8.10.2010 г.

Ибрикчии

Това е. Изчаках няколко дни, но страстите не стихват.
Моето семейство е от пострадалите от хуманните миротворчески бомбардировки над София. Може би за това, защото помня разказите на баща ми и на майка ми за преживяното през тези радостни за България дни, не мога и няма да се съглася с присъствието на този паметник в София, в България.
Нормално е някой, дошъл от майната си от другата страна на океана или набеден виден представител на интелигенцията на Горно Нанадолнище или някое друго китно селце, да се лезят около позорният стълб. Те толкова знаят и толкова могат. Единият да се огъзи, да си сложи звездният флаг на гърба, олезен в господарска усмивка, а нашенецът да му подмие задника и да го олиже, щото българските хавлии много стържат...

Добре са избрали мястото на паметника кирякстефчовци. Пред американското посолство - де не може да се плюе по него, щото ония приятели, приятели, ама стрелят по-всичко, което накърнява техните интереси, където и да е по света. Бойко Борисов и неговият кадрови потенциал можеха да се замислят. Все пак, трудно е, но можеха. Голяма част от софиянци са избягали в Банкя през онези години, вместо да седят и да се наслаждават как разрушават града им. Та по този повод, мястото на паметника беше в Банкя, на мястото на шадравана. Не знам само колко време щеше да изкара...
Въпреки всичко, мисля че трябва да сме благодарни на американците. В сравнение с бомбардировките над Дрезден, Хирошима, Белград, нашите са като каубойски закачки, приятелски огън... Що пък, к'во пречи едно паметниче измежду толкова по-големи простотии...

ПП. Прави впечатление отсътвието на Борисов, който открива всичко на тази територия - София и околностите, а след това и цялата страна. Решил е да се прави на хитър, да не се документира на този позорен фотос. Въпреки всичко, аз го виждам. Там е, заедно с всички като него - предатели на съвременна България.

7 коментара:

  1. Ето едно по-различно мнение, от клуба на потомците на царския офицерски корпус:
    http://edinzavet.wordpress.com/2010/10/06/us-pametnik/

    допада ми

    ОтговорИзтриване
  2. Наборе, прочети и това, дето дава линк Божо.
    То не е по-друго мнение, а мнение за нещо по принцип друго.
    Иначе напълно споделям възмущението ти от нашите ибрикчи.
    Техните мотиви съвсем не са били такива като на потомците на царският офицерски корпус :(

    ОтговорИзтриване
  3. bozho, напълно съм съгласен с написаното, що се отнася до загиналите войници и офицери. Не само американски, разбира се. Човешкият, та дори и християнският морал, е едно, политиката съвсем друго.
    В този случай, както и с паметника на съветската армия, става въпрос за политика и само за политика. Необяснимо защо отношението към едни от съюзниците е едно, към другите друго. Защо забравяме и нашите тогавашни съюзници - германци, италианци, японци? Размерът, както се казва, тук няма значение.
    Аз съм служил в армията и знам какво значи изпълнение на заповеди. Въпреки това, може много да се спори за морала на „изпълнителите“, които изравняват цивилни обекти или стрелят от херикоптери, забавлявайки се, по цивилни лица. Разговорът е дълъг и всеки има своите аргументи.
    Мисля си, че подобен паметник би се възприел много по-безболезнено, ако бе издигнат на Централните софийски гробища, където да се обособи парцел на загиналите американски войници и офицери.
    Пак подчертавам, че за мен въпроса е чисто политически, а не хуманен или исторически. По тези причини и моята реакция е такава. За другите, които не са съгласни с издигането на такъв паметник на това място и по този начин не мога да отговарям.

    ОтговорИзтриване
  4. Наборе, ти го казваш много по-точно и кратко от мен.
    Покойният ми баща също е царски офицер. По време на тези събития е бил на 30 години. Доверявам се на оценката му за германци, руснаци, американци... Той, лека му пръст, беше първо българин, а след това всичко останало.

    ОтговорИзтриване
  5. То, срещу сребърници, първо можеш да си проведеш геноцид, а след това да си купиш фанатично одобрение и поклон от малцината, които си благоволил да оставиш живи. Поне в България е така!

    ОтговорИзтриване
  6. Станислав Янков, срещу пари по цял свят е едно и също :)

    ОтговорИзтриване
  7. Така е, ама тия в нашата власт твърде евтино се продават. Добре, че нас са ни оставили на хляб и вода. Иначе и аз щях да ги купя за някой поръчков законец (или пък за някоя дянкова финансова политичка).

    ОтговорИзтриване