14.01.2009 г.

Коментар

Какво показа днешният ден. Каквото и вчерашният: простотия до шия и няма оправия. Пред и около Народното събрание имало протести. Четох сайтове, гледах клипове, че дори и телевизия. Мога да кажа само: смесица от наивност и пресметливост. Нищо друго!Политическите проблеми - не само българските, имат алтернативно решение. Какво?Вижте сайта на неполитическо движение "Духът на времето". Проблемът с газта. Не знам кой е виновен и т.н. Няма от къде да знам - не съм толкова информиран на колкото се правят всички разбирачи. Раздават оценки и присъди и от ляво, и от дясно. Не им пука за самия проблем. Искат "тяхната" политсила да е начело на полителита. Защо ли? То е ясно... Не разбирам едно. Защо като се къпем в океан от енергия, сме се вторачили в газта, нефта, та дори и ядрената енергетика (да се прави разлика с термоядрената!)?! Вече имах повод да споделя спомени от средата на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век. Тогава се работеше много усилено върху алтернативните източници на енергия - слънчева, вятърна, приливна, геотермална, термоядрена и т.н. Изведъж съобщенията и новостите в тази област секнаха. Убеден съм, че ме четат средно интелигентни хора, така че няма да обяснявам "защо". Добре, но нека все пак излезем от кръга на традиционното мислене. "Загубете" някоя и друга безценна минута и вижте какво мислят по този въпрос и какво предлагат от неполитическо движение "Духът на времето". Май ставам досаден с този "Дух...", но се надявам, че все някой ще види алтернативата, ще си каже "Ееей! Мама му..." и т.н. Днеска един, утре - друг и така нещата ще станат. Иначе, в ранната утрин, едвам пълзяхме по пътищата около и в София. Пак някой не бе чул прогнозите за заледявания и реакция никаква. Що ли пък да има?! Нищо не казвам за Световната криза. Мисля, че стана ясно - тя не финансова, не е политическа. Това е Световна Криза в Мисленето. Знаете къде да погледнете :) Май, това е. Ааа, американците казват, че Осама нещо някъде казал... Горките палестинци! Ще им скъсат гъза.

4 коментара:

  1. Горивата се ползват защото в момента изискват по-малко вложения за да бъдат използвани. Останалото е страх да не те изпревари конкуренцията.За стачката не си прав, хората имат какво да учат как се прави стачка, но се видя че те не искат да бъдат овце водени на заколение. Политиците трябва да се страхуват от народа за да усетят къде търпението ни свършва. Виждаш в момента няма политици дето да имат чуство за дълг освен към себе си.

    ОтговорИзтриване
  2. За горивата - не съм детайлно запознат с разходите по добиването, но ако се мисли не само за днес и утре, а и за в други ден, не бихме направили този избор.
    За стачката, както я наричаш. Не съм съгласен с термина, но не това е най-важното. Ако нещо може да се научи от вчера, то това е как не се протестира. По една или друга причина съм бил организатор на различни събития. Като такъв съм носил отговорност за нещата от началото до края, без изключение. Бил съм на ясно за това, че отговарям за хора, за тяхното здраве и живот. Ясно е било и друго - като се издъниш един път, втори път няма кой да те покани или да тръгне след теб. Много е важно да знаеш защо правиш нещо, как да го направиш и какво да правиш след това.
    Достатъчно време преди случките вчера имаше информация за провокации и т.н. Т.нар. "организатори" - "студенти", "земеделци" и "еколози" не направиха нищо за овладяване на ситуацията. Това не беше задължение на полицията, а именно на организаторите. Трябваше да презвидят различни варианти, от сорта на: ако стане така, ние какво ще правим. Най-елементарното бе организиране на протестиращите, когато се появят провокатори, те да се отдръпнат от тях и да не ги оставят да се крият сред останалите. Има и други елементарни "хватки", но първо трябва да се мисли, а не да се действа първосигнално. Нали за това са организатори... Най-лесното е да изведеш хиляда, две хиляди и т.н. души на площада. Трябва да знаеш какво да правиш след това.
    Не съм съгласен с тезата ти за страха на политиците от народа. Всяко отношение изградено върху страх е нетрайно и неефективно. Предполагам, че по-скоро става въпрос за отговорност, но при тази политическа система мисля, че политиците - не само нашите, се държат напълно нормално
    И тук пак стигаме до необходимостта от промяна на човешките отношения кардинално, но това е друга дълга тема :)

    ОтговорИзтриване
  3. За горивата беше правена постъпка от европеиския съюз. Американците отказаха с оправданието, че държави като Китай и Индия, неподписали договореността, ще ги задминат. От българска страна винаги сме се опитвали да изклинчиме дори от приетите от европейския съюз договореностти за използване на възобновяеми източници на енергия.
    За "протеста". Наричам го така защото бе замислен като мирен протест в интернет форумите. Ултрасите не са били включвани в него. "Организаторите" са обикновенни студенти които повдигнаха темата, но нямат опит с мръсни политически номера и не са знаели какво наистина да очакват. Днешния ден е по близък до първоначалния замисъл.

    ОтговорИзтриване
  4. Площада дава много тежки, понякога опасни, уроци.

    ОтговорИзтриване