6.11.2008 г.

Само добро или нищо...

Днес, по Viasat History, гледах филмче за Джон Ф. Кенеди. В началото мислех да превключа защото какво ли ново ще чуя, но заглавието ме заинтригува "Тялото на JFK". Оказа се, че жизнерадостния, налензен президент боледувал от малък и бил в много лошо здраве. Известно време преди да го гръмнат дори вземал наркотици... Времето, случайно или не, съвпада с Карибската криза. Причина за смъртта му пък, станал бандажа, който носел. Той не позволил тялото му да се прегъне след първото раняване и за това го гръмнали в главата. Имаше и внушение, че ако не го бяха гръмнали скоро сам щял да си умре - на 46 години... Та даже, ако човек се позамисли повече, може да излезе, че сам си е поръчал геройска смърт, едва ли не. Въпреки всичко, на американци не бива да се вярва и е много вероятно в целия филм истински да са само имената на лирическите герои. Още повече, американският диктор непрекъснато наричаше Джон Джак и като че ли говореше за по-големият му брат. Нашият превод беше на същото ниво... Нарочно или случайно бе това - времето ще покаже. Горките американци. Лафовете, с които посрещат избирането на Кенеди много напомнят обамоманията, която сега тресе скупщината от щати. То (избирането) доказало, че американската мечта е възможна, Америка тръгнала по нов път, поредно доказателство за демократичност и так далее... Дрън, дрън та пляс...

11 коментара:

  1. Има доста общи неща между Обама и Кенеди , но има и много сериозни разлики.
    Общото е в идеалистичният им популизъм.
    Разликата е основно в средите , от които произлизат - единият е потомствен богаташ и политик, а другия едва ли не излязъл от гетата.
    В крайна сметка и двамата настъпват сериозно интересите на оръжейното лоби, единият вече е отстрелян.
    Буш заплаши днес втория "Президентът Буш предупреди за опасност от тероризъм"

    ОтговорИзтриване
  2. Убеден съм, че всички от американският полителит, заедно и поотделно, са тантел-марка.
    Пък и Кенеди е "само" второ поколение богаташ. Баща му натрупва семейното богатство, като за неговата чудовищна безкруполност и пълното отсъствие на морал се носят легенди...
    Обама пък използва вероятно умиращати си баба за личен ПиАр. Ако беше почтен човек нямаше да допусне да се разбере, че е ходил при нея - ако го е направил... Защо не даде такава гласност за тайната си среща с Биледрбергите?!
    Американската президетска кампания действително е шоу. Шоу за глупаци във и вън от Америка.
    Реалната роля и власт на американският президент е обратно пропорционална на всички надувки около "най-могъщият мъж на планетата"...
    Глупости на търкалета, но не трябва да забравят, че един народ не може да се лъже дълго време!

    ОтговорИзтриване
  3. ех ти, добряко :-)

    аз между добро или нищо засега избирам нищо.

    не съм убедена, че този избор носи знака на истински значимо събитие - като махна стойността, която се придава изкуствено на събитието отвъд и отсам океана, наистина нищо не ми остава.

    ОтговорИзтриване
  4. :) исках от заглавието да струи позитивизъм!
    Все пак, не можах да спазя добрия тон :(
    А иначе, за нищо нещо не може да се напише...
    Представяш ли си Гьобелс да беше жив - при тези медии, при тази възможност за манипулации на маси и класи... Да ни е строил отдавна в редици и към изборните бюра - марш, марш, марш! Ако обичате, моля...

    ОтговорИзтриване
  5. така хубаво го описваш, че се затъжих за някой мъж в униформа, хем и с голям кобур.

    и остави другото, ама се и замечтах :-)))

    ОтговорИзтриване
  6. Един от древните бе казал: "Внимавай, мечтите ти могат да се сбъднат!" :)))
    Е, все пак - по-добре мъж с униформа, отколкото с униформен мозък, въпреки че... абе то...
    Както казва една приятелка: на мъж много кусури не се търсят, че лесно се намират...

    ОтговорИзтриване
  7. Славунчо, направих си един експеримент току що - пуснах един щекотлив въпрос в блогосферата.
    Хората ги е страх да мислят нас подобни въпроси и избора на модераторите го доказа.
    Напоследъка доста експерименти си направих там, даващи ми все по-ясна и пълна картина има ли свобода на словото у нас, и кой точно се страхува от нея.

    Робът си остава роб, независимо от лъскавите окови, които сам си е сложил.

    ОтговорИзтриване
  8. Прав си.
    Аз за това и не разбирам напъните на turbo4, а и това, че ти все още продължаваш да пишеш там.
    В blog.bg е като в Big Brother. Ужким всичко се вижда, всичко е "риално", но... и всичко е сериозно режисирано и не се допускат случайности.
    Сам си изпитал на гърба си, и то не веднъж, какъв е натиска, когато написаното от теб се различава от генералната линия на... честно казано, не знам на кой!
    Тук си е добре. Пиша си каквото си искам и никой не ме модерира, класира и т.н. Някои приятели от blog.bg казват, че тук по-малко хора ни четат. Може и така да е! По-малко, но по-качествени :)
    Що се отнася до експериментите мисля, че отдавна знаеш какъв ще да е резултата. Може би си запазил искрица надежда, че в blog.bg нещо ще се промени... Ако е така, завиждам ти :) В блога има 20-тина читави хора, но сам знаеш как са изтиквани в периферията и тяхното мнение остава vox clamantis in deserto...

    ОтговорИзтриване
  9. E поне ми остана удоволствито да съм им в позицията на дискомфортен блогър и определено вече им знам и болните и слабите места.
    Там човек може да си пише свободно единствено, ако е наясно, че дефакто свобода на словото няма и не му пука за това, как го преценят робите на днешня ден :)

    ПП А и защо да затруднявам ДАНС - те са ми сред най-редовните читатели на блога :)

    ОтговорИзтриване
  10. Не знам. Като чета коментарите към блога ти - пълно е с анонимници и хора, които са представят за други или за нещо различно от това,което са! Страшно ме дразнят! Сигурно са спомени от преди 19 години, пък и от след това, но те са едно от малкото неща, които могат да ме вбесят!
    А що се отнася до ДАНС - не се притеснявай! Момчетата ни намират навсякъде :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Пробвах различни варианти за борба с простащината и хуморът засега се оказва най-добрия.
    Защото да се бориш с анонимни простаци е същото , както и борба с прасета - за теб окалването, а за тях кефа !

    По едно време си играх да ги трия, после известно време карах и на модерация, ама то вече си личи зад коя анонимна реплика, кой се крие - свикнах да ги разпознавам по стила и по умственият им багаж.

    За тукашния блог, ще си прехвърля само нещата, които аз су харесвам от това, което съм писал там, а на него блог ще му хлопна резето по някое време, взе да ми омръзва нещо предвидимостта на реакциите. :)

    ОтговорИзтриване