23.06.2011 г.

И аз, и ти, друже сме идиоти


В последните дни общественото внимание бе фокусирано върху действията на някакъв пишлегар дето „изрисува“ Паметника на съветската армия в София. Оценките бяха от гениално до извратено, разни малоумници подскачаха наоколо радостни или покрусени, а от кметицата (с новата ѝ прическа като каска на войник от вермахта) разбрахме, че не е партизанка... Ми, то всяко нещо с времето си.
Дааа, разбираемо е. По такива вааажни, цивилизационни въпроси българинът не може да стои безмълвен. Трябва да има Гражданска позиция. В ранната пречистваща утрин около монумента бил забелязан дори кмета на Долно Цурцулево с ролетка в ръка. Мерил от тук, мерил от там и смотолевил, че ще направи постъпки „където трябва“ паметника да бъде преместен на мегдана и долноцурцулевчани да му се радват и да го обгрижват. Дошла му дори идея да заформи около него рок фестивал на ВИСове* от 70-те. Така Долно Цурцулево ще се издигне до „нивото“ на Разлог, пък после в благородна конкурента борба ще атакуват постиженията на геронторока в Каварна...
Случи се и друга случка, но за нея съм сигурен, че ще остане незабелязана. Най-много някой журналист или блогър да драснат нещо; „националните“ телевизии да отделят по няколко секунди във вечерните си емисии и всичко бързо ще заглъхне като аплаузите, под които Борисов прерязва поредната лента...
Интересното идва после – когато започнем да плащаме.
На пазарно-административното недоразумение ДКЕВР, воглаве с лицето Ангел Семерджиев, му бе казано да реши цената на „нощния“ ток да се повиши съобразно с исканията на топлофикациите. И въпреки първоначалното дърпане „експертите“, начело с най-големия такъв, клекнаха. Защо ли?
Както винаги, особено интересни са оправдателните „аргументи“. Някой си Илия Николаев заявил, че нощната енергия в цяла България била неестествено евтина!? Искрено се надявам въпросният да няма нищо общо с икономическата професия. Определянето на която и да е цена като „неестествено евтина“ би предизвикало, меко казано, присмех, но не и у нас. Другият икономико-енергиен корифей – Семерджиев, пък заявил "България е уникална в целия свят, защото изобщо има нощна тарифа и въобще цената й на тока е близка до тази на отоплението. Обикновено във всички страни електроенергията е доста по-скъпа". У-ни-кал-но! Щом нещо е по-скъпо по света дай да вдигнем цените. Бравос! Нема лошо! Но, интересно е защо никой не говори за цената на работната сила и не прави сравнения с други страни. Е, то е ясно. Ако някой го направи то ще лъснат голите задници на управляващите през последните 20 години.
Разбира се, такива анализи има и те не са секретни. Въпреки това българинът ще е „за “или „против“ Паметника на съветската армия или този пред американското посолство; той се интересува повече от това с кой/коя се чука някой ритнитопковец или какво и къде си е сложила някоя фолкпевица, а нехае за сметките, които ще плаща в най-близкото бъдеще...
В крайна сметка, за кой ли пореден път се доказва верността на извода, че всеки народ си заслужава управляващите.


* За младежите, ВИС – вокално инструментален състав. Примерно, „Щурците“, „Песняри“ и т.п.

4 коментара:

  1. И при теб ли търсят Николета и Валери :)))
    Тока, е таква далавера, че ако седна да пиша няма да му излезне края. Освен ЕРП-тата има и други - лицензирани търговци. Те продават излишъка и договарят доставки със съседни страни. Има много какво да се пише, за акциза на тока, за нивото на печалба на ЕРП-та, и къде отива тя, но вече не виждам смисъл да пиша.

    ОтговорИзтриване
  2. Поменниците на Червената армия из България да се запазят!

    Да, точно така - да се запазят!
    Но при едно условие - на всеки поменник, без значение къде се намира -
    в София, в Пловдив, в Бургас, в Шумен или коя да е паланка у нас - да се
    сложи плоча с надпис:

    "Паметник на съветските окупатори на България от 5.09.1944 год.
    Направени от благодарните им лакеи и с парите на окупираните."

    На всички до един!
    Така хем ще останат непокътнати, хем ще е ясно за кого са предназначени и ще
    напомнят на поколенията какво се е случило, кой го е сторил на посочената дата
    и какви са последиците за България.
    Който не се чувства българин - нека с кеф да им поднося цветя и празнува публично
    безродството си.
    Така поне ще е ясно кой какъв е от живеещите по тези земи.

    Моля да бъда подкрепено това родолюбиво дело.

    ОтговорИзтриване
  3. Емо, съгласен съм. Ето сега пък помагаме на „братска Гърция“...

    ОтговорИзтриване
  4. boristodorov56, подкрепям! Всеки паметник е символ на епохата си и когато младите могат да го видят това ще замести хиляди думи обяснения.

    ОтговорИзтриване