2.04.2009 г.

Хората с качулките

Гледам новини и си мисля. Трудно е да се съчетаят двете неща едновременно - едното не предполага другото, но... правя каквото мога. Последните часове всички показват демонстрациите в Лондон срещу седянката на Г-20. Сцени, които видяхме преди време във Франция, Гърция, че и у нас пред Народното събрание - в нашенски вариант, разбира се. Какво е повтарящото се в тях освен "справедливият гняв" на тълпата? Хората с качулки. Те крещят, хвърлят предмети по полицаите, бият, но усърдно крият лицата си... Един качулат нашенец в Гърция, обясняваше пред телевизионен репортер, че така си спестявали неприятностите с полицията. Сигурно е само заради това... Винаги съм се отнасял с недоверие към "героите", особено анонимните. Лесно е да се бориш за човешки правдини по площадите и по мрежата, скрит под качулка или зад нищо незначещ ник. Ако си намериш и подходящо оправдание можеш да вършиш безобразия на воля. Все пак - знае се, един ден маските падат...

11 коментара:

  1. Пак юнаци с качулки предизвикаха кръвопролитията по време на протеста пред парламента тази година, качулати отвличат хора, обират банки... защо ли ?
    Ако някой не го е срам от действията си и има доблестта да застане зад тях, ще застане с гордо вдигната глава.

    ОтговорИзтриване
  2. Не ги защитавам тях, но система която пренебрегва народния глас и търси начин да ти запуши устата а не да те изслуша винаги е място където такива хора се роят. Сред тях има всякакви ,но ако народа не ги приема няма да има почва за тях. Досега не съм чувал за държава в която политиците да не търсят разбирането на гражданите и това да води до доверие. В нашата държава това нежелание за разбиране граничи с презрение. Виждате само едната страна на медала.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимността е удобна,не само страха кара хората да се крият,срамът е също доста важен фактор.

    ОтговорИзтриване
  4. @kalbotobg
    :) Аз пък не съм чувал за държава, чиито политици, да търсят доверието на своите граждани и това да води към доверие.
    В посочените от мен страни - Гърция, Франция, Англия, снощи и Белгия, едва ли всички качулки са български. Проблема не е български, а световен. При нас, както в много случаи, става по-скоро въпрос за имитация. Прилича ми на някои кандидат-певци - не знаят езика, не знаят за какво става дума в песента, но музиката им харесва и си вият на воля...
    Не отричам проблемите, които посочваш в България. Те съществуват и всеки ден се сблъскваме с тях. Все пак, не мога да приема, че защитата на която и да е кауза трябва да бъде анонимна. Тази тактика е възприета от терористи, партизани, революционери, мафиоти. Знаем какво донесе и носи тяхната "дейност" на човечеството, а и в България, разбира се.
    Не си представям Мартин Лутър Кинг, скрил лицето си под качулка, да казва: "Аз имам мечта...".

    ОтговорИзтриване
  5. @Valentin Mihalev
    Страхът и срамът са нормални човешки емоции.
    Анонимността "възбужда" чувството за безнаказаност и е елементарно двуличие. Стадните инстинкти на тълпата също не са за пренебрегване. Интересно е, че хората с качулки са като катализатори на дивотиите. Появяват се на определени места, казват и/или извършват нещо, което кара другите, които са отишли да протестират с лицата си, след това да се срамуват...
    Това показва, че зад и над тях стоят хора, които са добри манипулатори на събитията.

    ОтговорИзтриване
  6. Може би не трябва да коментирам тази тема.Въпреки,че данните за мен в блога ми са истински и съм спестил само фамилията си, на практика и аз съм анонимен. Не мисля, че бих писал нещо друго, ако бях сложил и фамилията си. Не мисля и, че хората, които крият лицата си щяха да се държат по друг начин, ако не бяха с качулки. Качулката не значи нищо, важен е човекът зад нея.

    ОтговорИзтриване
  7. ако не искам да показвам лицето си - имам това право. протестите се снимат, а никой няма да ме попита искам ли материал с лицето ми да бъде показан по телевизията.

    най-вероятно зад маските има различни хора.

    ОтговорИзтриване
  8. @krizt
    :) kalbotobg разглеждаше тази тема - за анонимността в мрежата в един свой постинг. Да, всеки има право да избере как да се представи тук. Аз не парадирам с това, че съм се показал "с цялата си красота" :) - снимка, име... Зависи от житейската ситуация. Ако с тези ми "атрибути" и с мнението, което изказвам, бих предизвикал асоциации с фирмата или институцията, в която раотя, и аз щях да ги пропусна. Но, съгласи се, че ние сме тук не за да вършим престъпления, за разлика от хората, за които пиша. Снощи пак гледах кадри от протестите. Повечето от хората не бяха скрили лицата си - лежаха, скандираха, носеха плакати. Мисля, че маските се използват от тези, които съзнават, че извършват незаконни действия. Разбира се, живота не е черно-бял. Преди 30-тина години, може би, и аз щях да бъда от тези с качулките :)))

    ОтговорИзтриване
  9. @aria
    Да, имаме това право. Все пак, по тази логика, би трябвало при всяко излизане от дома си да се забулваме :)

    ОтговорИзтриване
  10. Специално за тези протести мисля,че целта на хората с маските е по-скоро да опорочат протестите.

    ОтговорИзтриване
  11. Абсолютно. Това имам пред вид, че тези, които протестират поддържат своята кауза без притеснение. Тези, които искат да има кръв и палежи носят качулките.
    Онзи ден съобщиха за смъртта на един човек в Лондон. Полицаите не могли да окажат спешна помощ защото демонстранти ги замеряли с камъни и други предмети. Срещу кого протестират те? Срещу Г-20 или са в услуга на Г-20? Същото се получи и у нас. Полицията бе принудена да вземе по-сериозни мерки към протестиращите, заради изпълненията на една шепа хора и... протестите затихнаха - от само себе си :)

    ОтговорИзтриване