7.04.2009 г.

Политическата екология – що ли е то?

Екология. Много странна думичка. Звучи като заклинание, тайнствено и застрашително. Погледнато обективно, екологията1 има своят предмет, дейности и цели – като всяка наука. За съжаление, както повечето науки, тя също се използва безогледно - като смокинов лист, с който се прикриват политически и/или икономически намерения. Тя е ключът към различни проекти – от туристическото „Мажино“ по българското Черноморие до софийската боклучарска епопея; от интересите на петролните компании до границите на човешката глупост. Все в името на „опазването на околната среда“ се вършат безобразия със страшни последици – не само по света, но и у нас. При необходимост от политическа подкрепа за вземане на определено решение неизкушеният гражданин е затрупван от числа, таблици, диаграми, оценки, които доказват само едно – конкретното „екологично“ решение е най-доброто. От него няма да пострадат нито мушичките, нито пчеличките, нито цветенцата и най-малко пък венецът на творението, т.е. - ние с вас... За съжаление истината е друга. Няма повече или по-малко добро екологично решение. Човешкото действие или е вредно или не е за биосферата. Няма екологична катастрофа от местно значение или замърсяване на определен регион. Екологичната катастрофа е глобална и от нея няма къде да се скрием. Няма евтино екологично решение. Всяко действие за опазване на околната среда е по-скъпо от всяко действие за нейното разрушаване. Такъв е резултатът от политическата и икономическа среда, в която живеем. Не искам да споря с адептите на свободният пазар, конкуренцията и печалбата. Призивите на еколозите са гласове в пустиня. Когато икономическата ефективност определя поведението на субектите в обществото екологична политика не може да има. Ще си позволя да припомня, че икономическа ефективност означава с по-малко разходи да постигнеш по-голяма печалба. Къде е тук екологията? Какво значение имат призивите, че определени действия или бездействия ще имат последствия след десет или двадесет години, когато трябва да се оцелее днес и сега! След това – я камилата, я камиларя... В тези условия може да има само политическа екология, с която се прикриват единствено политически и икономически амбиции. Както при останалите „политически“ дейности не е важно да вярваш в това, което казваш. Важно е да вярват на казаното от теб. Изводът, който съм направил за себе си е, че за решаване на проблемите на обществото промените трябва да започнат от неговата „светая светих“ - условията на икономическата игра. В тази връзка, правя опит да ви запозная с една алтернатива, която предлага „Проектът „Венера“. Идеите, залегнали в него до голяма степен съвпадат или са близки до моите разбирания. ______________ 1. Посочвам статията от Уикипедия. Не е много академично :), но за мрежови хора - като нас, е достатъчно.

4 коментара:

  1. Съгласен! Направо ми се гади като ги слушам как се "самоограничават". Каквото и да е правилното решение то няма да доиде от политиците, ако не станат силно зависими от живота на тези "от чието име говорят" без да им е давана думата. ;) Съгласен! Направо ми се гади като ги слушам как се "самоограничават". Каквото и да е правилното решение то няма да доиде от политиците, ако не станат силно зависими от живота на тези "от чието име говорят" без да им е давана думата. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Повечето изказвания на политици днес по темата, са продиктувани единствено от търсене на популярност.Вече не им обръщам внимание. Разочарован съм, обаче и от част от екологичните движения. Някои от тях са възприели тактиката на политиците. Преди време участвах в една подписка организирана от една такава организация. Имаше дебат и комисия, в която тази организация получи право на глас.бях направо шокиран, когато разбрах,че при гласуване на решението за спиране на проекта,представителите на тази организация са се въздържали. Гласът и беше решаващ.За съжаление икономическите интереси са доста по-силни днес.

    ОтговорИзтриване
  3. Човекът осъзнава нуждата от действия само когато лично пострада от ситуацията.Аз управлявам танкери,които превозват петрол,изискванията са много високи ,а наказанията безпощадни.Проблема е не че няма воля за опазване на околната среда,проблема е в това че хората не осъзнават какви са последствията,а те за жалост ще се появят в живота на нашите деца.

    ОтговорИзтриване
  4. доста еко и неправителствени организации се създават само за да обслужат официалната власт. както и профсъюзите. така че...

    ОтговорИзтриване