19.07.2012 г.

Кой е виновен?


Поредният доклад. Поредните кьорфишеци. Поредните хлевоустия.
Политиците от всички боѝ се обединиха, взаимно оплюха, но и взаимно оневиниха.
Няма виновен. За тези 23 години няма виновен политик, изправил се с достойнство да каже „Сгреших, народе мой! Простете ми!“. Това е нашенският политикан. Всички го плюят, а той вика дъжд вали...
„Няма безплатен обяд“, твърдят песимистите. Няма и безгрешни хора, твърдят реалистите. В крайна сметка, за всичко ставащо в държавата ни сме виновни ние – и аз, и ти, и той, и гласуващите и негласуващите. Всеки от нас, навършил пълнолетие и разполагащ с гласа си и свободната си воля. Ние допуснахме това да се случва в България и Филип и Жан, Ахмед и Иван, цар и пазвант да ни направят на маймуни. Маймуни и то от най-нещастните. Тези, които в зоологическата градина си блещят задниците или си пърчат пишките за някое бонбонче или бананова коричка.
Да, известни неща. Казвани и предъвквани.
За мен вече е трудно и камък да хвърля върху Грамадата на нашия гняв. Останаха ми само думите.

6 коментара:

  1. Думите... С тях се започва, но не защото така пише в дебелата книга, а защото би трябвало, да са форма на комуникация между разумни същества. За съжаление май точно думите използват и ония, които допуснахме до властта. Думите, за разлика от нашите усилени с цялата финансова мощ на медиите.
    Май и думите вече не са ни останали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, когато ни останат само „уау“ и „фък“ ще бъде късно.

      Изтриване
  2. Наборе, самокритичноста е хубаво и полезно нещо, но това, че Сульо избира Пульо (и обратно) си е само част от уловката заложена в Играта...Не виждаш ли какъв е изборът, поставен на политическата сергия?! Вземи единия и блъсни другия...ИЗБОРЪТ е направен отдавна зад кулисите, а ние гледаме и участваме (активно, или пасивно) в театрото наречено "свободни избори" :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй де, наборе. За това става дума. И аз се чудя на акъла на гласуващите. Все пак, ще видиш догодина какво ще стане. Как ще се юрне народа към урните. Лошото е, че няма да пуснат бюлетина с едно голямо НЕ, примерно, а пак ще търсят същия или поредния спасител.

      Изтриване
  3. Проблемът не е само в това, че тия с глас останаха безгласни. Проблемът е в това, че всеки глас е глас в пустиня.
    И живееш като странник в странна страна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пак се сещам за „Голото слънце“ на Азимов :)

      Изтриване