21.04.2009 г.

В аптеката

Чакам си днес в една аптека да взема лекарство. Нахълтват две млади дами и едната, с гласче като на руса настъпена мишка, започва да разпитва как върви продажбата на антибиотиците. Очевидно - дистрибуторка на лекарства. След като й отговориха, че не върви хич, разбираемо се разстрои. Започна да разпитва кои лекари от близката поликлиника (или както се казва там сега) какви лекарства предписват. Спомена името на един лекар, но философски заключи, че неговите пациенти са предимно възрастни хора и вероятно за това предписва по-малко антибиотици. Демек - пенсионерите нямат пари, което си е вярно. След това спомена името на детски педиатър и когато разбра, че и той не предписва "достатъчно" - според нея, антибиотици със заплашителен гласец изръмжа: "Ще я видим тази работа!". Очевидно в този момент ме забеляза и млъкна многозначително... Защо пиша за тази тривиална случка? Ами за да предложа поредното доказателство за правотата на това, с което ви занимавах толкова време - вижданията на неполитическото движение "Духът на Времето. Много хора сигурно ще се възмутят от поведението на тази жена. Още повече, че тя - на видима възраст (човек никога не знае при жените...) около 30 години, вероятно има деца и т.н. Сигурен съм, че на нейните деца не дава от антибиотиците, които продава, при най-малката хрема или профилактично. Както знаят младите родители, пък и бабите и дядовците, тази практика е широка разпространена. Хлапето кихне - антибиотик, боли го коремчето - антибиотик, ожули колената - антибиотик... Кое принуждава тази, предполагам добра съпруга и майка, да се стреми да трови чуждите деца? Отговорът е елементарен - паричната система, конкуренцията, стремежа за оцеляване. При тези условия няма друг модел на поведение. Само така тя ще печели достатъчно и ще осигури възможност на своите деца да живеят по-добре. Само за сметка на парите и здравето на другите. Това е положението. Не я оправдавам. Само моля, който реши да ме убеждава, че в други - разбирай "бели", страни е различно, че там морала и бизнес етиката са други, че дори у нас има честни бизнесмени, които с пот на челото изкарват залъка си, добре да подбере аргументите си. Няма да му е лесно. П.П. Приемам, разбира се, тезата, че за това са виновни Станишев, Доган и царя - заедно и поотделно, защото те априори са виновни за всичко. Като дойде на власт добрият Бойко Борисов всичко ще се оправи :))) Дупе да ни е яко...

8 коментара:

  1. Най-лошото на системата според мен е ,че не се интересува от индивида като градивна единица,а се стреми да го обсеби така,че да си гарантира(системата)ВЕЧНО съществуване.
    Коментара се получи малко странен:)))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Валентин Михалев,
    Знаеш, че в личен план убийството на един човек си е убийство. Смъртта на хиляди от войни, глад и мизерия е статистика.
    Системата е създадена да обслужва малка група хора - т.нар. елит, и въобще не й пука за мен и за теб. Нещата са така нагласени, че ако не сме ние ще са други и крайната цел ще е постигната.

    ОтговорИзтриване
  3. Няма да те убеждавам,че на други места е различно.Единственото хубаво нещо, в цялата история е,че има лекари, които не се поддават на този натиск.И не само лекари.

    ОтговорИзтриване
  4. Всъщност преувеличаваш. Вярно е, и добър да си в бизнеса ,ако нямаш някой мръсен номер шансовете са ти оскъдни. Но не всеки си позволява да мами клиенти, дамата не е изключение, но не е и правило. Всъщност аз бих и казал какво мисля за нея, ама това е друга тема ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Владимир Иванов (krizt),
    Да, това са тъй наречените "честни и морални хора". Аз също познавам не един и двама такива, и то - не само лекари :)
    За съжаление, те попадат в категорията "изключения, които потвърждават правилото". Те са фасадата, зад която се прикриват тези, които нямат нито чест, нито морал. Те са първите, които понасят ударите при промяна на ситуацията. Те не са пригодни за това общество и за това все по-малко от тях оцеляват...

    ОтговорИзтриване
  6. kalbotobg,
    Можеш да кажеш какво мислиш на нея и на други такива, като нея. Но, какво от това?! Те имат желязна логика, примерно - това е от полза за мен, за децата ми, за семейството ми.
    Как да ги обвиним, че не спазват морала, изписан по книжките? Кой първи ще хвърли камък по тях?
    Аз не мога!

    ОтговорИзтриване
  7. slavuncho, очароваш ме с умението си да показваш проблема и едновременно с това да предлагаш решението :-) особено ме изкефи перспективата, изложена в ПП за ББ :-))))

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти!
    Ти направи сутрешното ми кафе още по-приятно :)
    А иначе, който е парен от супа, духа и таратора. Още не мога да си простя, че гласувах за царя навремето, че поведох и домочадието дори! Е, тогава се зарекох да не гласувам повече, но чувството за вина остана...

    ОтговорИзтриване