19.10.2009 г.

Апотеоз на глупостта

13 (тринадесет) души са загинали през изминалото денонощие в ПТП-та. От началото на годината са загинали 726 души, от началото на октомври - 61. Как да се коментира подобна статистика. България е в траур, без да е необходимо да се обявява официално и лицимерно-задължително да скърбим. Ако попитаме ББ, къде са причините, отговорът е ясен: предишното правителство, но така ли е. Мисля, че виновни са всички политици - и предишни, и сегашни. Една от функциите на управлението е контрола върху взетите решения. Ако приемем, че законите са решения, целящи регулиране на обществения живот, то контрола по изпълнението и прилагането на законите е задължение на политиците. Те не го изпълняват. Наказанията за нарушенията при движението по пътищата са смешни. Начините да се отървеш от тях са десетки, някои дори и законни! Докато не се наложат жестоки наказания за нарушаването на ЗДП ще продължаваме да се изтребваме по пътищата. Никакви „демократични“ и „морални“ аргументи не могат да оправдаят случващото се. Не мога да се съглася с аргументите, че в „белите“ държави не е така щото там били цивилизовани и съзнателни. Един път за винаги тази заблуда трябва да се изпари от главите ни ако искаме, излизайки на пътя да се приберем живи от него. Категориите „съзнание“ и „морал“ не съществуват реално в обществено-политическите системи, които се използват днес по света. Не си спомням и някоя такава, в която са имали място, освен в разните утопии. Всеки се разпростира до там в безумията си, докъдето му позволява закона и неговото прилагане. Примери всеки може да си намери сам. Другото е приказки за глупаци.

4 коментара:

  1. Затънали сме в безизходица.Скоро имаше,поредната кампания- " Не, на войната по пътищата!", но с кампании не става.За съжаление си прав,че дори от утре да се променят законите и прилагането им, с години още ще загиват хора.

    ОтговорИзтриване
  2. "Децата нямат спирачки!" - това може да се роди само в болен мозък...
    Не съм за промяна на закона. Просто той не се спазва. Разчита се на "съзнание" и "морални" призиви. Що ли е то?!
    Закона трябва да се наложи за изпълнение, едва след това може да се мисли за неговото изменение.

    ОтговорИзтриване
  3. Не си прав за "Децата нямат спирачки!".
    В една нормална държава това действа но то в нашата кое ли действа.Дори и закони да има все ще има хора които ще искат да ги заобиколят.

    ОтговорИзтриване
  4. :) Не знам какво разбираш под „нормална държава“. България си е нормална за нас, Англия - за англичаните и т.н. Опита за налагане на външни клишета мисля, че не е успешен. Имаше една реклама за памперси преди време, която завършваше с апотеоза: „Сухи бебешки дупенца за цялата нощ!“... Не знам как биха приели този слоган англичаните или т.нар. „европейци“, но в българите събужда нелицеприятни асоциации. У нас, когато се каже, че някой „няма спирачки“, представата е за буен, невъздържан, краен, „освободен“ човек. Малко българи биха искали детето им да се вписва в тази характеристика. Просто трябва да се мисли, когато се изпращат послания към хората.
    Разбира се, с нищо не могат да се сравнят лозунгите за периода 1944 - 1989 г., но те са подробно описани и осмислени. Да се надяваме, че няма да се повтарят в нови варианти :)))

    ОтговорИзтриване