28.09.2009 г.

Тикви

Купих тиква. От "Била". Обичам печена тиква и този път реших да ескпериментирам. До сега винаги минавах през някой пазар или спирах до купчината с тиквите на някоя улица и купувах. Хубава, голяма, свинска тиква или цигулка, или... каквато попадне. Прибирах се доволен, изпичах я и... и, който обича печена тиква ще ме разбере. Тиквата от "Била" е съвсем различна. И като форма, и като съдържание. Още като я разполових, останах приятно изненадан, че по-голямата част от тиквата е тиква, а не дупка със семки. Една шепичка, колкото да не я помисля за нетиква и толкоз. Има приятен тиквен цвят, който е неповторим. Тези, които не обичат тикви, мислят друго, но... Бат Бойко ще им прости! Опече се за нула-време, а аромата й предизвика раздвижване у съседите. Приятните изненади продължиха. Оказа се невероятно вкусна. Кората й тънка, като цигарена хартия. Хапнах си едно парче, примижах от удоволствие и като ме налегнаха едни мислиии... "А сега! Тиквата чудесна, но българска ли е?! Май не е... Може да я от турско, я от гръцко или от другата страна на океана. Толкова много тиква в една тиква, толкова фина корица... Не умеем да ги правим такива. Що пък да не е френска, или немска. Немците какви тикви имат! Не може да е българска. Нашите са дебелокори, като я разрежеш се отваря хралупка дето малко кученце не може да запълни, пък що семье има... Печеш, печеш, сложиш камък за контрола. Камъка се опече, а българската тиква все сурова!" Така и не знам от къде е тиквата, но следващият път като ида в "Била" ще проверя. Ако е българска, ще се извиня на нашите тиквари. Щото и на тях, като не всеки българин, всичко друго, изключая тях самите, им е виновно - я градушка, я липсата на пари, я... Само Бат Бойко не им е виновен. Ние, всички, сме му виновни на него! П.П. Ако някой служител от рекламния отдел на "Била" прочете това постингче, може да ме предложи за едно хонорарче. Срам-несрам ама ще си го взема...

4 коментара:

  1. А ако може и хорорара да е в тикви и аз бих написал хвалебствен постинг.

    С мед или със захар си я печеш? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Нищо чудно и да си им направил добра реклама:). Иначе винаги съм мисли,че лозунгът "изберете българското", трябва да се трансформира в "изберете хубавото". Нещата ще си дойдат на място веднага:).

    ОтговорИзтриване
  3. valsodar,
    нито с едното, нито с другото. Чиста :)
    Е, ако намеря хубав мед, слагам по-малко.
    И агнешкото е чудно с мед :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Така е. Винаги съм се отнасял с недоверие, когато започнат да ми хвалят „български“ домати. Не изпитвам никакви угризения на съвестта, когато купувам вносна стока - каквато и да е, не заради марката, а заради качеството. Всъщност, когато нещо ми хареса май не обръщам много внимание на произхода :)

    ОтговорИзтриване