20.11.2009 г.

Въздухари

Така преди години, като деца, наричахме екземплярите, които сутринта говореха и обещаваха едно, на обяд друго, а вечерта - още по-друго. Въздухари наричахме и тези, които пред теб говорят едно, пред друго - друго, а пред трети - още по-друго. Въздухарят лъжеше, мамеше, крадеше, клюкареше и всичкото това единствено и само в негов интерес. Детството е времето на „вечните“ приятелства, на платоничната любов, на великите стремежи и смелите мечти. Въздухарите нямаха нищо от това, но сега - като се замисля, стигам до извода, че не им е и липсвало... Въздухарите не могат да се разпознаят по външния им вид. Те могат да бъдат яки момчета, с текезесарски манталитет и народняшки сленг; могат да бъдат и мънички, слабички мухльовци, които невинно мигат докато ти забиват нож в гърба. Всякакви могат да бъдат. Трудно се разпознават. Единствените сигурни признаци за отркиването на въздухарят са неговата брутална хамелеонщина и неговите дела. Когато бяхме малки знаехме как да се отнасяме с тях. Перманентен профилактичен бой и пълно презрение. Когато порастнах разбрах, че това не е променяло нищо, а само е задълбочавало проблема им, но... в детските години хората са по-искрени и не оправдават действията си с целесъобразността. Даа, въздухарите... Защо ли се сетих за тях в тази слънчева ноемврийска утрин?!

26 коментара:

  1. Аз знам защо, но защо ли наистина да си разваляме хубавият слънчев ден?

    Я кажи, как е песа, слушка ли те?
    Нищо не си писал напоследъка за него, а е голям красавец и сладур!

    ОтговорИзтриване
  2. Прав си! Какво да се прави - и между мойте уши понякога се раждат глупави мисли...
    Ох, песа! Добродушен и любвеобилен. Яде, спи и... расте, мамка му и куче! Сега проблема ми е да намеря децимал за да го измеря. Трябва да му знам килограмите заради разните витамини и т.н. Не съм го снимал скоро щото като ме види с нещо (фотоапарат, примерно) в ръцете решава, че или е нещо за ядене, или играчка и радостно се устремява към мен. Да го удържиш е равнозначно да укротиш малко биче. Доктора ме успокоява, че имало още някой месец интензивен растеж и след това започва да натрупва маса. Още малко да „възмъжее“ и започвам да го разкарвам из Банкя за скомина на местните кучкари :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аха, значи и ти си от Банкя :)))))

    ОтговорИзтриване
  4. И двамата сме пришълци. Аз от София - в родният ми град вече не се живее. Той от едно село край Банкя, но - в крайна сметка, има ли значение от къде си за да стнаеш за резил?!

    ОтговорИзтриване
  5. То и аз съм пришълец. От Кюстендил - в София! И то - на квартира!!! Кофти комбинация! Ама какво да се прави. И в моя град отдавна не се живее. За теб не знам, slavuncho, ама мойто си е вече жив резил!

    ОтговорИзтриване
  6. Не, обаче в големия град ще имаш по-голяма публика :))))

    ОтговорИзтриване
  7. Голям град или малко село, то... отдавна сме в глобалното село, което ни привиква към глобалната селяния.

    Радвам се за песа, голямо щастие е, човек да има до себе си подобен приятел.

    А, ще чакам и снимките му, а пък ти - когато можеш.

    :)

    ОтговорИзтриване
  8. @Станислав Янков,
    мисля, че Кръстю имаше пред вид, че и премиера е от Банкя, та за това давам тези пояснения. А за резила визирам него - премиера, а не себе си и такива като нас. Та дори и да ни се случи по някакъв повод резила ще засегне нас и семействата ни, не държавата...
    Не разбирам какво те притеснява, че идваш от Кюстендил. Моите дядовци не са от София. Единият е дошъл от гр. Трън, другият от гр. Битоля и така...
    Ти си по-малд и трябва да издържиш на темпото в София. Аз вече не мога и си кротувам в Банкя :)

    ОтговорИзтриване
  9. @Кръстю,
    байгън вече от публика! Отдавна ми минаха мераците да доказвам, че съм по-по-най...
    С годините дойде знанието,че съм :)))

    ОтговорИзтриване
  10. @valsodar,
    за мен „селянин“ е черта на характера, а не указание за месторождение. Още повече, по Конституция всички сме граждани... Е, в съзнанието на някои въздухари битуваме и като „материал“, но в техните случаи и „селянин“ звучи гордо...
    За Чочо много точно усещаш нещата и то не е случайно :). Интересното е, че кучетата са тези, с които се разбирам най-добре. Те са мои приятели и не мога да си представя, че около себе си няма да имам куче. Май някъде по блоговете се оплаквах от един папагал - жако, с който се мъчим 10 години. Антипатията ни бе силна и взаимна. Преди 1 месец го дадох на братовчед на жена ми и чудо! Двамата така се харесаха, че това, което аз не постигнах за 10 години, той успя за няколко седмици! Искам да кажа, че всеки си има „своето“ животно и всяко животно „своят“ човек. Темата е много интересна и мисля в скоро време да напиша нещо по въпроса...

    ОтговорИзтриване
  11. @slavuncho - точно, защото мисля, че и ти си имал него предвид...е, може и не само него :))))
    А за кучета, и аз съм кучкар...Вероятно си разбрал какво ме сполетя наскоро.
    Много ще ми е интересно какво ще напишеш по въпроса...Знаеш ли, останал съм с впечатлението, че повечето блогъри са любители на котките...Имали сме и котки- сиамски, но някак си вятърничаво животно ми се струва...Когато има някакъв зор ти се умилква, а иначе си гледа неговия кеф ...Като жените :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Даа, в толяма степен пишем за един и същи човек :)
    Не знам какво ти се е случило. Опитах се да влезна в блога ти, но при мен много трудно се зарежда. Мисля, че причината е в моята стара машинка - родена е 2000-та година :(. Тея дни си привършвам „стаичката“, там ми е читавият компютър, и тогава няма да имам проблеми с мощността :).
    Котката е особено животно. Мисля, че то определя отношенията между него и човека. И аз съм гледал котки. Последно бях стигнал до 14, но предишният ми пес ги разгони... Не може да се прави сравнение между кучето и котката. Много, много са различни!
    За жените, рано в неделя сутринта, мога да кажа само: за добро или лошо - добре, че ги има! Иначе щяхме да се юрнем по гей паради :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Разсмя ме в неделя...Да доживея и това, да парадирам с гъза си..А иначе съм женен от както се
    помня, дето се вика, от 19 годишен...Поне от уста да я докарам :))))

    ОтговорИзтриване
  14. Ами то сега това е модерно - да си хомосексуален, метросексуален, унисекс и каквото още се сетиш! Само май по наше време беше модерно да си хиперсексуален, но то полека-лека отминава :)))
    Млад си се дал, Кръстю, млад, дете още! Аз чак до 25 устисках :), но нали знаеш оная приказка: след 10 години и да си се оженил и да не си - все ще съжаляваш! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Нищо против, макар, че на повечето не им "идва от вътре", а е комерсиално, вид професия даже, както и социално слаб...:))) Не виждам смисъл да се парадира с повишения анален сърбеж, освен това е грозно и пошло.
    Не ги приемали...Ей, това не мога да разбера, за да те приема, трябва да стана като тебе ли?!
    Разбирам ги напълно, само не разбирам защо държат да си завират миризливите задници под носа ми :))))

    ОтговорИзтриване
  16. Ти май си против една от демократичните ни ценности/придобивки - „свобода в избора на сексуална ориентация“! Аууу :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Сакън, дума да не става :))))
    Ще ме изкараш контра, дето иска да слага прът в колелото на историята.(Нали така се казваше на времето:)
    Само против рекламата съм... Ето, на цигарите я спряха, а педераслъка трябва да е като твърдия алкохол- паради, маскаради и маскарлъци -след 22ч. и то на определени места :)))

    ОтговорИзтриване
  18. Към slavuncho: Благодаря за пояснението, ама на мен премиерът и местоживеенето му не са ми правили никакво впечатление до сега. И продължават да не ми правят никакво такова. Според мен Борисов е просто поредния силует в тълпата. Днес министър-председател ще е той, утре ще е някой друг... Всичко ще си продължава повече или по-малко по същите начини. Какво значение има кой е министър-председателят и особено пък - къде живее или пък къде е живял той в някой си момент?!

    Аз лично се интересувам много повече от нашите резили - моите, твоите, на Кръстю, на valsodar... Интересуват ме резилите на нас, "обикновените" хора, управляваните, които практически храним чрез данъците и таксите онези "отгоре" и които ако не съществувахме - онези "отгоре" нямаше да има кого да управляват (щеше да им се наложи да се управляват помежду си! Ха-ха!)!

    ОтговорИзтриване
  19. Пък да кажа нещо и за притесненията ми, че съм от Кюстендил! Софиянци постоянно се оплакват, че такива като мене им вземали хляба. Та за това ме досрамя, че съм от Кюстендил. Не заради друго!

    ОтговорИзтриване
  20. @Станислав Янков - Че да ядат пици (пасти) тогава, нали така казала оная кралица на времето :)))

    ОтговорИзтриване
  21. Към Кръстю: Ама чакай бе, човек! Недей така! Тя, жената (царицата), не е от този свят! Я е от Марс, я от някъде другаде... За толкова краткото си пребиваване тук само за пастите е успяла да научи и в опит да помогне - предлага ги! Все пак, трябва и да сме малко толерантни към чужденците (тези от други светове, като височествата), нали? Гости са ни все пак!

    ОтговорИзтриване
  22. @Станислав Янков,
    разбира се, че няма значение откъде е премиера. Стига да си върши работата и да говори разбираемо. Имам пред вид, че книжовният език се забрвя масово...
    Това с взимането на хляба е глупост и ти сам знаеш това. Просто, един от начините за противопоставяне на хората. В зората на капитализма възникнало движението на лудитите. Тогава тези собственици, които се чувствали застрашени от все по-бързото развитие на промишлеността, успяли да внушат, че машините „вземат хляба им“. Тази тактика - „Разделяй и владей!“ е известна откакто свят светува. Просто римляните са я формулирали първи по-атрактивно. Създаването на расово, етническо, верско и каквото се сетиш противопоставяне е един от основните „чалъми“ на управлението независимо от обекта му.
    Честно да ти кажа, учудваш ме с това, че може да те е срам от къде си родом! Я им тегли една майна на всичките и си живей живота! А пък, ако видиш четвърто или повече поколение „софиянец“ - снимай се с него. Това е много, ама много редък екземпляр :)))
    Нашите резили - на „обикновените“ хора (руснаците го казват по-хубаво - „простой человек“, май и при англичаните беше "simple man") са ежедневие. Няма безгрешни светци, освен изографисаните по черквите. Въпросът е, че като си на по-високо ниво в обществената система трябва да минимизираш резилите. За съжаление, човешкото общество е изградено точно на обратния принцип - колкото си нагоре, толкова по-безхаберен ставаш! А като чуя някой политик да казва, че така изпълнявал волята на избирателите си, ми иде да го гръмна...
    А пропо, мой близък е от Долно Уйно и какво?! Да се гръмне ли!

    ОтговорИзтриване
  23. Що , той за говоренето си говори разбираемо, макар и да не е литературно, почти като др. Живков :)))
    Впрочем, от "демократичните" премиери той говори най разбираемо. Другите или мълчаха, или ползваха думи ,дето и те не знаят какво значат...Филипчо, горкия дето се вика докато каже леблебии пазара ще свърши, а Сер гей се хилеше като набъзикана мома..че и продължава :))))
    А за работата ....то е друга работа

    ОтговорИзтриване
  24. Такива си ги избираме, такива ни управляват.
    Лошото е, че тази „практика“ не е само у нас. Това е една от много сериозните причини да мисля за демокрацията, като за най-манипулативната обществена система.

    ОтговорИзтриване
  25. Знаеш ли какво прочетох в един форум ?!
    " Демокрацията е капан, чрез който хитрите, манипулирайки простите управляват и умните"
    -----------
    Оставям го без коментар :)))

    ОтговорИзтриване
  26. По-точно определение не съм срещал.
    Действително, коментарът е излишен!

    ОтговорИзтриване