28.12.2009 г.

Zeitgeist Activist Orientation Video Guide

Който има очи да види, който има уши да чуе.
Който поразмисли и иска да спори и да обсъжда е добре дошъл :)
Филма можете да изтеглите, без да нарушите нечии авторски права, оттук Zeitgeist Activist Orientation Video Guide, както и:
Zeitgeist Addendum и Zeitgeist II Addendum

20 коментара:

  1. Наборе,не виждам какво да обсъждаме с тебе...На тая тема, де :))) -Ако си забелязал ,на моят блог има два банера :"Православие" и "Живот след капитализма"...Във втория ги има всичките тия работи и бая други...Тъй,че сме на едно мнение по въпроса...Като икономист, сигурно си и по-навътре в нещата...Чувал си и за Кейнс,и за проф.Маргарет Кенеди . Има даже в блога ми едно нещо от нея "Нуждата от нов паричен ред"
    Така,че вероятната разлика между нас ще е...Бог.
    А за това да спорим, знаеш, няма нужда..:))
    ------------------
    За другото ,ще ти кажа само едно:
    Бях стигнал до 3 пакета цигари дневно...В най-големият студ съм ходил пеш на 2километра да търся отворен денонощен магазин за цигари.
    Преди две години ,като ми махнаха ларинкса, заедно с рака и след това, като се инфектира дробът ми и го промиха като шилешко шкембе, спрях цигарите от раз...
    Знаеш, как стоят нещата и че има едни дето стискат кранчетата :)))
    И докато на света не му влезе на два ката като на мене, няма да се оправи работата...
    За това аз настоявам за вярата, за духа, там виждам спасението...Трябва да подим ТОЯ свят в себе си...
    Но нека всеки изрази своето виждане...Лично аз съм решил този въпрос и поне си мисля, че правя нещо по въпроса...
    Нали знаеш, оня лаф, дето един съселянин на Вуте го срещнал по тъмно,като пътувал с каруцата по пътя за и извънсело и като го запитал:"Вуте,къде си тръгнал с тая каруца по тъмно?" -Вуте му отговорил:"Че аз ако ти кажа, по-хубаво да се връщам...":))))))

    ОтговорИзтриване
  2. "... да победим ТОЯ свят в себе си"
    ------------
    Седнах си вчера върху очилата и им изхвърча някъде едото болтче дето стиска стъклото. Сега съм със старите и не виждам хубаво :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Наборе, банер „Живот след капитализма“ не виждам, не знам защо.
    Все пак, казаното във филма няма много общо с икономиката, каквато я познаваме сега. Още повече, става въпрос за премахване на паричната система, което изправя косите на повечето икономисти - мислят, милите, че няма да има с какво да се занимават. И са прави!
    Икономиката, позната още от времето, когато някой наш прадядо забил копието в земята и казал: заменям жена за две прасета (това е било около Коледа, нищо, че тогава не са знаели за нея) та до сега не е допринесла кой знае колко за общественото развитие, освен преливането от пусто в празно... Ако беше поставил въпроса иначе, т.е.: от тебе прасето, от мене виното, пък жената ще го сготви, сега нямаше да се занимаваме с глупости:)
    За бог, разбира се, няма за какво да спорим. Според мен, вярата в бог е необходимост. Аз нямам такава и не вярвам. Все пак, дори и на най-близкият си човек, не бих се осмелил да давам съвети в тази област. Става въпрос за вярващите хора. Онези - дргите, които ходят „на църква“ и са особено добри в поучаването, са на принципа „хем боли, хем сърби, хем нема как“...
    Аз не отричам духа, духовното. Малко знаем за него и го обвиваме в мистика. За вярата нещата са много сложни и индивидуални. Все пак, съвсем сбито, моята позиция е: искам да знам, не да вярвам...
    Преди време излезе един научно-популярен филм на ВВС за биологичните машини в нас. Авторите доказват, че в нашите клетки има „устройства“, които не могат да бъдат резултат от еволюционни промени. Това зарадва антидарвинистите (тук само вмъквам, че с теорията на Дарвин за еволюцията и аз не съм съгласен) и теолозите. Последните видяха в това доказателство, че сме „направени“, а кой може да направи това освен Бог?!
    Няма лошо! Направени, но не много добре... Един беше казал, че ако сме направени по негов образ и подобие, значи и него го въртят ставите преди дъжд :))) От друга страна, когато ние сега клонираме, „правим“ изкуствен интелект и т.н., Богове ли сме?!... Мислех да пиша още - знаеш, че темата е необятна, но за сега стига. Все пак, има още една разлика между мен и вярващия. Аз допускам в размишленията си, че е възможно да има и бог, докато за вярващият допускането, че няма такъв е немислимо :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за тези пояснения около теб, които запълниха пъзела и ми стана ясен ....(Е ,малко смешно се изразих,излезе като изказване на някоя стара мома, към шеф, който иска да се "възползва"):)))
    Но е ясно едно -за година и два месеца в блог-пространството срещнах човек, чиито мироглед се доближава максимално до моя, което е нож с две остриета ,разбира се :)))
    А банерчето е едно малко, последното долу,вдясно, то си сменя надписите ...."живот след капитализма", "Всичко,което има начало има край"...и адреса...Погледни хубаво,има интересни(поне за нас)работи :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Точно между видеото и последното каре "За моя блог" е онова малко, връткаво банерче...

    ОтговорИзтриване
  6. Намерих го!
    Бая има за четене :), знаеш ли кой го поддържа?
    Иначе, от математиката знаем, че доближаването може да се измерва с безкрайността :). Виж, съвпадението е опасно :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Мисля,че : bulgaria.indymedia.org Иди на тоя адрес
    А от това,което е в моя блог, ти също можеш да си вземеш код за банер ,(най-горе, като го отвориш ,пише "банери",форум и т.н)ако искаш и да го хакнеш ив твоя блог за по-лесно...

    ОтговорИзтриване
  8. Наборе, много интересен народ се върти в мрежата.Днес един сподели в коментар, че разполагал с някакъв универсален Вселенски код, но още не е намерил достоен да го сподели...Наблюдавал мен и още няколко, но не му се струвам сериозен....
    Спомних си, че и комунистите така казвха на времето и ме напуши смях....
    --------------
    И каква излезе тя?! За половин век само един можах да вържа, и то -жена:)))))))

    ОтговорИзтриване
  9. Казаха, че нямат пари да ги обгрижват и ще ги пуснат от заведенията, които обитават, но очевидно са стигнали до мрежата, а тук народ всякакъв :)))
    Относно жените, аз съм дълбоко убеден, че те ни връзват, но ни оставят да си мислим, че това е наша заслуга... Съжалявам, ако съм разрушил една от последните ти илюзии :))) Както и да е, наборе! Мисля, че ще имаме поне още толкова за да се докажем! :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Нищо не си разрушил, наборе...Както му е реда,на времето тя си беше "активната"...а май и през цялото време. Не ми се иска май да си признавам, че съм капо..:)))
    А за доказване -нямам комплекси. Мисля, че основното съм го подсигурил и сега само поддържам огъня...Срах отгоре си,но като не напразно човек е по-спокоен ,някак си...Нали знаеш ,българинът най-често се мотивира с децата...:)))
    -------------
    А от тук нататък - Имам един приятел ,доктор, джипи сега, и ми вика: Рекох да питам една бабичка, едва крета, със 100 болести- ей,тъй от любопитство, кое я кара да живее още..
    А тя мисли, пъшка и рече- ГЛЕДА МИ СЕ, моето момче..Ей,тъй, събуждам се и си викам,"ха да видим и днеска, как ще са младите, какво ще стане, животните и те..

    ОтговорИзтриване
  11. Ама пак е смешно, наборе :))) И лудите не ме вземат на сериозно...Или ще кажеш, ако ме вземаха, тогава трябваше да се замисля :))))

    ОтговорИзтриване
  12. Какво да ти кажа! То е въпрос на вътрешно усещане. Аз не се усещам на 52 (навършени) години и ако не беше тленното ми тяло да ме подсеща да съществуването си, щях да си пърхам щастливо... Нали знаеш, акъл и мензис не дойдат ли навреме не ги чакай :)))
    Все пак, не знам какво е това „да ти дойде акъла“, да бъдеш „сериозен“! Зетьовете, при първите ни срещи, докато свикнат, ме гледаха като извънземно. Трудно им бе да съчетят представата си за човек на моите години с реалността :))) Е, вече свикнаха и видяха, че няма нищо страшно - не съм опасен :))) Единственото ограничение, което съм си наложил е, чрез външният си вид да не се правя на по-млад отколкото съм. Това вече е смешно. Знам, че и това е някаква форма на „данък обществено мнение“, но все пак сме социални животни и има норми, които е добре да се спазват..., но не винаги :)))
    Желанието за живот е много силно. Личният ми опит ме кара да не вярвам на разните художествени измислици. Вуйчото на майка ми, на когото съм кръстен, умирайки в ръцете ми, шепнеше: Живее ми се, Славе! Живее ми се! А от него бяха останали само едните мустаци... Майка ми също, тежко болна, един ден я чувам да си говори по телефона с нейна приятелка и казва: Ех, още малко ако е дадено да поживееме!
    Накрая ще ти преразкажа един виц, който току-що прочетох по мрежата: Питат един левскар, кой обича повече - жена си или „Левски“, а той, без колебание: Що за глупости?! Та аз ЦСКА обичам повече от жена ми!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Ааа, тъй сме...Свикнаха бързо :)))Много терсене ми става като видя някои "млади старци"- дето дядо Кольо казваше:"Туй ,заспалото сякаш събирано от рогозката и после турено:)))
    Пъстър свят, ...Едно разбрах- тия хора, дето са без чувсво за хумор,много им е зор живота, т.е колкото е зор, при тях се умножава по "пи":)))

    ОтговорИзтриване
  14. Честита новата 2010 година! Желая здраве, късмет и берекет!

    ОтговорИзтриване
  15. Здраве и радост на многая лета!
    (започнах и в този блог да слагам по-редовно.
    Даже мисля да го направя за по-лични работи ,а в ония да проповядвам и преподавам...нали знаеш, мераци разни :))))

    ОтговорИзтриване
  16. Ех, знам аз, че много хора са с отворени умове и са прочели една каруца книги, та им са ясни доста неща, ама няма организация, нищо не може да се свърши. Заповедайте да се преброим, дет се вика. http://bgzeitgeist.com/

    ОтговорИзтриване
  17. lizardman,
    няма проблеми с преброяването :)
    Регистриран съм в официалният сайт на движението и там има статистика от коя държава колко регистрирани има. За наша радост, оказва се, че България е на 16 място. Ако се претегли с броя на населението, може и да сме по-напред, но това не е от кой знае какво значение... Още повече, че имат грешка в сумата с 24 321 човека :), както и да е...
    По различни причини рядко излизам от дома си и ще ми е трудно да участвам в организацията на реални събития. По тези причини, правя каквото мога в мрежата. Ако мислиш, че с нещо мога да бъда полезен, знаеш къде да ме намериш :)
    А сега, отивам да видя сайта, който си посочил.

    ОтговорИзтриване
  18. Какво мислиш за сайта и форума? Бива ли, добре ли е, зле ли е?
    Ако имаш желание, можеш да дойдеш и да приказваме във форума. То и нашите усилия са основно в Мрежата. Но се надяваме се да правим и събития.
    А как разбра, че са 24321 души? Усетих тия дни, че нещо се смъкна бройката. Може би заради бекъп. Ама ти откъде я изкара тая точна бройка... :P

    ОтговорИзтриване
  19. lizardman,
    сайта ми хареса. Идеите и целите на движението са представени точно и ясно. Който иска повече, може да си изтегли пълните материали. На мен ми хареса. За форума няма какво да кажа. Като повечето форуми :) Повечето народ се прави на интересен, но намерих и доста интересни неща :) Признавам си - не ибчам форумите!
    На http://thezeitgeistmovement.com/ - англоезичната версия, долу, в дясно има Member Statistics. Copy&Paste в електронна таблица и можеш да си играеш с числата както си искаш :)
    Според мен, трябва да се направи читав превод на Zeitgeist Movement Orientation и то на pdf файла, а не като субтитри. Максим Проданов, не го познавам, видях, че е правил превода на субтитрите. Сигурно знае английски, но в икономиката познанията му са недостатъчни. За това е добре превода да се направи от икономист или с неговото съдействие.

    ОтговорИзтриване
  20. Да, преводът на pdf-a е на 95% в момента. Наистина ще трябва компетентен консултант-икономист. Само да се завърши преводът и да се приведе в хубав вид и ще потърсим човек за целта. :)

    ОтговорИзтриване