4.04.2009 г.

Празник на патерица

Вчера се навършиха 100 и кусур години от обявяването на София за столица. Чудо големо и с далечни последствия. Ако не беше се случило и днес щях да живея в родния си град, а не в селото на ББ - но това в личен план. В обществен - днес София щеше да е нормален град, с минерални извори, с прекрасна планина, малки селца околовръст, а не квартали и т.н. Но не би! Някои - мамка им!, решили тук да бъде столицата и... ще замълча, за да не обидя някой. Не съм привърженик на лозунга: "София на софиянци" щото е неизпълним, а и какво значи "софиянец"?! Събуждат се някакви асоциации със софийските кучета - представители на тути породи, но... пак ще замълча. Даа! Търновските "боляри" и пловдивските "тракийци" дълги години ронеха крокодилски сълзи защо Велико Търново, респективно Пловдив, не са столици на България. То не бяха "аргументи", то не бяха "Факти", то не бе плюене по София... Ама се усетиха и млъкнаха! Откривам подписка за преместването на столицата в... където и да е и по-най-бързият начин! Ееех, мечти, мечти...

7 коментара:

  1. и аз съм за преместването на столицата. искам си града човешки - не средище за "златотърсачи" и поле за "изява" на псевдополитици с кулинарни амбиции (в смисъл да оплюскат къде що видят).

    така погледнато - Честит празник на София!

    ОтговорИзтриване
  2. Халал да им е Софията,ама жалко,че като кацаш със самолет първо това виждаш,аз го правя често,та искам да ти кажа,гледката не е лицеприятна,а за столица,труднооооо:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Добре,че не това не го е прочел някой "кореняк" софиянец:).Аз съм от Самоков. Навремето и него са го спрягали за столица, но колкото и да е зле в момента не бих желал да стане по-зле. Това е най-сигурният път да се съсипе един град:).

    ОтговорИзтриване
  4. по този въпрос съм чела нещо подходящо, съжалявам че в момента не си спомням къде и от кого е:

    "През пролетта един човек се разхождал из полето и видял две дървета. Растели едно до друго, но едното било стройно и право, покрито с цвят като невеста. На другото клоните били изпочупени, и макар също покрито с цвят не било така красиво.

    Сщият човек случайно минал оттам и есента. И що да види - красивото право дърво било натежало от малки ябълки, но те били малки и кисели на вкус. Човекът опитал една и я захвърлил след първата хапка. Другото дърво било още по-изпочупено от пролетта. На една клонка висяла една-единствена ябълка. Човекът я откъснал и опитал. Била прекрасна на вкус."

    ОтговорИзтриване
  5. Славунчо, разбирам те , но ландшафта е до толкова осран и загрозен, че дори и да се премести столицата, на София ще са й нужни поне 50 години за да придобие нормален облик, на нормален и красив град.

    ОтговорИзтриване
  6. Какво са 50 години пред вечността!
    След някой месец ще навърша 52 - на жизненият път в средата :))), и да сме живи и здрави още 50 - готовооо :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Мисля ,че не 50 а 2-3 години ще трябват да се усети разликата. Навалицата е прекалено голяма. Спират транспорта за щяло нещяло. Градът ще стане икономическо средище без да го газят политици. Съгласен съм с Krizt званието столица е беля дето отстъпвам с радост.

    ОтговорИзтриване