4.01.2009 г.

За движението „Духът на времето“ (The Zeitgeist Movement)

Движението „Духът на времето“ (The Zeitgeist Movement) е неполитическо обществено движение. Ние не признаваме националности, държави, раси, религии, обществено положение и класи. Ние смятаме, че тези и всякакви други критерии за разделяне на хората са недопустими в съвременния свят. Всички те са отдавна остарели и препятстват прогреса на човечеството, пречат да реализираме потенциала, присъщ на всеки човек по природа. Тези отдавна ненужни понятия се основават на подчинението на хората и контрола върху им, а не на равенството и единството, които са наши цели. Целият свят непрекъснато и естествено се развива. Ние трябва да разберем, че живеейки в статично общество с неизменни институции и принципи, човек парализира всички възможни промени и така все повече се отделя от природата. Днешният свят, с всички страдания, безчовечност, войни, бедност, престъпност, елитаризъм, робство и т.н. е резултатът от парализата на нашето общество. Една от основните задачи на нашето движение е обучението на хората. Обществото трябва да познава принципите за развитие на природата, трябва да знае за реалните възможности за лично, социално, технологично и духовно израстване. Нашето движение върви по пътя на естественото обединение и братство на хората, основано на фундаменталните закони на живата природа. Въоръжени с разбирането за нашето емпирично единство, ние искаме да споделим тези знания с цялото човечество, тъй като – по същество, ние сме едно цяло. Този път съществува отдавна, но за съжаление, той не се приема от повечето хора. Те продължават да пазят статуквото. Живеят с остарели, безнравствени и ирационални убеждения. Това е една от многото заблуди на съвременното общество, от които нашето движение възнамерява да освободи всички хора с помощта на образованието и обществени мероприятия. Целта ни е ревизия на всички социални системи в съответствие със съвременните знания. Не само запознаването на всички с технологичните и социалните възможности, за които от деца ни казват, че са невъзможни или дори противоестествени, но и обезпечавайки всичко необходимо за преодоляване на системите, които ни манипулират. „Проект Венера“ е много важна за нашето движение организация. Тя се оглавява от социалния инженер и промишлен дизайнер Жак Фреско. Той практически през целия си живот работи за създаване на система, в която няма да има войни, бедност, престъпност, разделение на обществото, корупция и нехуманно поведение. Идеите на Жак Фреско не почиват на някакви радикални решения или субективни представи за действителността. Всички негови модели се базират на фундаментални природни процеси. Движението няма централизирано управление и хора с властнически функции. Ние сме не за да властваме и ръководим, а да обучаваме и помагаме.

2 коментара:

  1. звучи вдъхновяващо. не успях да видя филмите (предполагам, че стана въпрос за това движение; влязох в сайта и зачетох, но не ми сигна времето.

    засега най-вече към движението ме привлича това, че е вдъхновило тебе :-), което си е голяма препоръка - за мене.

    като се информирам повече, ще мога да споделя компетентни мисли.

    засега споделям емоция - радвам се, че си открил и припознал като свое нещо, което се споделя от много хора.

    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за оценката :)
    Привлечеме ненасилието и вярата в хората. Иначе, аман от революционери и реформатори, а крайният резултат все един и същ...
    До сега не намерих отговор как ще се реши въпроса със собствеността. Много важен проблем, който е бил препъни камък до сега.
    Все пак, не мога да се залъгвам - мисля, че дори и внуците ми няма да живеят в такова общество, но... нали все пак с нещо трябва да се започне!

    ОтговорИзтриване