2.03.2011 г.

Спекулянты 2


Както и предполагах, управленската немощ, икономическата безпомощност, законодателната несъстоятелност и обикновената простотия надделяха. Малоумниците взеха, че създадоха Специален орган към МС, който щял да следи за спекулата с цените на основните хранителни стоки! Въх!
Очевидно, така ще се постигнат няколко цели.
Първо, ще бъде увеличен щата на МС, на свободните места ще бъдат назначени предизборно СеМеЧе-та*, които със зъби и нокти ще „работят“ за ГЕРБ. На тези места случайни хора не се слагат. Хеле пък специалисти.
Второ, ще се отговори на тежненията на „народа“ - пак предизборно. Ще посочат отново с пръст всеки, който не им харесва, за спекулант и ще го „санкционират“. Точно тук машинката ще спре. Няма как това да стане. Няма законодателство. Държавата тук не може да пипа. Миро може да пуши като руски самовар, но... само въздух под налягане... Единственият начин е да направят някакво специално законодателство и с помощта на специалните си съдилища да започнат чистката сред „спекулантите“, като за по-лесно ги наричат – примерно, кулаци, врагове на народа и т.н. Както се казва, „специалните органи“ изискват и други „специални работи“ около тях... Всекиму е ясно какво следва след това, но... мълчи народът...
Трето, просто като историческа справка. Преди малко повече от 10 години имаше такъв орган - „Комисията по цените“ (който иска ще си намери пълното наименование). Тогава обаче, правилата на икономическата игра бяха други и имаше нормативна база, която да осигури работата на комисията. В интерес на истината и тогава Комисията не се справяше със задълженията си по ред причини. С идването си на власт, правителството на Софиянски промени правилата на играта, по-късно – при Костов, тя се изроди в Комисия на потребителите и под това име успешно живурка и сега.
И най-важното. Функциониращо звено не се прави като сбиротък от разни министерства и ведомства. Съответните ръководители ще изпратят там най-ненужните или неудобните, или некадърните си хора, но не и такива, които ще свършат нещо.
И така, уважаеми съданъкоплатци! С нашите пари бе създадена поредната мъртвородена, напълно безполезна и скъпо струваща предизборна измишльотина. Да ни е честита!

* Който не си спомня от късния соц – абревиатурата СМЧ означава „силно мой човек“...

Няма коментари:

Публикуване на коментар