22.07.2009 г.

Беззаконие или диктатура

Бих казал - и двете! Комисията на Кушлев подава един от многобройните вече сигнали, че нещата отиват натам. Потъпкването на презумпцията за невинност не е прищявка на Кушлев. Този принцип, изведен още в Римското право, и без това не се тачи много у нас. Особено напористи в това отношение са журналистите, налучкат ли откъде духа вятъра. Оправданието, че това било и "европейска практика" няма стойност. На някои острови в Тихият океан все още похапват враговете си, но това приемлива практика ли е?! Конфискуването на имущество без съд и присъда е стара европейска практика и никой не би могъл да оспори тази теза. Да си спомним Рим, гоненията на политическите противници, гоненията над християните, после на християните над по-малко християните... Хитлер пък си беше намерил етно-сексуално оправдание: цигани, евреи, славяни, курви и педераси - в пещите, но преди това им вадеха златните коронки, стрижеха косите и т.н. И това все в лелеяната Европа! Мострата на демокрацията... Цирковете и в "парламентарния ни живот" не престават. Партии, като СДС/ДСБ и РЗС - с по един файтон електорат, искат да "знаят", да "участват" и т.н. във властта. Това не е ли подмяна на вота? Подмяна е! Но и това е "европйска практика"... Та така, "демокрацията" е първата стъпка към диктатурата. Втората е беззаконието. След това нещата се развиват по известен сценарий. Все пак, трябва да призная, че на България може би й е необходима диктатура. Днес и сега. Видя се, че по "другите начини" вече двадесет години не можем да отскочим от дъното, а дори и рием надолу... В такъв случай би трябвало да има мъже и жени, които ясно да заявят: ще има диктатура, защото ..., чрез нея ще постигнем следното ..., след 10 години ще има избори за Велико народно събрание и т.н. Би трябвало, но няма да се намерят. Това не е "европейска практика"... Тогава какво ни пречи да си спомним Чили!? След военен преврат свалиха правителството на социалиста Алиенде и на власт дойде Генерал Пиночет. По оценки на тогавашната "демократична" общност, която в голяма степен съвпада със сегашната, страната се изправи на крака, повишиха се икономическите показатели и т.н. Е, това, че поизтрепаха малко народ по стадионите, че конфискуваха малко имущество е "цената", която плати днешно Чили. Ами какво, да ги почваме! Първото имуществото, после главите. Може и обратното, като в древния Рим. Вторият стълб на западно-европейската цивилизация, след Елада...

2 коментара:

  1. Не ме очудва, че предложението идва от човекът,който преди време сам оцени трудът си като най-скъпо платения в държавата.Все пак мисля,че освен класическата диктатура има и една друга, която може да ни реши проблемите в същите срокове.Това е назначаване на млади и кадърни хора, без значение партийната им принадлежност на мястото на подобни праисторически изкопаеми.

    ОтговорИзтриване
  2. По отношение на "младите и кадърните" не съм много съгласен. Не случайно в обществата от древността и до сега младите са водели битките. Управлявали са старите. Има съвети на старейшините не на младежите. Мисля, че на висше управленско ниво в държавата трябва да се допускат хора над 65 - 70 години. Темата е много обширна - може би е за отделен постинг :)

    ОтговорИзтриване