19.09.2010 г.

Изненадааа!

Ето една интересна статия от Economynews.bg тук.
Няма да акцентирам върху магьосническите методики и спосбности на експертите от БНБ за оценка на икономически процеси. Те или тези, които им пишат законите, ако разбираха нещо от икономика нямаше да сме на това дередже, ама нейсе...
Не съм съгласен и с мнението на авторката за ролята на свободния пазар, но... това е нормално. Всеки има право на своите заблуди. И аз включително :)))
Според мен тук изводите са основно политически. Проблемите идват от неспазването на прословутата Харта за правата на човека от „цивилизования“ Запад и престъпната (спрямо собствения им народ) небрежност и алчност на „българските“ (и не само) „политици“.
Ако се спазваше написаното в Хартата за свободата на придвижване и правото на труд не би имало нужда от съществуващата политическа и икономическа структура.
При съществуващата финансова система някои народи получиха предимства в своето развитие. Значителният им напредък не е благодарение на т.нар. пазарна икономика или демокрацията. Той още по-малко е резултат на някакви национални особности - трудолюбие, дисциплина, ум или нещо подобно. Причините за тези разлики в качеството на живот са единствено и само историческите и географските особености и... малко късмет.
Спазването на написаното в Хартата за правата на човека в цялата му пълнота би довело до сериозни обществено-политически промени, като една от най-бързо проявилите се ще бъдат изравняване на качеството на живот в отделните региони на планетата.
Това, разбира се, не се харесва на хората, които имат пари и власт сега. Именно те са тези, на които въобще не им пука какво ще стане утре. Те знаят, че имат едно голямо предимство. И на българина, и на американеца, и на папуаса му е по-лесно да отиде да „гласува за някой“ или „за по-малкото зло“ или „срещу заплахата от тероризма“, или за някой още по-безумен слоган, отколкото да се замисли...
Трудна работа е мисленето, като че ли не е за всеки... А, така ли е?!

4 коментара:

  1. Трудно е наистина.
    За да мислиш, първо се иска някакъв мозъчен ресурс, с който да го осъществиш - да ги има изградени връзките между синапсите. Не може без личен мироглед, без наченки на грамотност, опит и образованост, да може да откриеш тези връзки между събитията, които да ти помогнат да ги видиш в цялост.
    На това се опира и властта на политиците - над създаването на все повече невежи, които да не се замислят над решенията им и да не ги подлагат под съмнения.
    В това се крие и основният страх над политиците - на възможностите на интернет да спомага за мигновен обмен на информация и идеи по всички точки на света.

    ОтговорИзтриване
  2. Ле-ле, slavuncho! Уплаши ме бе, човек!!! :) Ако твоите различия с авторите от Economynews.bg и с икономическите "гении" от БНБ говорят за твоя заблуда, то какво ли ще се каже за мен, дето за почти нищо не мисля еднакво с изброените от теб по-горе ЕКСПЕРТИ? Аз сигурно съм по-заблуден за икономическите реалности, отколкото би се заблудила овца при запознаването и` с науката Космология! Ужас!!!

    Край! Отивам да бъда покръстен в ПРАВАТА вяра! Оттук-нататък никак няма да противореча на ВЯРНАТА догма, която проповядват споменатите Свети-ЕКСПЕРТИ! Само ако може, тайничко така, да понаруша-а-а-а-вам лекичко догмата с упадъчни размисли, докато веднъж седмично пиша в блога си. Само тогава!

    ОтговорИзтриване
  3. valsodar, ще дойде време, когато мрежата ще ги направи излишни.

    ОтговорИзтриване
  4. Станислав Янков, човек винаги трябва да допуска минимална вероятност да не е прав. Иначе се превръща в нещо различно...

    ОтговорИзтриване