16.12.2010 г.

Зимна приказка

Като всяка приказка тя е само за някои. За повечето е кошмар и люти псувни.
Днес ми се наложи да отида до общината в Банкя. Не поради разчистеният път или някакви други екстри, а по простата причина, че преди време дадох необходимите пари за подходящото возило, без проблем се измъкнах от преспите, които ме заобикалят, и стигнах до „пътят на бай Тошо“. Така си ги знаем още от преди години. Живков го ползваше, за да стигне бързо до резиденцията си, а сега същото прави неговият фен Бойко.
Както и да е, добрах се до малкото кръгово и за малко да ме отнесе един огромен снегорин. Лопатата му заемаше цялото платно, а той си пердашеше с над 50 км./ч. Пътят разчистен - свети! Свърших каквото имах из Банкя и тръгвам да се прибирам. Пред мен същия снегорин. Мощният двигател бълва огън и жупел, а лопатището подхвърля по шепа сняг встрани от пътя. На тясното място пред МВР-то насрещните коли се катереха по тротоара. Нямаше как да се разминат с „ловеца на снежинки“. Теснотия... баш дет нетрябва... Нейсе, минахме и малко по-надолу срещу нас лети друго такова чудо. И то бълва кълба дим от огромния си двигател, и то лети с висока скорост, и то хвърля по една шепичка встрани от пътя... На споменатото кръгово „моят“ ловец обърна някак си и отново се понесе към Банкя по отдавна почистения път. Дето има една приказка „луд умора нема, само се поти“.
Разбира се, нямам пред вид шофьорите на снегорините. Така им е наредил някой местен натегач, така правят. Семейства хранят, заплата и място пазят. Представям си как са им набили капачките на сутрешния „развод“. „Паднат ли две снежинки караш от точка А до точка Б и обратно до второ нареждане!“ Ама има ли смисъл, няма ли; що се харчи залудо гориво и техника; не е ли по-необходима другаде? Кой смее да зададе такива въпроси?! Кой смее да мисли щом Той е заповядал да се „ловят снежинките още във въздуха“... Въобще, мисленето не процес, присъщ на борисовчетата - от най-голямото до последното. Мисленето изисква да имаш нещо между ушите, пък нещото да е научено да мисли; да е попрочело някой и друга книжка; да се е пообразовало - реално, не на ужким...
Мислещият човек задава въпроси. Търси отговори. На него не можеш да му кажеш да „лови снежинки във въздуха“. Една от най-омразните и неприсъщи дейности на мислещия човек е да върши безсмислени неща...
Като се прибрах, прегледах източниците си за информация, чух се с някои приятели и гъзовете на маймуните лъснаха. София отново е непочистена, блокирана от снега. Магистрала „Тракия“ е труднопроходима. До Перник се пътува два часа! На ловците пречели колите... И това при един безобиден, мижав снежец. Дано такъв продължи да превалява, щото иначе жална ни майка и на борисовчетата също. Техният Мирилайлай няма да е виновен. Целият в бяло, ще се поотърси от снега като българско овчарско куче (?), демек - каракачанка, и ще посочи виновниците. На тяхно място ще дойдат нови и с още по-голямо рвение ще ловят всичко дето лети из въздуха. Дано не хванат само някой американски самолет, прелитащ в учебен полет, че ще настъпят Големия брат по мазола... Редиците има са винаги пълни и стегнати, щото гладни послушковци по нашата родна земя бол. Такива вече ги ражда българската майка послушна... Циганките са по-ербап!
Някой, устискал да стигне до тук, ще каже „Ей! Няма угодия за този! Като не е почистено лошо, като е почистено - пак лошо! И все Бойко Борисов виновен!“. Ако този някой, все пак, е проследил червената нишка в повествованието, ще да е разбрал, че предлагам просто да не се продават хладилници на ескимоси.
Когато homo sapiens sapiens иска да направи нещо, той прилага необходимите и достатъчни усилия за това. Тази практика е присъща и за другите, не толкова sapiens видове. За съжаление има homo, за които е естествено да блъскат главата у стената, да вадят със задниците си пирони и въобще - да творят чудеса. Въпрос на нагласа, на възпитание, на образование, та ако щете и на морал - каквото и да значи това!

5 коментара:

  1. Ще бъде добре ако навсякъде се върши работа с отговорност.Но има още много за да се израстне до това съзнание

    ОтговорИзтриване
  2. Отговорноста е важна и ценена от мен добродетел, но само тя не стига...

    ОтговорИзтриване
  3. Ама те, хората, много точно са си наредили! По пътя на Борисов снежинките са били ловени във въздуха! Останалите пътища не са толкова важни. По тях не се движи началството...

    ОтговорИзтриване
  4. Прав си, ама и в лизането на задници трябва да има рационалност някаква...

    ОтговорИзтриване