5.01.2009 г.

Основни положения - "Духът на времето"

Плавни позитивни изменения в обществото са възможни само при изпълнение на две ключови условия. На първо място, най-важният фактор е приетата от обществото ценностна система, състояща се от множество остарели убеждения и вярвания, които трябва да бъдат обновени с помощта на възпитанието и системата на образованието. На второ място, трябва да се промени жизнената среда на хората така, че тя да бъде в подкрепа и в съгласие с новия мироглед. Взаимодействието между ценностната система и жизнената среда в крайна сметка определят поведението на човека. Например, в съвременната култура „нравствеността“ е относителен критерий, тъй като обществените системи стимулират конкуренцията и личната изгода. Те не само „водят“ към аморално поведение, но и направо „произвеждат“ такова поведение. Проблемът е, че именно „безнравствеността“ е фундамента на съвременното общество. Много хора не виждат това, тъй като живеят по тези правила и ги приемат като поведенческа норма. Това е напълно разбираемо – съвременната система поощрява това. С тези разбирания можем да стигнем до извода, че делението на хората на „лоши“ и „добри“ е крайно погрешно и субективно. Тази отдавна остаряла догма, разделяща „нас“ от „тях“, на практика не е нищо друго освен „лепене на етикети“. Например, много хора говорят за „Новият Световен Ред“ и за всемогъщия елит, който се стреми да овладее света с различни дългосрочни манипулации на обществото. Те в някаква степен са прави. Но основната грешка на тези хора е, че проблема не е в конкретна „елитна групировка“, а в самата тенденция за възникването на това явление. Ако премахнем хората имащи огромни богатства и власт, то не след дълго ще бъдат заменени от други такива. Проблема не е в хората, стоящи „на кормилото“. Проблема е в обкръжаващата среда, в ценностите, в самата култура. Класическите решения в съвременното общество са насочени към отстраняването на следствието, а не на причината на проблема. Мнозина оспорват това твърдение въоръжени с призрачното понятие „човешка природа“, която била първопричината в постоянната конкуренция за доминиране. Щом това ни е природно заложено не можем да го изменим и сме безсилни. На практика това съвсем не е така. Когато човек се ражда е като „чист лист“ и какъв ще стане като порасне зависи от условията на околната среда, обществото и жизнения опит. Именно това влияе на нашето поведение. Обществото, културата и съответното възпитание са първопричината и ако я изменим можем да изменим и стандартното човешко поведение. На някой това може да изглежда неизпълнимо, но това е единственият начин да променим нашият сват към по-добро. Ние не можем да си позволим вечно да изпомпваме водата от потъващият кораб. Трябва да запушим пробойната за да спрем водата. Другото е безполезна загуба на време и сили.

4 коментара:

  1. Разбирам интересът ти по темата. Не можах да изтегля документалните фюлми, но прочетох достъпното следвайки връзките в постингите. Любопитно, красиво, но освен лице не видях нито глава нито краката на всичко за което се говореше.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако следваме традицията, главата би трябвало да е някой като Ленин, а краката - пролетариата. Естественият процес по-нататък би бил - завземане на властта, чрез революция в една отделно взета страна, а после в целият свят. Но, историята ни показва, че насилието поражда насилие. Революциите са като пиянско сбиване. Направят юнаците главите, стрепат се, а на сутринта гледат гузно и са си пак същите. Само някои рани трудно и бавно заздравяват - както показаха у нас пострадалите от царския и комунистическия (израза не е точен, но за да не впускаме в друга полемика използвам него) режим.
    При това движение, доколкото разбирам, няма глава. Всеки от нас, със своята глава и своите крака, чрез образование и популяризиране на движението трябва да се изправи срещу системата. Без насилие, без експроприация на експроприаторите.
    Съгласен съм, че изглежда утопично, наивистично и... какво ли не още, та чак глупаво - кой ще си даде богатството и властта "без бой" та да благоденства цялото човечество?!
    Все пак мисля, че може да стане по пътя на еволюционното развитие. Не бих могъл да кажа кога, но едва ли и някой друг може да посочи дата :). Според мен, ценното е, че не се търсят революционни ситуации, не правят тайни срещи на заговорници, няма страшна конспирация и тайнственост, няма списък на тези, които трябва да загинат та революцията да победи.
    Разчита се на интелекта на всеки човек, на желанието му да разпространи знанията сред други. Създалата се общност да расте и набира влияние и така... Да не забравяме, че християните, преди 2 000 години, не са били на по-различно дередже... Лошото е, че след това са променили принципите и методите си. Стига се до разкол, католическата инквизиция и т.н. - знаеш историята не по-зле от мен.
    Мисля, че е възможно и постижимо, като всеки от нас започне от себе си, като промени мисленето си :)

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се!
    За 15 март може да измислим да направим нещо :)

    ОтговорИзтриване