7.12.2010 г.

Ако това ви е демокрацията...

Един китаец стана Нобелов лауреат за мир. Браво! Сигурно е борбен човека. Иска в Китай да се възцари най-хубавата демокрация - американската. Но не това е толкова важно. Важното е, че САЩ все още имат някакъв авторитет из Европата и се мъчат да го използват до край. Какъв да бъде лауреата, ако не китаец. Китай е като трън, че и нещо по-голямо, в задника и на Европа, и на САЩ. Очевидно, империята на злото се е преместила в Китай. Така стана преди години и със Сахаров, и със Соложеницин. Така стана и с един чешки драмутрг, и с един полски електротехник... Тук не можем да не се гордеем с управляващите ни пожарникар и физкултурник, та дори и само заради това, че и двама са с ви'шо и то все от престижни софийски, а не цурцулевски, вузове...
Дали има още някой, който им се връзва на номерата - не на пишман писателите и електротехниците, а на американците, не е ясно. Ще се разбере, но като за всяко знание ще трябва да се плати...
Съвсем различна е съдбата на основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж. Ах, този мръсник! Ми то само като ги погледнеш двамата ти става ясно кой е лауреата за мир, и кой сексуален маниак... Католическата църква, която е в основата на западаната демокрация, има достатъчно опит в лова на вещици и тяхното публично изгаряне. Освен това, какъв може да бъде праправнук на разбойници, с каквито е била населена Австралия?! Е, и Северна Америка, разбира се, но като имаш пари да плащаш комуто трябва, тези неща се забравят...
Много е интересно активното участие на Швеция и в двата случая. Интересно е и това, че срещу Асандж са повдигнати обвинения за сексуален тормоз, а не за шпионаж или за уронване на националните интереси на САЩ или нещо подобно. Може би искат да минат по бързата процедура. Известно е, че за обвинене в сексуален тормоз ти трябват „добри“ свидетели и нищо друго. Три каки, че и по-малко, да се оплачат, че ги е щипнал по задника - улете човека. Внушението е, че на такъв мерзък тип, с пълна липса на морал, не може да се вярва и следователно... и т.н., и т.н.
В крайна сметка, отношението към двете персони ще бъде добър лакмус за това, кой за какво се бори на таз планета. Преди години студентите вървяха по „Г.Г.Деж“ (сега „Велико Търново“) към американското посолство и скандираха „US Help!“. Сега могат да изприпкат до новото посолство и там да кажат бавно и членоразделно „Go Home!“, но едва ли ще го направят, утре имат празник... Е, пожелавам им да са здрави и все така ученолюбиви.

4 коментара:

  1. И нашите медии не изостават - пак гледах тази сутрин поръчкови репортажи.
    В ход е цялата медийна машина.
    С малката разлика, че не всеки вече се информира от Официалните медии на властта и все по-малко ще го правят за в бъдеще, ако не доживеем времето на Оруел.

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че контролът върху Интернет ще бъде въведен много по-бързо и от най-лошите ни очаквания. Сега срещу Уикилийкс се включва всичко. Последната новина е, че Виза и Мастъркардс са спрели плащанията на сайта. Като се замисли човек, картинката е доста страховита. Шансовете на някой да направи нещо в разрез с интересите на правителствата е минимален. Май ще трябва отново да започнеме да гледаме пощенски гълъби...

    ОтговорИзтриване
  3. ще направят всичко, което е по силите им, информацията в Интернет да се цензурира.
    А нещо за за което не знаеш, че съществува, няма как да стигнеш до него, нали?

    Да не забравяме, че най-големите търсачки са собственост на мултинационални корпорации, сред акционерите на които са именно тези, застрашени от разкрития подобни на тези излезли сега.
    Ще спрат цензурират търсачките и когато търсиш инфо по даден въпрос, ще получаваш не това, което искаш да научиш, а това, което ТЕ ще искат да знаеш. От това по-лесен начин за манипулиране на общественото мнение в световен мащаб - здраве му кажи.
    Следващата стъпка ще е изискването на личен персонален код при влизане в мрежата, така ще може да се вижда в какви сайтове влизаш, от какво точно се интересуваш и най-вече, какво споделяш и от какво си недоволен.
    Последната крачка ще е прокарването на закони, позоляващи преследването на всички несъгласни с решенията на световното правителство ( Дали ще е зад маската на Г-7, ООН или Пентагона - няма никакво значение, делата са му видни )

    ОтговорИзтриване
  4. Дано да не си прав, но... да бъдем оптимисти.
    Винаги може да стане по-лошо!

    ОтговорИзтриване