27.07.2012 г.

Загадка

The Dispute, 12th Century, Artist Unknown - 1600x1200 - ID 8

Докато ровех из разни папки и файлове (има ли тук тавтология е друг въпрос), намерих една картинка, която ме накара да си задам някои въпроси.
Виждате, че окото на десния диспутиращ е изместено нагоре по странен начин. Все едно на някой му се отплеснал инструмента и не е пробил на исканото място.
Да, но... става въпрос за произведение от XII век... Странно.

17 коментара:

  1. Може би скулпторът е искал да изрази "О Боже, пак ли споря с идиоти?" :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има го и този момент.
      Аз си помислих, че левия така е аргументирал десния за брадата, че му е изхвръкнала зеницата :)))

      Изтриване
  2. Наборе, струва ми се, че това не са очи...Като нещо добавено впоследствие ми изглежда...То вандали е имало и тогава. Общо 5 са белезите. Може някой да е искал да "наблегне" на ушите, очите и пъпа на единия. От друга страна, като се съединят мислено петте точки ми прилича на съзвездие, но не се сещам кое.
    А иначе мисля, че е илюстрация на израза "хванаха се за брадите". :)
    Но хуморът на valsodar също е на място :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, изработката на пъпа прилича на изработката на зениците. Може и да го има това със съзвездието. То беше хубаво да се знае от къде е това барелефче, ама...
      Все пак, мисля, че са зеници и това ми направи впечатление. Дясната не е на мястото си, по аналогия с лявата, която си е в очертанието на окото.

      Изтриване
    2. И на мен ми се струва, че е добавено в последствие.

      Изтриване
    3. И аз мисля като Кръстю, но такова познато съзвездие няма. Поне не по това време вече.

      Изтриване
    4. Emo Georgiev, възможно е, но ако е така мисля, че е било в доста по-късно време.

      Изтриване
    5. Иво Ангелов, най-добре би било да се намери откъде е барелефа, но по данните, които има май няма как. А по „картинка“ не съм търсил в мрежата :)

      Изтриване
  3. А иначе има доста по-загадъчни барелефи...с ракети, самолети, разни уреди...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има, разбира се, но тук интересен ми стана „производствения дефект“..., ако е такъв.
      Това са стотици файлове кавалетна живопис, фрески, скулптури и т.н., които съм свалял някога от мрежата и вчера си ги разглеждах и попаднах на това. Аз не се притрисам толкова дали гледам Мона Лиза в оригинал или репродукция. Все си е грозновата кака...

      Изтриване
  4. Може би, обяснението е съвсем елементарно. Зная, че тогава, а и сега майсторите са начертавали контурите и грубата работа е извършвана от чираци, често роби. Най-вероятно това е дело на някой недоучен чирак. Днес всички стават направо майстори и такива неща не ни правят впечатление. За съжаление, това не се ограничава само в изкуството:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както показва практиката най-доброто обяснение обикновено е такова :)
      Има го и момента с чирака. Аз за това пиша за отплеснал се инструмент. Но ако се прави на ръка и бавно, няма как да се получи. Ако беше малко изместването - да, но зеницата е почти на веждата! Има и нещо друго. Виж колко си приличат отворите на зениците на двете лица по изработка, дупките на ушите и пъпа на десния. Има някаква символика или е просто грешка, май... :)

      Изтриване
  5. Да, грешка е май, колкото го гледам, по ми прилича на вандалщина...Не, това не е маркиращ инструмент на чирак, определено, правено е след завършването. С някакъв инструмент някои се е целел в отворите, ушите и едното око ги е улучил, а другото...малко нагоре. Може някой да го е стреснал, докато е "работил" (смях) и за това...Освен това пъпът също не си е много на място, което води до извод, че на човека това изкуство не му се е удавало много :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно е да се види какво е положението и с отворите по-надолу :)))

      Изтриване
  6. Всъщност и ушите не са "баш къде си требе" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Представяш ли си, изработката на барелефа да е била на принципа на днешната ИКЕА "Довърши си сам!"?
      Дават ти някаква заготовка, чук и длето, и за цена по-ниска от готово изделие си я натъманяваш в завършен вид. И както алкохола е вреден за правилното сглобяване и поставяне на мебелите, така и в древна Месопотамия се е отразил на изобразителното изкуство.

      :)

      Изтриване
    2. Ех, този ремонт! Измества мисленето ти в определена посока :)))

      Изтриване