9.12.2010 г.

Къде е на Киро кирията?


В тази връзка ви предлагам две истории. Едната беше, другата е и ще бъде.
И в двете се разказва как човек се ражда, расте, учи, работи, пенсионира се и умира.
В първия случай от раждането до завършване на образованието или до навършване на 18 години за човекът имаше осигурено безплатно здравеопазване, образование и някои други екстри, примерно: ниски цени на книгите, билетите за кино и театър и т.н., т.е. - културните развлечения (некултурните всеки си осигуряваше сам...). Разбира се, безплатен обяд няма и тези социални придобивки се плащаха от високият дял на вземанията от заплатите на работещите. По приблизителни изчисления тогава всеки работещ вземаше около 1/3 от заплатата си. Останалите 2/3 покриваха споменатите по-горе плащания, пенсиите и издръжката на държавата. Така стояха нещата най-схематично.
Умишлено не визирам политическата страна защото, по мое дълбоко убеждение, човекът не се интересува дали го управляват комунисти или демократи, дали живее в тоталитаризъм или демокрация. Човек просто иска да живее добре.
Тук е мястото за лиричното отклонение. Моите родители се пенсионираха, съответно майка ми на 50 г., а баща ми на 55 (ако не се лъжа). Пенсиите им стигаха и оставаха, както се казва, а те бяха само държавни служители на средно ниво. Тъй като тогава работническата класа бе хегемон имаше нейни представители, които взимаха в пъти по-големи пенсии. Но, както и да е...
Какво става сега? Всичко се плаща, че и отгоре. Въпреки това държавата продължава да експроприира по-голяма част от доходите на хората, респективно на фирмите, като непрекъснато налага все нови и нови данъци, такси и какви ли не вече измишльотини. Да си задаваме ли все още въпроса къде се корени „сивата“ икономика. Любознателните могат да направят справка как и колко често се изменят финансовите закони преди и след 1989 г. Елементарната логика показва, че издръжката на държавата сега е в пъти по-голяма. Очевидно - ако леко перифразирам крилатия израз на демократолюбците, демокрацията е не само най-лошото управление измислено до сега, но и най-скъпото...
Лесно е да се установи статистически каква е била средната продължителност на живота преди 1989 и сега. Същото се отнася и за производителността на труда, броят на заетите и т.н. Ако вярваме на политическото говорене сега всички положителни показатели би трябвало да са по-високи, а отрицателните по-ниски. Защо тогава не се пенсионираме на 45 години?!
Ще кажете „сега много се краде“. Така е, но аз не съм от крадящите, а и вие – щом чете тук, не сте от тях. Една от функциите на държавата е да озапти крадците, но... тя май е най-големия хайдук.
Въпроси могат да се зададат много. Знам, че всеки го прави и си отговаря, доколкото може. Въпреки това, защо трябва да работя 40 години, за да се пенсионирам. Ако започна веднага след средното образование, това означава пенсиониране на 58-59 години - ако имам непрекъснат трудов стаж, без безработица и т.н.; ако уча висше образование и искам магистърска степен, това са още 6 години, т.е. пенсионирането отива на 64-65 години и то при условие, че започна да следвам веднага след като завърша средно... При ниската продължителност на живота и високата заболеваемост това означава, че... Може да се пише още много.
Като пропусна голяма част от доводите, мога да си направя следния извод: на днешната държава (не само българската) са и необходими човеци, които да плащат от раждането до смъртта си за това, че са живи! За раждането ще платят родителите, а за погребението - наследниците, респективно - борчонаследниците. Държавата, вместо да обслужва гражданите и да съществува за тяхно добро, се превърна в организъм, който изземва все повече и повече от тези, от които формално произтича властта, а следователно и самата държава.
Мисля, че е ясно, но все пак искам да подчертая, че не става въпрос за носталгия по миналото; за разни -изми и други политически „проекти“. Въпросът е единствено и само за оцеляването! Не за друго, а за простото физическо оцеляване...

* След вчерашната случка, ще посочвам веднага от къде съм преписвал, щото се оказа, че юнаците от  Dir.bg се връткат повече от ББ.

10 коментара:

  1. Нищо ново под слънцето :)
    Знаеш ли, на мен живота ми прилича много на онази реклама с хамстера и колелото. Слагат им един морков отпред и ... така цял живот :)
    Няма по лошо от това хората сами да си налагат робско поведение, лошото е, че малко го осъзнават, а още по лошото е, че дори да го осъзнаят продължават да въртят колелото.

    ОтговорИзтриване
  2. Тъжно е, но... е истина.
    Тъжното е в основно в това, че тези, които осъзнаваме добре казаното от ден на ден, намаляваме все повече и повече, а с това и шансът да се промени статуквото.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък вече съм много спокоен, slavuncho! Ужасно се бях притеснил, дали Министър-председателят ни ще успее да се пенсионира, защото след подобно управление, най-вероятно трудно ще си намери работа някъде и може да не успее да набере нужния стаж за пенсионирането си. После обаче се присетих, че и със стаж, и без стаж, Министър-председателят все ще се пенсионира след края на управлението си (повече от един мандат няма да има, пък и цял мандат му е много). Нямало какво да му бера грижа! И на 22-годишна негова възраст да е приключило управлението му (да е станал премиер на 18 години) - пак щеше да се пенсионира и всички да му плащаме пенсията, както на всеки друг жив бивш властник досега (добре, че поне на депутатите все още не плащаме по същия начин!). Ето защо, значи, Министър-председателят ни не се е притеснил особено за столетническите пенсионна възраст и стаж, които въвежда! Защото него те не го ловялиииии! Хитрец!

    ОтговорИзтриване
  4. Емо, живота е кофти преживяване. Знаеш баналното вече определение, че прилича на стълбичка в кокошарник... Релно, докато се усетиш и децата пораснали, появили се внуци и бели коси и... чакаш пенсиониране. Прав си, че много малко хора успяват да спрат припкането в колелото и да осъзнаят за какво става дума. От друга страна тези, с морковчето отпред, умират бая по-щастливи...

    ОтговорИзтриване
  5. valsodar тези, които налагат статуквото не са по-тъпи от нас. Виждаш какво става при хлапетата. 1/4 мислели, че четенто е губене на време. Според моите наблюдения процента е значително по-голям...

    ОтговорИзтриване
  6. Станислав Янков, прав си! Не го мисли!
    Нещо не разбрах за депутатите. Мислиш ли, че получават средната за страната пенсия?!

    ОтговорИзтриване
  7. Отново си много точен наборе!
    Мисля си, дали преди 30 години би могъл да го напишеш същото? И не само ти разбира се...
    За морковчето -да,хората си подбират вярата:)
    --
    Наскоро прочетох една мисъл на лорд Халифакс :"Идеалната партия е конспирация срещу останалата част от нацията."
    Кратко и ясно

    ОтговорИзтриване
  8. Към slavuncho: А! Че депутатите са си супер откъм пенсия - това въобще не е било под съмнение. Сега, като вземат да паднат и таваните... Имах предвид, че когато някой депутат излезе от парламента, не става автоматично пенсионер, както е с президента, с премиера и с още няколко други длъжности в държавата. Засега депутатите си чакат навършването на всеобщите възраст и стаж и ще им плащаме високите пенсии по-късно. Засега! Щото в бъдеще може да излезе, че и депутатите са най-работливите в държавата, както са премиер, президент и прочие и...

    ОтговорИзтриване
  9. Наборе, така е. Преди години нямаше и да помисля да пиша по дневници и лексикони, с което сега се занимавам активно. Искренно се надявам, че младежта упражнява здравословен и неангажиращ секс и не чете глупостите,които списвам тук. Ще им дойде времето и на тях :)))
    А за партиите и интересно, че всяка от тях претендира да представлява нацията и да е единствената, която ще дари с щастие всеки...

    ОтговорИзтриване
  10. Станислав Янков, разбрах те :) Просто исках да кажа, че и те не са за мислене...
    Приказката е за лудия и за зелника...

    ОтговорИзтриване