18.03.2011 г.

Самоубийствено безрасъдство...


Забележителна е упоритостта, с която повтаряме грешките си. Опасността идва от това, че с всяка нова спирала на по-високо ниво в технологиите и „познанието“ ни за света, тези грешки се задълбочават и мисля, че някои от тях вече са довели до непоправими последици. Ето пример от последните дни. Япония бе ударена от земетресение от девета степен по скалата на Рихтер. Освен другите щети, природното бедствие доведе и до срив в някои от ядрените централи на японците, като положението е най-тежко в АЕЦ „Фукушима“ 1. Пряко са застрашени живота и здравето на стотици хиляди хора. Това беше повод да си припомним и други аварии в атомни електроцентрали, особено тази в Чернобил. Освен припомнянето, дойде и знанието, че не само престъпните тоталитарни комунистически режими са крили от своите граждани за реалните опасности, но това е друга тема от областта на пещерната пропаганда...
Къде е коренът на глупостта? Известно е, откакто съществува човечеството, че върху Земята ежесекундно се изливат огромни количества енергия доставяни ни пряко и безплатно от „нашата“ звезда – Слънцето. Изчислено е, че само неговата енергия е достатъчна за съществуването на нашата цивилизация с всичките ѝ екстри. Тук въобще не споменавам енергията на приливите, на вятъра, на геотермалните източници, на вулканите... Какво правим ние? Някой, някога измислил получаването на електро- и топлоенергия чрез изгарянето на въглища, заменени по-късно от петролни деривати. Когато се разбрало, че вместо тях може да се използват реакциите на разпада на някои тежки елементи, „умните глави“ се юрнали да приспособят новото „гориво“ към стария алгоритъм за производство на енергия. Какво се получило? Получили се неимоверно скъпо струващи постоянно дислоцирани ядрени бомби, които са „отворени“ за въздействието на природните стихии, на човешки грешки и човешка недобронамереност. Така вместо чистата и безплатна енергия от Слънцето ние използваме смъртно опасните, вредните и прескъпите ядрени електроцентрали. Разбира се, една от основните причини за тяхното съществуване е факта, че като продукт от тях се получава „материал“ за ядрените арсенали на съответната държава и май това е единствената „полза“ от съществуването им.
Самоунищожителната ни дейност по осигуряване на енергия за „развитието“ ни има и ред други и все негативни прояви. Да си спомним водевила у нас около АЕЦ „Козлодуй“ и още нероденото АЕЦ „Белене“. Колко глупости се изписаха и – по-лошо, направиха само около тях! Каква беше причината за войните в Персийския залив? Всекиму е ясно, че те нямаха нищо общо нито с международното право, нито с демокрацията, нито с опазването на мира и човешките права. Единствената цел бе петролът, а като допълнителна екстра – кой каквото можа да отмъкне от иракското историческо наследство... Същият е проблемът и с Либия, и с Афганистан и навсякъде, където се водят войни все за свобода и демокрация...
Има ли решение? Има, разбира се, но за да бъде осъзнато и взето трябва да слезем от клоните на самодоволството, да изпълзим от пещерите на безпросветността и да разберем, че ние сме част от Универсума, а не обратното...

PS. Ето и още някои поводи за размисъл.

7 коментара:

  1. Не съм съгласен напълно. Наистина например геотермалната енергия не се оползотворява напълно, както и възможността за вятърната и тази от водните ресурси. За слънчевата обаче е прекалено рано. Работил съм с такива инсталации и не става въпрос за цената, а за ефективността и реалните добиви, а не обявените. Още е много рано и трябва доста години работа.
    От друга страна пък, човечеството наистина е започнало да използва и ядрената енергия прекалено рано. Вероятно след двадесетина години, ще има достатъчно безопасна технология и за ядрената енергетика и за слънчевата енергия. Проблемът е дали, тези които дърпат конците, ще позволят това да се случи.

    ОтговорИзтриване
  2. Слънцето е алтернатива, но за момента не е овладяно достатъчно добре. Още технологията не е достатъчно евтина и ефикасна за да стане масова.
    Замислял ли си се за движението на земята? Земетресението в Япония освобождава огромно количество енергия, но ние още не можем да предвиvдаме подобни събития, камо ли да ги използваме в наша полза.

    ОтговорИзтриване
  3. Владимир Иванов, Емо, винаги съм бил скептичен при позоваването на едни или други експертни оценки, особено от заинтересованите страни. Мисля, че проблемът е изцяло икономически. Кое е по-добре - да сгрееш един варел вода на Слънцето или да построиш бункер, в който да стоплиш същото количество вода на газов котлон, който изпуска?
    Енергетиката е огромен отрасъл, в който са заети милиони и се въртят милиарди милиарди пари. Това е една от причините съпротивата към алтернативните източници да е много голяма. Виждаме каква е борбата между „старите“ технологии вътре в отрасъла, а какво остава да влезе нещо отвън. Показателен е примерът с електромобилите. Дълги години никой не афишираше тяхното разработване, до къде е стигнало и т.н. Мълчание. В един момент се разбра, че петрола ще бъде изчерпан значително по-бързо от очакваното и какво стана? Всяка голяма фирма-производител на автомобили цъфна на пазара със свой електромобил. И забележете, не концептуален модел, а коли, които веднага влязоха в продажба!
    Преминаването към алтернативни източници е и сериозен социален проблем. Голяма част от заетите в енергетиката ще бъдат освободени, а това са все консуматори, избиратели... В крайна сметка пазарът, конкуренцията, политиката нямат нищо общо с рационалността, която липсва на нашата цивилизация.

    ОтговорИзтриване
  4. Погледнато от този ъгъл си прав. Не си спомням вече колко закона се приеха, но нито един освобождаващ алтернативната енергия от данъци и такси. Напротив, тя е по скъпа.
    Знаеш ли с какво се отоплява КТ Подкрепа в своята сграда ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Чрез данъци и такси е единия от начините държавата да регулира икономиката и цените в частност, за което често пиша. За това ме дразнят управляващите защото се правят на неразбиращи. Процесите в държвата не могат да се наблюдават. Трябва да се управляват.

    Не, с какво?

    ОтговорИзтриване
  6. Искам да намеря линкове, но не откривам. Технологията е стара-българска с ефективност 2,3-2,4
    Използвана е мисля и в завода в Радомир-трансформира енергията от 1-ца на 2,3 мисля, че тези неща някак си изчезват ...

    ОтговорИзтриване