25.11.2010 г.

Български легенди

Бедни сме били, гладни сме били... Турците ни виновни, след тях "комунистите", сега пък най-последно бат Бойко с шайката си. Още американците, руснаците и кой ли друг, не се сещам.
Не е вярно! Никой не ни е виновен на нас, родените на тази територия. Сами сме си виновни, щото сме прости. Ама много прости!
Днешният всенароден щурм към магазините на Lidl го доказа за пореден път!
Вместо цялата пасмина, която се е втурнала от ранни зори за "нещо по-еФтинко", да застане като народ пред парламента, пред министерския съвет, пред президенството и да запита защо не може да живее нормално и да изгони хайдуците, окупирали се там, те търчат за банани!
Никога не съм харесвал казаното от Петко Славейков. Смятал съм, че е пресилено и невярно, но вече с чисто сърце, без угризения и съмнения, мога и аз да кажа: "не сме народ, а мърша!".

8 коментара:

  1. Но все пак, не може да се отрече, че това високо ниво на изпростяване е напълно умишлено поддържано.
    Простият народ е далеч по-лесен за управление от останалите. По тази и причина интелигенцията ни винаги е била или репресирана или прикотквана до трапезата на властниците ни.
    А няма ли будители сред народа, в един момент няма да го има и самият народ.
    Славчо, ако и ние с тебе сме вече сред тях - жив да го оплачеш народа ни, щом до нас опря събуждането му.

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно си прав! Не случайно всички, които сега плюят по бай Тошо, по негово време бяха на хранилка и то здрава. Повечето от тях се уреждат и при всяка по-нова власт. Мисля, че вече не е модерно да се репресира интелигенция. Медии, интернет - ще те надушат и лошо. По-лесно е да я напапкаш. Който пък съвсем не разбира от дума, просто го отстрелват. Иди гони Михаля, после...
    Дразни ме овчия ум на много от нашите сънародници. Някой им казва колко било хубаво да има чужди инвестиции и... медии, интелигенти и т.н. започват да повтарят тази мантра. Елементарно е да се досетиш, че направените инвестиции от небългарски инвеститори, особено в търговията, ще бъдат изплатени до последното камъче и до последния евроцент от тези, които търчат и се връзват на промоции, сезонни намаления и тем подобни и ще изтекат в съответната страна, заедно с печалбата от дейността. Та нима трябва да си толкова безумен, че да мислиш търговеца за луд, продаващ на загуба в твоя полза?! За мен промоционалните цени дават приблизителна представа за реалната цена на стоката с нормална печалба. Цените, по които ни се продават нещата са с 50, 100, че и повече процента завишени.
    Що се отнася до будителите. Аз не се вземам много насериозно. Не съм светец, правил съм не една и две грешки, не съм и блестящ пример за интелигентност. Определено не се възприемам като будител, но не трябва да се забравя, че и те са били хора като нас. Нито повече, нито по-малко :)

    ОтговорИзтриване
  3. Имаш още едно попадение в десетката, slavuncho! И на мен някога не ми се искаше да вярвам, че сме чак толкова зле, колкото сме в действителност, но времето и фактите ме вкараха в "правия път"! (Аз самият съм далече от мисълта да се изключвам от общото стадо с овцете, защото още не съм станал овчар /демек - управляващ/ и все още си ме доят и стрижат /демек - вземат ми данъци и права/, както при всички останали овце в тая държава.)

    "Хубавото" е, че няма глупост ненаказана! В края на борисовото управление същите "нападатели" на "Lidl" ще са още по-бедни (както беше по "доброто старо" костово време) и ще могат да купува някъде с една четвърт по-малко и от сега. (Или, при по-оптимистичния сценарий, сегашната заплата повече няма да намалее след 2011 година, но и повече няма да нарастне до края на гербовото управление.)

    ОтговорИзтриване
  4. Така е. На мен е ясно, на теб е ясно, на другите ни приятели тук е ясно. Не мога да разбера само защо още на толкова много хора не им е ясно, че се прецакват?! Ние не сме нито най-умните, нито най-големите специалисти. Нещата са на повърхността. Защо не ги виждат?!
    Не знам. Глупостта винаги ме стъписва и разстройва...

    ОтговорИзтриване
  5. Тук не съм много съгласен за примера.Подобен юруш има и в страни които се водят богати.Но извода,че сами сме си виновни за дереджето е верен. Според мен причината е, че все чакаме някой друг да свърши нашата работа и да ни оправи. Е, оправят ни, но не както ни се иска:)

    ОтговорИзтриване
  6. Наборе, аз още отдавна казах, че повечето не мислят с главите си, а с телевизорите си :))
    Особено като стане въпрос за нещо стойностно и голямо
    Нашенецът не можеш го излъга да му вземеш едно левче, но на едро може да го работиш здраво
    Мисля, че "мисленето на парче" е едно от най-лошите работи

    ОтговорИзтриване
  7. Владимир Иванов, може би имаш пред вид гледката на млади американки, биещи се за сватбени рокли, които дори не могат да премерят един път в годината? Аз по-скоро асоциирам с африканци, чакащи от самолета да падне чувал с брашно или с каквото и да е, но да се яде.
    А за оправянето. Ами като не ни харесва да не си даваме задника под наем. Нито на свои, нито на чужди...

    ОтговорИзтриване
  8. Наборе, така е. Мисленето е процес, а не емоция.

    ОтговорИзтриване