17.11.2009 г.

За мишката, за книжката, за google и за още нещо...

Някога някой „интелигент“ снесе премъдростта, че мишката (компютърната) ще изяде книжката, щото виждате ли децата не четат, щото по цял ден са пред компютъра; не играят - по-същата причина, и още милион подобни идиотизми. Няма да ги изреждам всичките. Познати са. Както обикновено се случва, децата са по-мъдри от нас. Четат си книжките, играят си с мишките и още ред други джаджи и не им пука за нашите премъдрости. Някои от тях, един ден, ще започнат да се вайкат заради нещо друго, грабнало вниманието на децата им и т.н. Живота си тече. Повод за написаното до тук ми даде едно изказване на Умберто Еко. Признавам си, че не съм прочел нищо от него, но от този факт нито той - надявам се, нито аз се чувстваме притеснени. Обръщам му внимание дотолкова, че е известна личност и според „културните традиции“ на западните демокрации сума ти народ ще препапагали думите му с трагизма и предопределеността, която носят... Все пак, не мога да разбера как един инструмент, какъвто всъщност е google, може да бъде опасен?! По смисъла в думите му и един чук може да е зараден с куп предизвикателства: можеш да си смажеш пръста с него, можеш да го изпуснеш върху главата на минувач и т.н., но от друга страна, ако някой не бе измислил чука и сега можеше да си връзваме набедрените превръзки с лико... Разбира се, Ековите внушения са далеч по-дълбоки, философски, психологически, пропити с мъка по заг(н)иващото младо поколение... Мъка! Е, за да избягам от грубия строително-кофражистки бит, ще припомня за един друг инструмент, който бе оплюван и осмиван, но промени света и няколко поколения - легендата fender stratocaster... Можем ли да го сравним с цигулката?! Разбира се! И двата са посвоему гениални, но инструменти, а как ще бъдат използвани зависи само от нас.

14 коментара:

  1. :)) Подкрепям напълно!
    И аз не съм прочела нищо от Умберто Еко, не че не се пробвах на младини, но храня обосновано подозрение, че проблемът не е в нас (каквито сме си хубави и сгодни :)) ), той просто не се чете :)!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, за всеки влак си има пътници :) По едно време у нас бе модно да кажеш, че си го чел. Като чух от чии устни се леят бравурни словореди по негов адрес, тогава го премахнах от актуалния си списък с непрочетени автори. Все пак, някой ден, може би ще се захвана с него :)

    ОтговорИзтриване
  3. Това,което се пропуска в критиката на използването от децата на компютърните възможности, е че нета е просто отражение на истинският живот.Децата просто си попиват каквото сме им предложили. За радост не безкритично, а си имат свои ценности. Също като нас навремето:.

    ОтговорИзтриване
  4. Чела съм и препрочитам всичко от Умберто Еко! Сиг урно се дължи на душевната ми нагласа, но сега няма да седна да се оправдавам за това. Чета и "нечетивния" за някои Орхан Памук, с извинение, хахаха!!!
    Прочетох и изказването му.За нещо е прав, за нещо не е, но това е неговото мнрние. Ако отделяме повече време за възпитанието и образованието на децата си, ще могат да отсяват зърното от плявата и в Гугъл и в Уикипедия. За целта трябва мислене, а то се изгражда!
    Иначе - правя списъци за всичко - от пазаруване до дневни задачи. Така ми остава и време за повечко четене. Тати ме научи на това ;-)))
    Tili съм, пак не мога да си уцеля профила в Гугъл!

    ОтговорИзтриване
  5. Умберто Еко ми е любим автор. Сега, ние сме склонни да се гъделичкаме с представата колко са ни умни децата всъщност - и не сме далеч от истината, със сигурност са умни ... колкото нас :-). За повече не гарантирам, но и това не е малко, нали?

    Разбирам позицията на Еко за Гугъл, той най-вероятно се обръща не към всеки редови търсач на информация, а към желаещите да изградят "фундаментални познания". Каква част от населението на планетата има такава амбиция?

    ОтговорИзтриване
  6. Децата са като родителите си, само че родителите им често забравят, че са били деца.

    ОтговорИзтриване
  7. @krizt,
    разликата е само в набеденото за развратител на крехката детска психика „Нещо“. Като се чуят подобни вайкания, някой ще си помисли, че преди 40-тина години всички дечурлига сме ходили като зомбита, с книга в ръка, и не сме откъсвали поглед от нея. Разбира се, че не беше така. И тогава четящите бяхме малко, но от това света не свърши :)

    ОтговорИзтриване
  8. @tili,
    твоят глас и този на aria ме накараха сериозно да се замисля за промяна приоритетите си за прочит в списъка с приоритети за прочит :)
    Разбира се, че по никакъв начин не подценявам или надценявам хората, които четат Умберто Еко или който и да е друг. Просто преди години целият чалга-елит бе луднал по него и това предизвика закономерна реакция на отхвърляне у мен... Все пак, изборът на книга е доста интимен акт :)
    Не знам. За мен мнението му прозвуча доста ретро. Преди години дългите коси и китарите ни пречеха да израстнем като многостранно развити личности. Сега пък google и новите технологии, въобще...

    ОтговорИзтриване
  9. @aria,
    по отношение на Умберто Еко виж моля, коментара ми към tili :)
    Всички сме деца на своето време. Както днешните хлапетии си мислят, че такива като мен са се пръкнали чрез пъпкуване от динозавър, така и ние - възрастните :(, се самозаблуждаваме, че „всичко ни е ясно“! Де да беше така...
    Преди години изграждахме „фундаменталните си познания“ на базата на „Космос“ и „Наука и техника“. Къде е съществената разлика с „гуглето“?! От друга страна - да сравним „фундаментите“ в началото, средата и края на ХХ век... Къде е истината?!

    ОтговорИзтриване
  10. @Павел Борисов Николов,
    май всичко е от суета да изглеждаме сериозни, уравновесени, умни, мъдри в очите на децата и внуците...
    Като дете най-много ме дразнеха такива „старчоци“ и за това сега всячески се старая да не съм като тях. Даже, май се престаравам :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Остави ги чалгаджийките. Те на всичко отгоре са завршили я право, я икономика...А да цитираш нещо не е необходимо да си чел нещо от автора..."Гуглето" е пълно с цитати и афоризми. Лошото на Еко е ,че за да го чете с кеф човек ,трябва да е чел доста други работи преди него.
    Иначе му е безинтересен.
    Но това не е проблем.Вкусове разни.
    Ето, аз се въртя из нет-а,но друго е книга да ми влезе в ръката.Навик...Не ми е кеф да чета от монитор, колкото и да е плосък...
    А мишката е нещо преходно.Скоро тъч (или тач) технологиите ще я направят излишна...
    Ще пребъде ,обаче играта с пишката! Това е общото, което ни свързва с нашите родители, деца и внуци :))))

    ОтговорИзтриване
  12. Кръстю,
    от доста години вече ми е трудно да чета хартиена книга - заспивам, а ако не заспя ме гложди мъката, че няма къде да си водя бележки, не мога да използвам google, ако ми потрябва някаква справка и т.н. Съгласи се, че е много по-лесно и удобно да си дадеш заявката в мрежата и всичко става за секунди. Иначе трябва да се ровиш в библиотеката, пък си забравил къде е търсената книга, пък... абе, проблем си е. Аз съм от тези четящи, които не могат да четат „по диагонал“ или по незнам колко си страници на минута. Обичам да чета бавно, да си водя записки и т.н., а за това днешните текстови редактори дават много възможности... От много малък съм свикнал, че по книжките не се драска, а вече е твърде късно да променям навиците си... Разбира се има и ред други причини да предпочитам електронния пред хартиения носител, но и без това доста се отклоних :)
    Що се отнася до пишката - прав си, но в общочовешки измерения. Иначе съм чувал, че в индивидуален план нещата са преходни, но - както се казва, колкото по-късно се убедим от практиката в някои истини, толкова по-добре :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Да,безспорно, компютърът е друга работа...Аз на моменти се чудя как см правил преди проекти "на ръка":)
    А книгите - носталгия, нали знаеш, миризмата на нова книга...Вероятно помниш опашките за някоя "рядка" книга, която вървеше в комплект с друга, застояла ,но "полезна":)
    А за пишката - по философски - освен ,че се римува с мишката, и преди и сега , а вероятно и в бъдеще ще има хора ,в чиято ръка не е влизала, нито книжка, нито мишка, нито каквато и да е там технологична джаджа, но с пишката не е така!
    Затова има и поколения, нали ? :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Нищо не може да спре мъж, на който му е дошъл мерака да се размножава и добре, че е така!
    От друга страна, вече има толкова виртуални сексуални дивотии, че ми настръхва не друго, а косата :)

    ОтговорИзтриване