17.04.2009 г.

В кой свят живеем?

Светът на сънищата свършва с утрото. Ставам, пускам телевизора, правя си кафе и се започва една... по bTV – едно, по Нова – друго, Канала – пълна мешавица, цък на друг канал... Странна работа, само езикът един и същ – български, но не съвсем („пичка пиче пичиво“ – а де, що е то? - сутрешен вулгарен спазъм или „печка пече печиво“, както и да е...). Всичко останало - различно. И „акцентите“, и „опонентите“, и „истините“... Интересното е, че едни и същи маймуни, които прескачат от телевизия на телевизия, чудесно се адаптират към съответния свят. Говорят, меко казано, различни неща в два последователни дни, но с един апломб и ведра усмивка на лице. Между другото, наричам този тип усмивка американска. За мен тя е събирателна за цялата имагинерност на медийния паноптикум. Ако излезем от т.нар. „американски“ близък план ще видим, че зад усмихващият се също се усмихва някой, но по друга причина или пък софийски помияр му рупа оная работа, но... кой ти гледа това. Важното е – едър план, компютърно бели зъби и невероятна усмивка. Всичко е наред. Я кажете „мушмурок“ широко усмихнати. Трудна работа! А хората го могат... Както обикновено се отплеснах, извинете ме, но вярвам, че сте свикнали... Та, за световете... Видно е, че светът е такъв какъвто плащачът (спонсорът, собственикът) го искат. Дори до там, че и прогнозите за времето са различни... Чудно ми е. Ако си само от един свят – на „Левски“ или на „ЦСКА“, на „левите“ или „десните“, на Нова или bTV – как се живее?! Сигурно е по-лесно. Не си задаваш въпроси, а караш по сценарий. Ама друг го бил написал – какво от това, нали е „наш“ човек, нали е „по-малкото зло“... Реших да се фокусирам, да се върна в „моя“ свят. Излизам на двора – сливите цъфнали, черешата и тя, люляците напъпили... така беше и по „Живково“ време, така е и сега, така и ще бъде – поне докато аз съм тук. Поглеждам се в огледалото – същото магаре, но вече не младо, а дърто, повтарящо грешките за да се убеди, че наистина е сгрешило, а не защото така казват и..., и т.н. Важното за мен е, че моят свят не се променя от това кой е на власт в София, Москва или Вашингтон. Променям го аз. Е, с променлив успех :)

12 коментара:

  1. то и аз така - наблюдавам света отвън, потрисам се и бързичко се връщам в моя си. там ми е спокойно, уютно красиво... но рано или късно се налага пак да направя контакт със света отвън.

    ОтговорИзтриване
  2. ;) slavuncho ми то такъв е света на българина, вари го печи го ма като се огледаш българин. Иначе тв канали внос бол ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Aria,
    Айзък Азимов има един приятен роман "Голото слънце". Май не само ние сме така :)

    ОтговорИзтриване
  4. kalbotobg,
    Ааа, там не е по-различно! Направи си извод какво точно става в Грузия, след като прочетеш един руски, английски и американски вестник - електронен, разбира се :)или гледаш някой от съответните tv канали.
    Какво става?
    Ами и аз не знам!
    Пак зависи от това какви "-филии" и "-фобии" ни тресат. А истината - тя е някъде там, в Грузия :)

    ОтговорИзтриване
  5. "Излизам на двора – сливите цъфнали, черешата и тя, люляците напъпили... така беше и по „Живково“ време, така е и сега, така и ще бъде – поне докато аз съм тук."

    Това е истината Приятелю.Целувни си внучето, резни си доматчето, пини ракийката, радвай се на приятелите и семейството.Животът е хубав.Даже, и да се старее е хубаво.

    ОтговорИзтриване
  6. Прав си, Приятелю!
    Приятелите и семейството са котвите, които ме държат в моя свят.
    Но за по-голямо душевно спокойствие трябва да изхвърля телевизорите :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Хубаво е, че този наш свят не може да ни го вземе никой.Според мен той е истинският. Другият е заместител,който се опитват да ни натрапват.Трябва да си имаме място,което ни зарежда с енергия.

    ОтговорИзтриване
  8. Завиждам ти за света,който имаш,аз мечтая за това цял живот,а за тв в България,по добре да не казвам нищо,и без това няма думи,които да ги опишат.

    ОтговорИзтриване
  9. Владимир Иванов,
    Да, така е! Лошото е, че натрапването е агресивно и понякога така ни обзема, че...
    Може би за това англичаните казват: "Моят дом е моята крепост" :)

    ОтговорИзтриване
  10. Валентин Михалев,
    Всичко идва на мястото си с годините :)

    ОтговорИзтриване
  11. не изхвърляй телевизора - просто му спри звука, т.е. както е модерно да се казва, натиснИ "мутето". много е гот. един вид, вземИ му думата!

    ОтговорИзтриване
  12. Ааа, не! Много място заема :)
    Но съм го правил и тогава е по-лошо - блясват в цялата си безмълвна красота и са неотразими - православните атеисти има пред вид :)

    ОтговорИзтриване