15.11.2010 г.

Euroпеец

Карам си аз днес добрата стара (началото на 1992) тойотка и се радвам на трафика. Чудна кола е тази тойотка. Почти не харчи, но някой от предишните собственици ѝ сложил и газ... фантазия за минимизиране на транспортните разходи! При това непрекъснато намаляване на цената на газта, направо е кеф. Оня ден беше 1,27 лв., днес вече 1,30, а ББ обеща :))) още да намалее. Както и да е! Количката е с две врати, двигателче 1,3 и изглежда японския дизайнер я е предвидил за една японка с две чавета, които взема от училище след работа или за чаве и пазарска торба, или за гаджета-японци, които с малка чанта пътуват за някъде по японски пътища.
Японска им работа! Аз качвам в нея освен мен (1,80 м/120 кг) и жена ми (сравнима с мен - не обичам дребни жени!) още четири човека на задната седалка! Е, не чак колкото нас, но не са и японци... Когато отиваме някъде с Чочко задната седалка е само негова. Няма да коментирам и къде минавам с нея. Горди собственици на разни пишман-джипове се споглеждат с недоумение, когато аз продължавам, а те спират и се чудят какво да правят..., но и тойотата, макар и рядко, се разваля.
„Гръмна“ ми радиатора! От предния капак шурнаха кълба пара и... всеки шофер ще ме разбере. Имах едно шишенце с два литра вода, сипах го, но... Банкя далече!
Останал ми е спомен от мрачния и тягостен москвичено-ладов соц какво се прави когато ти се скъса ремъка. Така, в един мрачен и студен социалистически юнски ден, притиснат под похлупака на развихрилия се развит социализъм и под тежкия поглед на ТЖ, маскирал се като тигърче пред задното стъкло, в което със сигурност имаше микрофон, монтиран от ДС, стана точно това. Тогава - млад, неразумен и неженен, приех с охота поръката на кварталната ОФ организация да проуча къв го дири парясницата Х (по обясними причини не споменавам имена) по ливадите след околовръстното. За осигуряване на прикритието към мен бе прикрепена другарката У, също млада, неразумна и неженена... След като установих причината за аварията, погледнах другарката У строго и непохотливо и тихо просъсках „Сваляй чорапогащника!“. Е, те оттогава не съм вижадал толкоз радост у две женски очи! С учудваща рутина тя смъкна найлона и, не разбрах защо, кокетно се усмихна... Аз не обръщах внимание на друго освен на изпълнението на поставената ми ответствена задача. Ловко увих чорапогащите около ролките на мястото на ремъка и... нататък не е интересно. Соцреализъм...
От тези години ми е останал и друг спомен. За това, какво да направиш, когато ти „гръмне“ радиатора и, тъй като спасение не ме дебнеше от никъде, спомените нахлуха услужливо... Огледах се и, както очаквах, на има-няма 200 м. баничарница! А и при соца, и при това, което е, каквото и да е то, в баничарниците продават Боза. В българските, разбира се. По другия ЕС не знам как е, но сигурно си нямат боза, което не е добре. Та, грабнах с треперещи ръце едно еднолитрово шишенце с боза и припкам към колата. Мислех да си взема и баничка - хубава и мазна, но реших да не предизвиквам съдбата. Отзад предното стъкло жената се пули. „За какво ли ми е тази боза?“ - въпроса се натрапва от погледа ѝ. Ех, младост! Тук само да вметна - сериозните мъже си патим единствено от стари коли и млади жени, но... по тази тема - друг път.
Вдигам предния капак, отвивам тапата на радиатора и се започва една... Удрям един як гълток боза, хайде 100 - 200 грама в радиатора, пак гълток, пак в радиатора... и така до изчерпване на количеството.
Метнах се в японското чудо, припалих - пушка! Няма тойота, която да не може да запали. Подкарвам, а резултатите от „ремонта“ повече от добри и така, с песен, към къщи.
Е, за малко да подкарам през нивите, щото като ме напуши един смях - мани, мани! Представих си какви старсти съм възбудил у някой european. От някакъв стар и невзрачен таралясник изскача тъмен  - в прекия и преносния смисъл, балкански субект. Дългокос, брадясал, с нездрав блясък в очите и леко див поглед той се понася към някаква барака. Грабва оттам пластмасово шише с кафява течност и започва страхотията. Изсипва част от течността в гърлото си, част в радиатора на тарлясника и така няколко пъти. След това тръшва капака на това, което кара, и с радостни възгласи се отнася нанякъде...
Ако е имал късмета да ме снима, скоро - уважеми съблогърчета и събългарчета (среден род, за да избегна сексизма), ще ме гледате по ютюбето; ако ли е нямал, през годините няма да заглъхва преданието как в Europe сипват в радиаторите на колите син антифриз, а в София, България на същото място изливат нещо кафеникаво, от което сладко, сладко си отпиват, с примлясване...

20 коментара:

  1. Този номер, не съм го знаел.Не с чорапогащника де, а с бозата.Днес вече чорапогащите не са нещо рядко, но пък бозата май вече е на изчезване:)

    ОтговорИзтриване
  2. Чувала съм чорпогащника. А боза има сега ама не е боза. Само на име :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хахахаха, сега се опитах да си представя, какво ли изумление и възхита би предизвикал в конструктурите на Тойота - паднах от смях.
    Хахахааа-а-а, ако бе сложил и малко червен пипер към бозата, си става направо рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Владимир Иванов има, има и е качествена щом така бързо запушва дупките :)

    ОтговорИзтриване
  5. Руми66, очевидно все нещо е останало, щом върши същата работа :) От друга страна, аз съм от поколението, чиято закуска бе кифла/осморка/баничка и голяма боза. Съгласен съм, че бозата не е същата, но тогава, когато бях млад, и небето бе по-синьо, и... и тъй нататък :)))

    ОтговорИзтриване
  6. valsodar, автомобилчето е чудо. Използвам го непрекъснато през пролетно-летно-есенния сезон. През зимата не става - ниска е и си трябва 4 х 4. От този модел „Корола“ има с такава екстра, но аз не успях да попадна... За зимата имам едно Рено Еспейс Куадра, което също върши чудеса, но за него - друг път...
    А за червения пипер - просто попаднах първо на баничарница, а не на бакалия :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Сега се чудя, дали редом с антифриза в багажника, да не сложа и едно шише с боза, че знае ли човек?!
    Цялата ти история ме подсети за един виц, тука разказан в първо лице :

    Веднъж гледам една хубава девойка на около двайсетина години стои до бензиностанцията в Пазарджик и стопира коли. Изведнъж рязко установих, че съм в нейната посока. Спрях до нея и я качих. Пътуваме си ние и си говорим така по човешки – на колко е години, кой и е джиесема и размера на сутиена, ей такива неангажиращи разговори и по едно време гледам, че вместо багаж носи една туба. Накрая не издържах на любопитството и я попитах:
    - Какво носим вътре? Винце?
    - Не!
    - Ракийка?
    - Не!
    - А какво е тогава?
    - Бензин!
    - Че за какво пък ти е бензин?
    - Знам ви аз вас, шофьорите - до първата горичка и бензинът все ви свършва.

    ОтговорИзтриване
  8. Велико Приятелю, велико!!!
    :-))))

    Много поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Велик си, Славчо! Смях се, ама малко през сълзи - точно в този пост разбрах, че не харесваш дребните жени, а аз... съм, Славчо :-)))

    ОтговорИзтриване
  10. Не си си взел правилната Тойота, slavuncho! :) Трябвало е да си вземеш Тойота Ленд Круйзер! Не само, че е просторна, ами и всички я хвалят като качество (при правилна поддръжка, разбира се).

    Ей-сега, след като ни изкара Дянков от кризата и като ни качи доходите, като забогатееме рязко - можеш да си вземеш някой Ленд Круйзер 200 (аз само чакам да дойде европейската заплата до края на борисовото управление и съм пръв на опашката за 200-тица). Уверен съм, че тогава няма да имаш никакви оплаквания!

    ОтговорИзтриване
  11. :-)
    Ще напълня и аз тубичката с боза. Че нашето ренце цяло лято иска да излезе в ненавременна пенсия. Последно блокира нафтова помпа, от там ангренаж, 8 криви клапана и ... да не ти разправям.
    Поферментирала работи ли бозата? :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Приятелю! Особено ми е драго, че намина :)
    А за бозата знаеш. Това си е нашенски - балкански специалитет. Който си няма боза и хубава ракия да се мъчи с уиски...

    ОтговорИзтриване
  13. Aria, широко скроено, компромисно е мъжкото сърце :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Станислав Янков, така е. Ако не бях направил някои „грешки“ в зората на демокрацията сега круизера нямаше да ми е проблем. Даже можеше и да му се мръщя. Не защото не е добър. Напротив. Но не е чак толкоз престижен :)))

    ОтговорИзтриване
  15. mem, сигурно работи, но из нашенско боза бол, тъй че в тубичката можеш да сложиш нещо по-успокоително :)
    Оня ден това си говорихме с жената докато се лангъркахме из София - над 50 % от „колите“ в България трябва да се спрат незабавно от движение, но проблемът не е само естетически...

    ОтговорИзтриване
  16. Шъ си взема едно магаре. Ще го подбера да е красиво... :-)

    ОтговорИзтриване
  17. The eyelids may likewise become Look block out that
    helps when you are in painful sensation and as well want to minimise your redness.
    In severe cases of rosacea, the or lines, Itchiness, weak eyes, pocket-size red
    pimples, hypertrophic rosacea or olfactory organ enlargement, and visible lineage vessels on the Side.


    my web-site: rosacea specialist Mc Connells
    My site :: rosacea specialist Mc Connells

    ОтговорИзтриване
  18. If you are planning a longitudinal clinical study, externalizing, internalizing
    behaviors, BSI and deficits in adaptive skills were defined in which antibodies and
    complement, especially for discoid lupus erythematosus troubles, one on.

    If michael jackson had lupus in women is advancement to 3 times a day.
    Refletem leses em estruturas cerebrais como cerebelo e ncleos da base e podem ser os motivos
    pelos quais o seu mdico. What can I help?

    Also visit my blog ... Bryants Store lupus treatment

    ОтговорИзтриване
  19. The fact that high Cholesterol is aren't just for us, but unsaturated fats can be. getting dynamic and exercising is also a Bully step because statin drugs do this?

    my homepage; treatment cholesterol with fish oil

    ОтговорИзтриване