оръжие и т.н. Ако се замислим излиза, че и сега решаваме проблеми, идентични с тези на прадедите ни. Защо е така? Та нали съвременната наука и техника ни дават неизмеримо по-големи възможности в сравнение с техните. Ако приемем, че живота на Земята съществува от 24 часа, то човечеството се появява няколко минути преди полунощ, а само в последните няколко секунди използваме науката за намиране на най-ефективния път при постигане на нашите цели. Ние сме в началото на пътя. От началото на ХХ век досега получените знания са повече от всичките натрупани до тогава. Променя се всичко. Ако живота ви притисне в ъгъла, ако сте несигурни, ако действията ви водят до едни и същи проблеми, ако преценявате, че нашите икономически, политически и обществени принципи носят повече проблеми, отколкото решават означава, че вие участвате в предсмъртната агония на съвременното общество.

8 коментара:

  1. Може би, под тази глава въпросът ми, как ще преодолеем индивидуалния егоизъм щеше да е на точното място, вместо под предишната.Историята със спряното производство на танкове е един лек пример. Спомням си времето преди 20 години, когато две противопоставящи си системи бяха готови да унищожат дори и себе си, в името на измислени идеологии.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз съм абсолютно съгласна, че присъстваме на "агонията на съвременното общество" и чакам с надежда и любопитство нови идеи като тези на проекта "Венера". Чета с интерес, недоверчива съм и скептична, но това е нормално. Ваша леля.

    ОтговорИзтриване
  3. Според мен не е важно дали света се променя,това е неизбежно,важно е дали ние човеците,като доминираща популация се променяме и как.Защото постиженията са резултат на човешкия стремеж към нещо различно,но дали са необходими,мисля че за нас като човеци е важно да изнамерим начин да постигнем така нужната ни хармония със себе си и с природата,останалото ще се развие естествено.Поздрави за интересните теми

    ОтговорИзтриване
  4. Този текст не го разбирам. Предлага замяна на едно статукво с друго, при всяко статукво ще има облагодетелствани и в същото време приема "проекта" за абсолютната истина. Текста има повече черти на проповед ( основава се на вяра) отколкото на научна логика която прокламира в същото време. Общество основано на технологии подминава изцяло природния закон на подбор заменяйки го с развитието на техниката. Аз (като биологичен вид) не желая да бъда подменен с машина.

    ОтговорИзтриване
  5. Към krizt
    ако използвам терминологията на книгта - егоизмът се поражда от дефицита :)
    Основните инстинкти - за оцеляване, продължаване на рода и т.н. налагат егоизма. При липса на храна и други средства за живот задействат именно те. Следствие са завистта, алчността, стремежът към власт.
    В крайна сметка, стремежът към власт, не е нищо друго освен стремеж да застанеш по-близо до върха на хранителната верига и до осигуриш оцеляване на себе си и рода си. Разбира се, тези стремежи са надминали далеч необходимото за елементарното оцеляване, но...
    От тази гледна точка, не вярвам в идеологеми като "честен политик", "да спрем корупцията" и т.н. В общество, в което съществуват парите, като средство и липса на свободен достъп до средствата за оцеляване няма честни политици. Има конкуренция, корупция и т.н., все "хубавини", които се срещат у нас в крайно гротексен вид. Просто нашите "юнаци" са в началото на пътя и са много далеч от лустрото и рафинираността на техните "западни" колеги, но виждаме, че се учат бързо и ги настигат стремително...
    Наивитет е да се смята, че като си отидат "тези", "другите" ще ни "оправят". Е, ще оправят и тях и нас, но нали се сещаш кого ще го заболи. Политическият и финсов елит е компактна маса, пазеща интересите си. За нас остава елементарното щоу и мождуличностното напрежение, което е и целта на занятието.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, лелче :)
    Недоверието и скепсиса са напълно норомални. Все пак, става въпрос за обществени промени, аналог на които няма в историята. Важното е, че това е възможност, алтернатива, в която намирам доста разумни и логични построения. Важното е, че това не директива спусната от ЦК на някоя политсила, не е рилигиозна догма, която те плаши с всички възможни страхотии, ако не направиш еди-какво си еди-как си. Системата е отворена за корекции и предложения. Всеки, който има да каже нещо, може да го направи спокойно без да го е страх от... Знаеш от какво ги е страх хората и преди, и сега... Какво ще стане наистина - от времето се знае само :)

    ОтговорИзтриване
  7. Към Valentin Mihalev
    Благодаря за поздрава, но моята заслуга е много малка :)
    Съгласен съм, че трябва да търсим смисъла на прогреса, но мисля, че успехът ни ще бъде колкото със смисъла на живота. Въпреки това, съмнението и породеният от него размисъл ни прави хора.
    До сега не съм бил фен на екологични призиви, еманация на които е: "Да се върнем към природата!". По спиралата на развитието сме стигнали достатъчно напред за да елементаризираме така проблема. Не мисля, че трябва да се "връщаме" някъде, а да живеем като необходима и съставна част от биосферата.
    Екологичните идеи и проекти, които се предлагат в книгата, в голяма степен не са нови. През 60-те години, особено тези за използването на възстановими енергийни източници, бяха доста популярни. Изведнъж всичко замря и монопола остана в тези, които извличат невъзстановими полезни изкопаеми от Земята. В следващите глави тази теза е добре защитена.
    Между другото, от сайта на движението или от някой торент тракер могат да се изтеглят и двата филма, в които - поне за мен, има доста интересни неща.

    ОтговорИзтриване
  8. към kalbotobg
    Искренно се надявам неразбирането да е породено от моя любителски превод :)))
    А, ако съм сериозен - тъй като съм сигурен, че си чел нещата "в оригинал", не мога да се съглася с теб. Нито по въпроса за статуквото, нито със сравняването с проповед и липсата на научна логика. Да, подменянето на хората от машините го има, но то е неизбежно. Все пак, обоснована е тезата какво следва от това в съвременните условия, и как ще се прояви в алтернативата, която предлагат авторите.
    Мисля, че основният недостатък - не само на книгата, но и на концепцията, е сравнително ниското ниво на изказ, но това е по-скоро културологичен проблем. Все пак, авторите са американци и не са могли да избягат от нивото на поредиците "step by step" и съчиненията, окончаващи или започващи с Pro, в които съм срещал "бисери" от сорта: "Ако искате да разпечатате набраният от вас текст, щракнете върху иконката, на която е нарисуван принтер!" :)

    ОтговорИзтриване