9.12.2008 г.

Ще има ли обединение на десните и ГЕРБ?

Тази тема откраднах сутринта от Бареков. Събеседник беше Цветан Цветанов - формален лидер на ГЕРБ. Не ги слушах. Цветанов ми е мазен, а и няма никакво значение какво ще кажат формалния или неформалния лидер на тази партия. Каквото и да кажат, казаното с нищо не ги ангажира - лидери, политици... Разбира се, по темата, между Бареков и Цветанов не би могло да се случи нищо освен здраво наддрънкване. Просто защото отговорът на поставения въпрос е ясен и логичен. Няма да има такова обединение. Бойко Борисов може да е всякакъв, но не е глупак. Ако допусне предизборно обединение с няколко трамвая хора, които сами не знаят какво искат, ще влезе в небрано лозе. Ако конфигурацията спечели изборите, лидерчетата на десните така ще се надуят, че победата на Бойко ще стане тяхна. Фактически, той ще ги извади от лайната, където са затънали до ушите, но кой ли ще го разбере. Набързо ще го пратя в пета глуха и няма да може да им се затвори устата. Ако загубят, пак ще го отнесе Бойко - той и неговите хора ще са виновни за всичко, а същите нещастници, които сега претендират, че са лидери на дясното, ще са отново целите в синьо и за нищо няма да са виновни. Единствената логична печеливша тактика на Бойко Борисов е да спечели, което е вероятно, изборите и едва след това да решава с кой да се коалира. В този случай на него ще му се молят и той ще определя правилата. Още повече ще си запази свободата да направи следизборна коалиция с БСП и/или други партии от тройната коалиция, ако се наложи, без да дава обяснения на тоя и на оня яко уакан политик. Та така. Стратегическата му цел - заемане на ключовите постове в държавата и самостоятелно управление е реално постижима, дори с коалиционни компромиси след изборите. Шо се отнася до клетвите му с кого няма да прави коалиция, на думите му може да се вярва, но степента на доверие е в зависимост от интелекта на вярващия :)...

5 коментара:

  1. ГЕРБ е поредния камуфлаж на олигарсите, в опита им да задържат властта и като гледам , колко лековерен е българина, така както преди четири години гласува за профашистката Атака, така сега ще гласува и за популисткия ГЕРБ, без да осъзнава, че това е една партия пирамида, създадена с една единствена цел - привличане на блуждаещ огорчен електорат.

    ОтговорИзтриване
  2. Прав си, но аз винаги когато мисля за десни партии мисля какво ги раздели и по- какво се различават помежду си.
    Това което ги раздели е личния интерес според мен. Това което е различно между тях е нищо.Нещата не са се променили, без Борисов те нямат акъл да излязат дори на сцената. Обаче егото не им позволява да го подкрепят дори да отворят пътя пред себе си.

    ОтговорИзтриване
  3. Виждате, че дясното и лявото - не само у нас, вече не носят очакваната идеологическа и икономическа насоченост и действеност.
    От една страна, това е добре - едно управление трябва да комбинира социалните и консервативните икономически методи за да е успешно. Залитането в една посока, най-малкото, вече не е "модерно". От друга страна, това доведе до появата на партии като ГЕРБ и Атака, които гъделичкат определени нагласи в хората и на тази основа се борят за власт. Сегашните партии са по-скоро партии "опрявячи". Все ни "оправят" от нещо, но аз бих искал да ме управляват - разумно и предвидимо, а не да ме оправят.
    Десни партии у нас няма, не само защото в създаването на тези мощно участие взе комунистическата каста.
    Няма хора с дясно мислене, колкото и някои да претендират за него. То, въобще е и трудно да намериш мислещи хора малко над средното ниво... Тук е малко като с интелигенщината - трябва да имаш в библиотеката си книги поне от дядо си за да се докоснеш до интелектуалното... Според мен, хората пригодни да мислят по-прагматично от нас, ще надделеят след като с управлението на държавата се заемат родените след 1990 - 95 година... Възможно е това да стане около 2020 - 2025 г. Тамън световната икономическа криза ще е отшумяла :))) и ще са се утвърдили новите световни лидери.

    ОтговорИзтриване
  4. Славунчо, не ни отчайвай бре !
    Де Киро на кирия чак след 20 години, то дотогава и ЕС ще се е сринал и България ще е китайски протекторат !
    Те наште политици един английски не могат да научат свястно, какво остава за добър писмен и говорим мандарин ! :)))

    ОтговорИзтриване