10.09.2009 г.

Поредното "най-велико"...

От снощи българската душевност, бит и култура бяха обогатени от поредната "супер продукция" на Нова телевизия "Цената на истината". Поредната помия с участници и водещи извратеняци и публика - в залата и пред екрана, от - меко казано, воайори. Въпроси от сорта "Спал ли си с баба си?" и "Как мечтаеш да пречукаш майка си?" се задават безпардонно и се приемат с каменно изражение... Глас свише оценява казаното на истина или неистина, като се ръководи от показанията на едно от най-големите "изобретения" на американската научна мисъл - детекторът на лъжата. Точността, с която този детектор, определя казаното като истина и лъжа е крайно съмнителна и това заключение не е мое, и не е от вчера, но... важното е шоуто да продължава... В крайна сметка мисля, че не е важно дали казаното е вярно или не. Важен е въпросът, важен е отговорът и диагнозата, която ги обединява. Всъщност, до тук с коментарите по самото "събитие". Всеки може сам да прецени коя програма да "цъкне" и да се "забавлява" или "информира". За СЕМ също няма да пиша - споменах ги вече в един постинг - стига им! Интересно ми е друго - какви разговори ще водят децата в първият учебен ден, пък и преди него? Ще си спомнят за последният симфоничен концерт, на който са ги завели родителите?! Ще обсъдят прочетена книга?! Познахте, разбира се! Ще обсъждат в подробности това, което се обсъжда в голяма част от българските семейства: коя чалгаджика от кого/кои е бременна; кой е гей, и коя лесбийка; как се става от травестит "мнооого готин мъж" и т.н. Все важни, обществено значими теми, които напират в най-гледаното време на телевизиите и, безспорно, ни сближават все повече с ценностите на цивилизацията... Ще си позволя да се запитам, рискувайки да стана известен с моята наивност, граничеща с глупост: защо не направихме шоу като "Какво? Къде? Кога?"?! Имаше някакъв опит, но... На лайняно* жълтите продуценти, режисьори, сценаристи, водещи, участници и гледащи мога да дам една безплатна идея, въпреки че в нея има много "хляб" - направете вариант на споменатото предаване с "подходящи" въпроси и отговори, като участниците разиграват невинни сценки на кръвосмешение, содомия и некрофилия... Ще стане много "яко"! И, ако може, да е всяка вечер от 20 до 22 часа, с две повторения през деня. На края, на евентуален аргумент от сорта: "това е най-гледаното шоу еди-къде си..." ще отговоря с думите на Майкъл Мур: “Капиталистът ще ти продаде и въжето, с което възнамерява да се обеси, ако може да изкара някой долар от него. Имам чувството, че на тях всъщност не им пука какво аз мисля или в какво вярвам”. * Реших да вмъкна малко свежест в поста. Страхувам се с този сух и постен език, на фона на показваното и говореното по медиите, да не стане прекалено скучен...

17 коментара:

  1. Попаднах случйно на тази помия, цъкайки по каналите. Беше ме срам да ги гледам тия хора! Колко пари струва човешкото достойнство?!

    ОтговорИзтриване
  2. Отдавна съм се отвратила от така наречените "най-популярни" реалити шоута, в които степента на унижение за да се докопаш до някой лев няма граници. Не го гледах това нещо, то от анонса стана ясно, че е гадост.
    Леля.

    ОтговорИзтриване
  3. :), ами те си казват колко струва - 200 000 лева.
    Пара е това, ей!
    Предполагам, че такива шоа :) в други страни показват след полунощ или по платените канали, но у нас... у нас може всичко!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм: Elena
    Етж как кометирахме темата с една приятелка днес:
    [10:22:31 AM] Elena: ненормална работа - няма да го гледам
    [10:22:55 AM] Elena: не ме кефи, тия от къде знаят толкова много за личния живот на хората?
    [10:23:01 AM] Elena: те сами са си казали
    [10:23:03 AM] Elena: и защо?
    [10:23:23 AM] Elena: нека станем известни с пошлостта и тъпотиите си
    [10:24:07 AM | (10:24:20 AM )] Elena: това са лични неща и всеки, който ги изкарва наяве по този мерзки начин е слабоумен и меко казано за лудницата
    [10:30:44 AM] veskata: мен са ми интересни такъв тип формати точно заради психологичния момент ,дет се вика да видиш зарад кинти човек на кво е способен ,докъде може да стигне
    [10:31:13 AM] veskata: а тези твърде лични неща далеч не са табута ..случвали са се и са в главата на адски много хора все пак
    [10:32:19 AM] Elena: няма лошо - свободни хора сме все пак
    [10:32:42 AM] Elena: всеки разполага с живота си както намери за добре
    [10:32:53 AM] Elena: и както го кефи

    Това е от мен - поздрави на автора за позицията.
    Подкрепям с две ръце.
    Приятен ден на всички.

    ОтговорИзтриване
  5. Elena, благодаря!
    За съжаление, ние си пишем по форуми и блогове, докато по-голяма част от хората "яко се кефят" на подобни сценки. По повод на "Биг Брадър" слушах, какъв социален експеримент било, какъв повод да размисъл на психилози и философи и тем подобни... Не съм против ничия свобода на избора, но не се ли отнема правото на избор на тези, които имаме деца и внуци и искаме да ги възпитаме по друг начин?!
    Личният ми проблем е в това, че се чувствам безсилен пред медиите, които оформят мисленето на повечето хора...

    ОтговорИзтриване
  6. Много са те ядосали, Славунчо. :-)
    Единственото, което успяхме да направим за 4 годишния си син е да отидем да живеем на село, да изхвърлим тв-то (освен Канал1 на стайна антена за новините и волейбола) и да му купим колело. :-)
    Не зная на него колко ще помогнем - сигурно има значение, ама ние направо се родихме. Спомних си всички детски приказки. :-)
    Дано ти се случи днес нещо неочаквано весело.

    ОтговорИзтриване
  7. mem,
    "ядосали" не е точната дума, за съжаление. Ако само ме бяха ядосали, щя да им тегля една майна и толкоз.
    Аз отдавна избягах от София, още 2000-на година, но децата и внуците останаха и за тях, и такива като тях, ме боли. Бесен съм. "Границата е мярката на нещата" беше казал един философ, но кой ли чете днес философи и тем подобни...
    Радвам се, че се чувствате добре там, където сте избрали да живеете. Благодаря за пожеланието. Дано.
    Весел ден и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ех Мемче, Мемче,

    Гаси телевизора и пали скарата - идваме ! ;-)))

    ОтговорИзтриване
  9. Е поне за мен съм си решил проблемът, като отказах телевизията. Знам,че това не е решение, защото подобни неща ни заливат отвсякъде.За съжаление не виждам начин нещата да се поправят.

    ОтговорИзтриване
  10. Това е вариант, но все пак, като искаш да видиш някоя новина или прехвърляш към дискавъри и... попадаш на тази дивотия. Неприятно.
    Още повече, имаше хора, които очакваха с нетърпение началото!
    Скоро четох в мрежата, че в Турция забранили клип на Джъстин Тимбърлейк, защото не отговарял на техните морални норми! Не знам кое е по-добро - забраните или свободията. Май истината е някъде по средата...

    ОтговорИзтриване
  11. винаги добре дошли, Zoka.
    Ще се омърсим малко. :-)))

    ОтговорИзтриване
  12. Славунчо, не ми се вярваше, че някога ще го кажа, ама май забраните на нас повече ни помогнаха, отколкото пълната липса на правила за децата ни. У нас поне се запази любопитството, желанието за книга и чувството, че има граници, които не могат да бъдат преминавани.
    Ех, горките ни деца. Какво им погодихме. :-(

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте! Смях се от сърце от написаното в постинга ви. Позволих си да го копирам в профила ми във Фейсбук. Струва и да се прочете!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. mem,
    при дресировката на животни и възпитанието на деца има две основни школи. Едната изисква резултатите да се постигнат единствено чрез убеждение - при децата, и поощрение (лакомство) - при животните. Другата предполага и наказания... Аз съм привърженик на втората, като за наказание може да се приеме и липсата на поощрение, но в никакъв случай детето или животното не трябва да се бият. Възможно е физическо въздействие, но максимално ограничено. Ако на някой му се стори кощунство, че сравнявам възпитанието на децата с дресировката на животни ще кажа, че имам две деца и двама внуци. Отгледал съм и доста най-различни животинки. Понякога съм се чудил кое е по-разумно - малкото дете или малкото куче, например, но това е дълга тема :)
    Близко до тези модели функционира и обществото, но за да бъдат наред нещата трябва да има разумни управници, но... те такова нещо нема по българските земи от 131 години насам - с малки изключения и за кратко време...

    ОтговорИзтриване
  15. Галина,
    едно от най-трудните неща на този свят е да предизвикаш смеха на друг, особено непознат човек :) Постинга определено нямаше тази цел, но щом при Вас се е получило, радвам се.
    Що се отнася до копирането във Фейсбук - нямам нищо против. Мисля, че всичко в мрежата трябва да е достъпно за всеки.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Колизеум.

    Новата култура ни връща чрез медиите във времето на Рим, когато е нямало народ, а тълпа.

    А тълпата трескаво се е нуждаела от хляб и зрелища. Именно зрелища са това. Резониращи с най-долните страсти, провокиращи всичко пошло, грозно и ... нечовешко в зрителя.

    А един такъв, култивиран чрез медиите зрител би бил напълно безразличен към чуждото нещастие и би подкрепил всяко едно зверство, стига то да не го засяга пряко.

    Това е причината да ги има подобни "шоу" и "развлекателни" програми у нас Славунчо.
    И това е причината, народа да се вдигне на протест срещу тях в други държави, за да ги свалят от националният им ефир.

    ОтговорИзтриване
  17. valsodar,
    нямам какво да добавя към казаното от теб. Може би само, че това е началото на края на една цивилизация. Примери много и древният Рим е един от тях...
    Той проличава и в икономическите авализи, които правиш в blog.bg :)

    ОтговорИзтриване