11.03.2011 г.

Обикновена гениалност

До днес мислех, че финмин Дянков е просто луд. Посипвам си главата с пепел и признавам: недооцених човека и най-паче икономиста в този човек, и то не какъв да е икономист, а ге-ни-ален!
Какъв полет на въображението! Каква марианска дълбочина на мисълта!
Ех, Българио! Когато някое от твоите чада се затрие да учи по чужбините и се върне, събира очите на аборигените тук.
Мога да продължа да лея елейни слова на заслужено възхищение с отсенки на професионална завист, но... стига!
Днес про-анти-малтусианеца Дянков откри причината за ръста на цените на храните в световен мащаб. Ми то е толкоз просто, а затова и гениално. Развиващите се икономики на Индия и Китай предизвикали увеличаване на бройката на средната класа в тези страни и - поради факта, че пипъла там е много, - нарастването му довело до увеличено търсене на храни в световен мащаб и тяхното поскъпване. Казано по-простичко - людете позабогатели и започнали да папат повечко и ето ти глобализационна беда! Правилността на наблюдението и заключението се потвърждава и от развитието във времето и пространството и на повечето наши политици. Първите им случайни снимки в някоя медия изтипосват мъченик с поднормено тегло, живещ на банички и топла вода от някой минерален извор. Сега и те самите трудно биха се познали, а за нас е очеваден техния принос за поскъпването на храните поне в регионален мащаб.
С благородната завист до тук.
Искам да задам само един въпрос и отговор не чакам.
Защо уважаеми Дянков храните и в България поскъпват?
Та у нас средната класа, доколкото я имаше, бе унищожена след 1989 г. Именно тези хора понесоха в пълна степен последствията на „прехода“ и бяха ограбвани от всяка следваща вълна „народни любимци“. У нас не се наблюдават тенденциите, характерни за Индия и Китай. Консенсусна е оценката, че има някаква средна класичка, а останалото са много много бедни и малко много богати. Това предполага свито потребление, а следователно - според Вас, и намаляване на съответните цени. Това не се наблюдава и веротяно ние отново сме някакво световно изключение.
Не приемам обяснения от сорта, че цените на световните пазари пряко се отразяват на цените на Женския пазар в София. Цената на магданоза в Сечуан няма нищо общо с тази на същия в Казичене.
Разбирам, че в тази обстановка ни е нужен враг. Преди дни един ваш колега по начин на мислене, посочи с пръст Кадафи като виновник за скока на цените на горивата у нас. Сега имаме нов и къде-къде по-мащабен враг - средните класи на Китай и Индия!
-------------------------
И сега ги чувам как плюскат мръсниците, и мляскат...

10 коментара:

  1. Започвам да се чувствам виновен, че обядвам и вечерям:( Не закусвам отдавна, но очевидно не е достатъчно:)

    ОтговорИзтриване
  2. Отново поздравления наборе!

    ОтговорИзтриване
  3. :-))) има нещо средно в цялата тази работа, но не е класа, не е.

    ОтговорИзтриване
  4. Владимир Иванов, ако всеки ден обядваш и вечеряш това показва пълно неразбиране на световните и местните икономически проблеми и е признак на нездрава разпуснатост :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, наборе! Бих се радвал повече, ако бяха за текстове с по друго съдържание, но май живеем не само в интересни, но и смешни времена...

    ОтговорИзтриване
  6. Aria, съгласен съм - има. И от двете страни има. Лошото е, че ние сме от погрешната страна. Все нас ни оправят...

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина е така, но все пак не трябва да забравяме в какво положение пое държавата ...

    ОтговорИзтриване
  8. :) В състояние на по-ниски цени и по-високи доходи.
    Въпросът не е в това. Икономическата обстановка се мени непрекъснато, особено в съвременните условия. Размислите за инертността на икономическата система останаха в миналото. Та в този смисъл не одобрявам действията му. Не ми пука какво са политическите му убеждения или как изглежда. Като професионалист определено е слаб. Поне по моето скромно мнение :)

    ОтговорИзтриване