10.12.2009 г.

Ликуй, народе!

Днес е ден за празнуване! Цецка Цачева ще произнесе Празнично слово! Ще има Празничен концерт! Скарите ще димят, а по улиците ще се търкалят бъчви, с каквото има...
Това разбрах днес, рано сутринта, слушайки БНР, програма „Хоризонт“!
Поводът за ведрото настроение и ликуване е, че днес е годишнината от Плевенската епопея. Загинали са 40 000 душѝ, защитници на града.
На имбецилно-дебилния колектив на БНР, щото такава Новина не се списува от един човек, бих казал: Днес е ден за преклонение, почит, възпоминание, размисъл, ако щете, но в никой случай не е Празник! Но, журналисти...

15 коментара:

 1. Да, парадоксите у нас не спират...:)

  ОтговорИзтриване
 2. Валентин Михалев,
  извинявай, но не е парадокс, а простотия до шия!

  ОтговорИзтриване
 3. Павел Борисов Николов,
  и за не знам вече какво би ме учудило!

  ОтговорИзтриване
 4. Най-вероятно е носталгия по "предновогодишното изобилие" на соц-а. Спомняш си ,нали. Навсякъде скари за кепапчета, разреден пелин и опашки за портокали...Младост, спомени :)))
  ---------------
  А загиналите - Бог да ги прости..."Те умряха, за да живеем ние" нали помниш това ?:))

  ОтговорИзтриване
 5. Преди време четох един анализ,че всъщност нямаме истински официални празници. Повечето приличат на опело и са на датата на някое тъжно събитие.По същият начин "честваме" годишнините от смъртта на Ботев и Левски например. Очевидно има нещо дълбоко сбъркано.

  ОтговорИзтриване
 6. Кръстю,
  всичко помня... май заради това днес понякога трудно се живее...

  ОтговорИзтриване
 7. Владимир Иванов,
  нещо е сбъркано на държавно ниво. На битово ниво никой не празнува годишнина от смъртта на близък, на роднина!
  Е, на тъщата може, но тя кое от двете е?!

  ОтговорИзтриване
 8. Замислих се за друго.Пак сме малко нихилисти. Нещата са така не само тук.Националните празници и на други държави са дни на кървави събития.Дай малко по-оптимистично.

  ОтговорИзтриване
 9. О, не!Винаги съм мислел, че не сме нито по-добри, нито по-лоши от другите народи. Обикновено, когато пиша за някой проблем подчертавам, че ние не сме изключение.
  Кървави събития. Колкото и нехуманистично да звучи, бих намерил повод за празнуване, ако си победил някой. Все пак, траките може и да са имали основание да празнуват смъртта на човека, а не раждането му :)

  ОтговорИзтриване
 10. Не, не сме нито по-добри, нито по-лоши. Точно!
  Помислете върху три други факта :
  1. Както се казва ,човек на кръстопът не спира да се изпикае, а ние сме направили държава :)
  2. От 1394 г. насетне, ние НЕ сме били свободна държава ,а освобождавана.
  3. Много са загрижените (и на изток и на запад) за България...но по възможност ,без българите.
  И с прискърбие трябва да отбележа, че се работи СЪЗНАТЕЛНО и упорито в тази насока...Наречете го конспирация, далавера, геножцид, както ви харесва, но е факт.

  ОтговорИзтриване
 11. Кръстю,
  от геополитическа гледна точка не е лошо да имаш държава на кръстопът, но - силна държава! То си е нещо като дюкян на кьоше :)
  Защо и как се е стигнало до 1394 г., и защо след това сме на този хал е трудно да се каже, поне за мен. Трябва машина на времето. Аз на истории и историци много не вярвам...
  Нормално е никой да не иска силна държава на Балканите - на кръстопътя :). Ако бяхме запазили това, което сме имали при Симеон, например, сега щеше да е много по-различен светът. Не само Европа, но... За това мисля, че създаването на Балканска федерация е била много добра идея, но от слогана :))) „Сталин, Тито, Димитров“ първи задраскали Тито :)

  ОтговорИзтриване
 12. “Господ не може да промени миналото, но историците могат.”-- Самюел Бътлр.
  --------------------
  Разбира се, че си прав за историята. Да, чел съм доста за този период (малко преди и малко след 1394 ) и имам някакви предположения...
  Това за държавата на кръстопът е така, аз го казах като шега, а кой е бил (и е)против да сме големи и силни -много са...не е един.
  За федерацията -да, но то е много дълга тема...Имаше един текст на една песен на Йорданка Христова,май- "Бяхме с теб най-близки, а от сега нататък,ще сме най-чужди в света :)))
  -----------
  Не знам дали знаеш какъв е по произход Йосиф Тито , това също не е за пренебрегване..И кой уби Сталин :)

  ОтговорИзтриване
 13. Мисля, че докато е този „световен ред“ никой няма да позволи тук да има голяма и силна държава. Ясно е защо.
  Май хърватин беше, знам ли го...
  И Сталин не знам кой го е убил, чувал съм... :)))

  ОтговорИзтриване
 14. Тя, нашата стана май, като ония виц за Иванчо:
  Дето другарката говорела -"Грижата за човека е основна грижа на Партията", а Иванчо попитал : "-Другарко, да кажа ли името на човека?" :))))

  ОтговорИзтриване