8.02.2010 г.

Прозрение...

В началото на миналият век Димитър Благоев задава въпроса: Що е социализъм и има ли почва у нас?
Изминалото столетие показа, че въпросът е до болка наивен и, в крайна сметка, реторичен... Няма, разбира се! За съжаление, този извод не се отнася само за социализма. От друга страна, какво освен социализъм, авторитаризъм и преходни периоди има в нашата история след 1878 г.?!
Спомнете си за Стамболов, цар Борис III, Червенков, Живков... Сега нещата си дойдоха отново на мястото. Бойко Орела, както го изтипосаха български лондонски интелектуалци*, закриля добрите и лови лошите...
Мисля си, че основната маса от нацията е доволна, както е било и при управлението на гореизборените. Това показаха и изборите...
Култа към личността е формата на народната любов, а диктатурата и авторитаризма я изпълват със съдържание...
Бойко, Бога пази!

————————————————————————
* те такова животно нема

12 коментара:

  1. А знаеш ли какво му отговорил Захари Стоянов в един вестник?!(забравих кой,ония, трите големи тома с всичко от Захари са на село)-"Има Димитре!То у нас за всякаква простотия има почва, само за свястно нещо няма.":)))

    ОтговорИзтриване
  2. За почвата не зная. За да разберем, трябва някой да посее нещо, а всеки иска да жъне:(.

    ОтговорИзтриване
  3. Що бе Владо, и последните бая жънаха...разпродаха сума и работи за 1 долар...
    Имаше все нещо "сято". А сега никой не ще да сее..само "да го бие чекмедже по пъпа" дето викаше дядо ми...И няма да произвеждаме нищо ,щото далаверата е малка. Друго е да внасяме боклуци и да гепим комисионна, или ГМО -та, тях може ,"има келепир в тая работа" ..и фондове не щем..
    Има някой който иска да сее, ама му викат като македонския воевода - "пари(фондове) нема, действай":)))

    ОтговорИзтриване
  4. Кръстю,
    Като имаме пред вид развитието на Китай не се знае кой е ръсил простотии... Но това може да се разглежда и като необективно мнение - просто не съм от феновете на З. Стоянов.
    Всъщност, то и социализъм у нас не е имало.
    Диктатура... боричкания, диктатура... боричкания и така та до сега :)
    Би могло да се спори даже кои са по-култови - руснаците или ние :)

    ОтговорИзтриване
  5. Владимир Иванов,
    имало е и опити за засяване, но все по теориите на Мичурин и метода на Злобин :)

    ОтговорИзтриване
  6. И аз не съм му от феновете, както и на цялата масонска клика, ама е дълго.
    Разбира се , че не е имало социализъм...както знаеш, за социализъм трябва база, а тук ,тъкмо започне нещо, хайде, балтията и пълним гушите на има няма 1000-2000души и другите -орта будали- зяпаме...или като мене,преебахме си здравето да стъпим криво ляво на крака.
    И най-смешното е, че този път имаше и приемственост..с назначени капиталисти :)))
    ----------
    От тая гледна точка споделих, че у нас простотията е върхът.
    Простаците както децата нямат спирачки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Това за простаците ми хареса :))), но за съжаление е вярно...
    Това за социализми, капитализми и т.н. се забравя. Видя кога електората гласува така масово - първият път за Виденов - надяваше се, че това ще е новият голям партиен лидер; след това за Царя. От него тогава хората очакваха това, което сега чакат от ББ... Не знам какво ли ще стане ако и този път остане разочарован... А нещата вървят натам...

    ОтговорИзтриване
  8. Не знам,...чакай да видим БАН-ските старци какво ще се разберат с извънземните.Нали имаха контактьори.
    Може ние да оправим света ,а и нас си:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Наборе,ти като специалист какво мислиш?:
    http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5232262,00.html?maca=bul-standard_feed-bul-619-xml

    ОтговорИзтриване
  10. Знаем, че когато мечката заиграе у съседа ще дойде и у нас. Все пак, проблемите с гърците ни са доста рзлични, въпреки че на пръв поглед не е така. Структурата на икономиките ни е рзлична и оттам идват и политическите различия. В гръцката икономика, след режима на полковниците и до сега, „старите демокрации“ наливаха пари и тя се развиваше благодарение на тези финансови инжекции. У нас, след 89 година, има някаква извратена форма на пазарна икономика, която не е много ясно как въобще съществува, но... това е обширна тема.
    В линка, посочен от теб, се вижда каква е причината нашият палячо да не рита много, много срещу блокадата, срещу своеволията на гръцките работодатели и т.н.. Когато някой притежава 30 % от банковият ти сектор най-много да му пуснеш език като му целуваш задника, което - между другото, правеха и тези преди него...

    ОтговорИзтриване
  11. Пропуснал си ясно да зададеш, slavuncho, актуалният днес въпрос. Що е то "демокрация" и има ли тя почва у нас? (То е почти същото, като горното, само дето "социализма" е подменен с по-модерната днес "демокрация". Естествено, говорим за демокрацията на думи. Реална никога не е имало и едва ли някога и ще има.)

    Относно Борисов - защо толкова грозно се отнасяш с човека, slavuncho?! Че и той перфектно се справя! Ето! Затваря болници, замразява заплати, вдига пенсионни прагове... Че някой друг по-ефективно ли ще ни изтребва?! Някой друг на повече хора ли би успял да види сметката?

    Не, не! Аз лично не виждам, кой друг би могъл да се справи по-добре. На всички други ще им липсва оправданието с предходното отвратително управление. Просто, няма с кого да си заменим Борисов. Ти недей така с човека, че току-виж се отказал от властта и...

    ОтговорИзтриване
  12. Станислав Янков,
    не трябва да се пропуска момента с необходимостта от материал, и то - качествен!
    От последните реформи се разбира, че качеството ще се подобри значително чрез намаляване и свеждане до минимум в един момент броят на пенсионерите. Това е важен политически и финансов маньовър! Факта, че „изтече“ новина, че тези реформи се отменят не значи нищо. Тази вечер се отменят, утре сутрин пак се връщат и т.н.
    За съжаление за мен е късно да си чупя кокалите по чужбина и ще се наложи да стоя тука и да се чудя на хорските напъни... Ще видим кой ще издържи по-дълго...

    ОтговорИзтриване