7.09.2009 г.

Граници

В събота и неделя се мотах около западната ни граница - Ждрелото на Ерма, Банкя (Трънско) и т.н. От този край е половината ми рода, но всъщност, бях на гости при кумеца ми. Той си ме знае какъв кашкавал-турист съм и на повечето места ме разнасяше с кола. Е, някъде изминахме и по стотина крачки пеша - истинско изпитание! Какво може да каже човек - като всяко кътче в България и тук - красота, тишина и пак красота. Застанем срещу някой хълм, а той ми сочи - "По билото минава границата! Там е сръбско...". Заведе ме до една къща - половината е в България, другата половина - в Сърбия! В шубраците нещо се белее... Оказа се, гранична пирамида. Пред храстите - България, зад храстите - Сърбия. Или обратното. Зависи от гледната точка. Там, в тези храсталаци, цъфна отново, с цялата си красота, човешката глупост. Граница! Политическа граница! Кому е нужна, освен на видиотената част от човечеството, която вместо да обслужва останалите по определение, си е присвоила "тегобата" да ръководи съдбите им. Пак ще повторя старата приказка за зелника: не е луд този, дето го яде, а този който му го дава! Та, в тази връзка - границите и тяхното съществуване, прочетох днес (цък), за последните мераци на бащите на американската нация, които - очевидно, искат да станат и бащи на планетата, а Президента Им, като общ Бащица. Както вървят нещата, в скоро време ще трябва да искаме и разрешение да спим с жените си от местното Му представителство (за сега, все още посолство). Разбира се, като преди това са ни снимали отпред и отзад, че даже и на скенер, че и пръстови отпечатъци и ДНК профил... Знае ли обикновеният, простичък землянин, кое ще застраши сигурността Им?! Да Живей!!!

2 коментара:

  1. Знаеш ли ти, Славуне, че и аз съм кума е трънско? В село Стайковци.Жалко, че хората измряха или избягаха от беднотията там.А този български край е най-красивият и хората му са добри и с такова чувство за хумор! Дори мрачният майстор Петре Гигов от Бусинци се разговори и посмя с мен.И ми подари две стомнички, вечна му памет!!! Блазе ти, че си бил там - да беше пуснал и някоя снимка. Докато пиша това си слушам Гюрга Пинджурова и те поздравявам!
    http://www.youtube.com/watch?v=Uq_Le_Vamnk

    ОтговорИзтриване
  2. :) Е, кумеца е роден в София, но там е родовото му "имение" :))) Беднотията там винаги е била голяма и, може би, това е една от причините в София да има толкова трънчани или с трънски корен. Това пролича силно по времето, когато някои си възстановиха земите. Ако в Добруджа и Тракия се връщаха имоти по няколко стотин или няколко хиляди декара, в Трънско нивичките бяха по 150 - 200 кв.м., разхвърляни на километри една от друга...
    Гюрга Пинджурова и баба ми, по майчина линия, били много близки приятелки. Веднъж Гюрга я видяла пред Халите и вместо да вика по нея за да я види, запяла любимата й песен...
    Тези дни на кумеца отпуската свършва и ще ми изпрати снимките по мейла. Ако има някоя, на която не загрозявам много природата, ще я пусна :)))

    ОтговорИзтриване