7.08.2010 г.

За цените интуитивно

Става въпрос за цените на цигарите и хляба. Цените на цигарите вече не ме вълнуват - от януари не пуша, но ми бе интересно докъде ще стигне безпросветността на управляващите. Стигна до там, че и малко повече, отколкото си мислех. Цената на средна българска кутия цигари е 4 - 5 лева, което е 4 - 5 пъти повече от цената на един хляб*.
Тъй като от доста време преди да спра да пуша пуша и обичам хляб, съотношението на цените на тези две стоки винаги ми е правило впечатление. Още от живково време съотношението е приблизително 1:1 и такова остана и в демократичното настояще. След 1989 г. всяко правителство искаше да вдигне цената на цигарите. Безспорно това е доста примамлива на пръв полед идея. Все пак разумните доводи надделяваха. Управляващата ни завера си е самодостатъчна и раузмни доводи не влаат. Ни в главите, ни, .ъзовете, ни в бурканите...
Чета сега за цените на хляба по мрежата и разбирам колко съм бил неправ. И на мен ми се случва...
Уважаеми читателю! Грозната истина е друга. Не цените на цигарите са високи, а цените на хляба са ниски!
Аргументи икономически не срещнах. Нито за едните цени, нито за другите. В сила е старият келнерски виц: като искаш да надпишеш пиши му „ако мине“ и датата, пък ако мине...

* Разбира се, релациите са относителни. Който иска по-точно да си ги сметне.

17 коментара:

  1. Минава, минава,следващият,моля

    ОтговорИзтриване
  2. Ето и нещо за наааас:
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/08/06/943480_shte_gi_vdigame_niama_da_gi_vdigame/

    ОтговорИзтриване
  3. Преди една година писах в блога, че увеличението на акциза ще доведе до спад в потреблението, данъчните постъпления от този продукт и увеличаване на контрабандата. Към днешна дата държавата прибира с 1/2 по-малко акциз спрямо същият период на миналата година. За всичко това е виновен :))топ икономиста :)), а хляба е евтин, защото качеството е ниско (като саламите), ако се вложи 100% жито в него цените може и да се изравнят :)
    Най-хубвото е, че си спрял цигарите.

    ОтговорИзтриване
  4. Владимир Иванов, мисленето на този човек е толкова еднопосочно, че дори и да се сети нещо няма да го приложи. Той си е поставил някаква цел и я преследва... това е по-страшното.

    ОтговорИзтриване
  5. Наборе, отдавна се каня да пусна постинг за пенсиите, социалните ангажименти и т.н., но все чаках - с цялата си детска наивност, някой да каже нещо разумно за да има някаква основа за дебат, но...
    Та тъй. Пише се.

    ОтговорИзтриване
  6. Емо, преди години работих в министерството, на чието подчинение бе „Булгартабак“ и имах ангажименти относно неговата дейност. Аргументите, които посочваш са ясни за всеки непредубеден икономист или средноинтелигентен гражданин. Все пак очевидно те не достигат до това, което е между ушите на един пожарникар или физкултурник. Недоразумението Дянков не споменавам защото той си живее в някакъв негов свят и няма смисъл.

    ОтговорИзтриване
  7. Думам ти дъще,сещай се снахо, дето се казва , тия шибани лихвари могат ли да ни нагласят така?!
    http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5875514,00.html?maca=bul-standard_feed-bul-619-xml

    ОтговорИзтриване
  8. На това, дето си го написал, slavuncho, му се вика "пазарна икономика" - всеки взима толкова, колкото най-много може да вземе. Още не са се сетили да продават въздуха (примерно - да сложат едно данъче ВЪЗДУХ). Леле, що пара ще падне тогава! Яко ще се облажат, милите... Че нали е криза и, горките, нямат пари да се погрижат за закъсалите (безработни, бездомни, инвалиди...).

    ОтговорИзтриване
  9. Наборе, не си разбрал. Не лихварите са шибани, а археолозите... и то тези, които не са съгласни с БД.
    Безналичното обръщение е крачка в правилна посока, но причините за тази крачка не са читави. Поне според мен.

    ОтговорИзтриване
  10. Станислав Янков, съгласен съм с това определение, въпреки че не е много научно :)
    За данък „въздух“ ощше не знам, но съвсем скоро ще започнат сериозните проблеми с водата... та тогава няма да се учудя на данък „вода“.
    Аз си имам кладенец :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Абе ти, slavuncho, много-много не се успокоявай с твоя кладец, че и данък "кладенец" може да сложат и това ще те видим! :):):):)

    ОтговорИзтриване
  12. Станислав Янков, аз отдавна го чакам. Откакто задължиха всеки, който има кладенец да го декларира. Засега безплатно... И кучето регистрирах... Въобще...

    ОтговорИзтриване
  13. Наборе, ти видя ли линка, за край на кеш плащанията?! Мен това по ме притеснява от археолозите и Божидара Джоунс :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Наборе, видях го. Това е логическото развиите на нещата. Това е ролята на кредитните карти. На пръв поглед те улесняват, но всъщност те заробват и затъваш бая над ушите в... заеми. С тях задължаваш и наследниците и в един момент ставаш собственост на банката с цялото движимо и недвижимо имущество, че и себе си дори...
    Лошото е, че не можеш да скриеш и бели пари за черни дни :) От друга страна мисля, че това ще бъде последната капка, която ще препълни чашата. Когато много хора са в положение да няма какво да губят, тогава „назрява“ революциона ситуация и някой ще се възползва от нея. Възможно е да се случи дори докато ние още сме живи. Апетитът идва с яденето. Алчността на банките и големите корпорации няма реални гриници и това само ще ускори глобалната пауперизация... Тогава ще ни остане само да гадаем след кой луд ще се юрне тълпата...

    ОтговорИзтриване
  15. А,това последното ти изречение беше много важно, да ,тълпата винаги е юркана, а после и приписват историческа роля :))

    ОтговорИзтриване
  16. Е, така е. Нали помниш за ролята на масите и класите в историята. Отделно пък на личността :)))

    ОтговорИзтриване