31.08.2010 г.

Малко ала навреме...

Не разбирам този вой и този плач по медиите, когато стане въпрос за циганите от България и Румъния и за отношението към тях.
Какво чак толкова ни стряска и възмущава?! Циганите, родени тук, и във Франция правят това, което са свикнали. Нима някой е очаквал да тръгнат с фракове из странство или да изкарват хляба си по различен от известния им начин? Глупости. Циганинът е такъв, какъвто е. Българинът е такъв, какъвто е. Французинът е такъв, какъвто е. Най-голямата глупост е да ги „обединиш“ в Европейски съюз.
Преди да „разцъфне“ демокрацията, по медиите „Свобода“, „Свободна Европа“, БиБиСи и тем подобни, денонощно набиваха в баламурническите ни глави колко Велика и Демократична е Америка, сащо такава е Великобритания, също Германия, хеле пък Франция. Денонощно!
Ние живеехме в мракобесие, нямахме свобода на придвижване, на труд, на... Ако комунистическите режими паднеха, обещаваха християнския и мюсулманския рай заедно и т.н. Припомняха ни „героизма“ на унгарци и чехи и... не ми се повтарят всички простотии, които дрънкаха тогава...
До тук хубаво. Водеше се „студена война“.  „Демокрацията“ победи, „комунизмът“ падна и т.н. Позната история. И какво се случи? Всеки сам може да си отговори. Аз само ще припомня, че нито едно от обещанията, с които ни облъчваха, не се състоя. Къде са свободите, които гарантират равни права и отговорности на един французин, примерно, и на мен? Къде е прословутата Харта за правата на човека? Къде е равното право на труд?
Защо не се възпротивихме на цялата демократична дискриминация, на която бяхме и сме подложени, а сега се разпискахме за циганите. Коя дебела глава още не е разбрала, че за Европата няма български или румънски роми. Има българи-цигани, румънци-цигани, които трябва да си стоят в циганските страни и да не си податават носа навън...
Един ден, когато четат историята на прехода у нас и присъединяването ни към ЕС, децата на нашите деца ще се чудят какви малоумници и пършивци са били дедите им... и това е оптимистичният вариант. В песимистичният, след стотина години най-вероятно никой няма да си спомня за България и Румъния. Какво пък толкоз? Циганите ще са вдигнали катуните и ще са другаде...

9 коментара:

  1. Нас си ни гласят за гетото на обединена Европа, по тази причина има две истини по въпроса - една за богатите страни и една за бедните :)

    ОтговорИзтриване
  2. @valsodar -нас отдавна са ни нагласили, а Европа никога не е била и няма да бъде обединена:(
    Ако става въпрос за обединение, то е на парите и и в тоя смисъл по-правилно е да се нарече Еврейски съюз (Някои наивници се чудят какво правел Израелският байряк там)Впрочем, те и самите западноевропейци така се шегуват, преди два дни имах един такъв гостенин :))
    И когато му дойде времето ще се разпусне, скоро ще е :))
    --
    Наборе,чак сега забелязах, че си намерил начин да изразиш обидата и евентуално разочарованието си от мен
    Имаш право, разбира се и начинът е европейски :)

    ОтговорИзтриване
  3. valsodar, никой не ни караше да се предлагаме за НАТО или за ЕС. Знаеш какво е отношението към хората, които се самопредлагат и даже напират... същото е и с държавите.
    Беше много просто. Трябваше да изчакаме :)

    ОтговорИзтриване
  4. И то не една година, а едно поколение поне!
    Влязохме като прошляци с кандърми, а можеше да го направим с изправени глави.

    ОтговорИзтриване
  5. Славчо, време е да напишеш нещо позитивно :-). Стига кахъри.

    ОтговорИзтриване
  6. slavuncho,

    Да беше мирно седяло, не би Европата видяло :)
    Моето мнение е , че ние бяхме доста ограничени в избора си, ако се бяхме отказали от НАТО и ЕС сега определено нямаше да сме по-различни от Молдова напр. Ние направихме "предречен" избор, лошото е че го направихме по възможно най-лошият начин :)
    Когато казвам НИЕ насочвам пръст не към нас, обикновените граждани :)

    ОтговорИзтриване
  7. Да, до голяма степен „избора“ бе логичен. Имах пред вид, че някоя девойка кат се дърпа вдига цената си. Крайният резултат е ясен, но...
    А в Молдова не съм бил след 1989 и не знам, а на журналистите не вярвам.

    ОтговорИзтриване