28.11.2008 г.

За Индия... с тревога!

Не съм телевизионен пророк, който обещава земетресение или политическо убийство. Има си хора за всичко. Все пак, трябва да припомня, че на 30.10., тази година, написах един постинг за Индия и за причините, които я правят неудобна, особено за ЮеС. Събитията в Мумбай от вчера потвърждават опасенията ми. Изключително наглото и прецизно организираното нападение поставя един-единствен въпрос: До къде са готови да стигнат американците в "защитата на националните си интереси"?! Очевидно Индия се превръща в много сериозна заплаха за тези интереси, особено ако или по-точно - когато, се съюзи с Русия и/или Китай. Чрез универсалните плашила - терористите, срещу които официално ЮеС се "бори", но неофициално използва навсякъде по света, вкл. и в собствената си държава, се прави опит да се решават геополитически проблеми. Много, ама много опасна доктрина! Обама може да смени някои външни прояви, но ще остави същността. Който си мисли, че САЩ са Буш или Обама жестоко се лъже. Те са фронтмените на Нещо, което все още е в мъгла и само се вижда, че е голямо и страшно. Какво точно е - бъдещето ще покаже... "Коледните" полицейски мерки за сигурност в Ню Йорк, предзвикани от "непотвърден доклад" ?!, са само мъъъничко проявленийце на Нещото... П.П. За тези, които се дразнят, че пиша "американците", а не пр. "администрацията" или "службите" на САЩ, ще припомня това, на което един виден американски демократ, мернал се по нашите земи, ни "учеше": щом едно правителство е нефелно, народа може и има право да го смени - иначе той е нефелен! Е, цитата не е съвсем точен. Който иска - да си го намери. Все пак, нещо такова бе изтърсил един от техните каубои и/или обирджия на влакове, станал по-късно един от Великите Президенти на Най-Великата Демокрация... Дрън-дрън та пляс!

4 коментара:

  1. А бе, то никог не се знае, кой точно е поръчителя на подобни терористични акции, но ако се погледне от гледна точка на кой печели... може и да се познае донякъде.

    Дестабилизацията може да е полезна на Пакистан, като враждебно настроена държава покрай спорните им територии в провинция Кандахар.

    Може да е полезна и на конкурентни туристически дестинации - кризата удари и туристическият бизнес.

    А може и просто да е "намек" от страна на тези неодобряващи външната политика на Индия в последните и години и участието и в анклава Русия-Китай-Индия ?!

    При положение, че към 2025 година това ще са сред водещите държави в света... има над какво да се замисли човек.

    ОтговорИзтриване
  2. тъй де :)
    Американците преживяха 20 години (боже! кога минаха?!) на безспорно световно лидерство.
    Очевидно нещата се променят. Русия започва да връща позициите си в Южна Америка и не само. Бъдещето на Китай и Индия е на супер сили. Едно от последните изследвания на развитието на СИК (световната икономическа криза) сочи, че Япония ще е най-малко засегната от развитите икономически държави...
    Предстоят интересни времена, макар че китайците не ги считат за здравословни :)))

    ОтговорИзтриване
  3. 3 гиганта с народ които и на другия край на света се "асоциира" с "родината", история древна като света изолирани от "западна" политика. Решението на уравнението е очевидно, заедно представляват маса която е трудно да бъде заобиколена. Нещо забавно е че и трите имат космически програми, огромен човешки ресурс. А нещо дълго премълчавано е че Китай от години има положителен валутен баланс достигнал размер да бъде искуствено намаляван с "наемането" на западни специалисти. В момента четох че американски финансисти намирали работа в Китай.

    ОтговорИзтриване
  4. Не знам дали вярваш на такива хора, но Едгар Кейси е предупреждавал Америка за Русия и Китай още в началото на миналия век.
    Но пък и не е необходимо някаква особена дарба ако се следи тяхното икономческо развитие да се предвиди и бъдещето им.
    Китай успя да трансформира ленинизма в нещо друго, което - поне аз, още не знам как да нарека.
    Индия, както и Китай, е един от стълбовете на тази цивилизация и за тях е достатъчно само да си прочетат старите книжки :)
    Русия също преболедува ленинизма и с нейния природен, човешки и научно-технически потенциал отново претендира за световна сила.

    ОтговорИзтриване