6.03.2013 г.

Размисли


Гледам, слушам, чета и се убеждавам, че който и да предложат за премиер все ще го оплюят. И господ да предложат, и на него кусур ще намерят. Аз веднага ще посоча един. Създал жената – хубаво!, ама поне да си беше свършил работата като хората, а то... чудиш се – в зависимост от случая – полуфабрикат ли е, богиня ли е, що ли е... Както и да е. По-добре жени, отколкото магистрали или атомно-ядрени елцентрали...
И Мен да предложат – същата работа, въпреки че нямам сестра, не съм гей (пропуснах времето, но то никога не е късно...) и имам куче от министър-председателска (в оставка) порода. Е, не съвсем, но почти... Знам ли какво и кога ще науча за мене си. Като не знаеш – стой си в къщи. Който го е страх от мечки не ходи в гората, а аз имам страх от високо...

Трябва да се съобразяваме с гласа на народа. Глас народен, глас божи. Вярно е, че този „народ“ е около 5 до 6 хиляди души, със зор и то голям, за цялата страна. Това на около 7 000 000 са около 0,085 %, но да не бъдем маанджии1... Той, премиерът (в оставка), искаше да работи маанджия, но всъщност си е обикновен лъжец. Очевидно добър, щото някои пак си го искат за такъв...

Уважаеми читатели! Не съм против протестите, дори напротив, но... преди да се протестира трябва да се мисли. и по време на протеста пак трябва да се мисли, по всяко време пак трябва да се мисли. Та нали то – мисленето, би трябвало да ни е присъщо. Сапиенси сме, аджеба, ако не друго.
Не може, а и не трябва, да се юрнеш на улицата преди да си помислил защо го правиш, как ще го направиш, какво ще поискаш, какво ще дадеш. Останалото е шменти-капели и мъгла, мъгла в главите, мъгла в душите... Всъщност, може. Може, но ако повярваш (ех, тази вяра!) на някое „гласче“ нашепващо ти ундурми. Гласчето мазно-сладникаво набива ли набива в празните междуушия и няма да мине много време и ще си зададем – за кой ли път? - екзистенциалния въпрос: „що ли ги ручахме жабетата?“.
Вярно е, че на полителита не може да се вярва. На никой от тях – заедно и поотделно, и това го повтарям не от днес и не от вчера. Все пак, полителита поне знае какво иска. И ние знаем. Но как да се доверя и на протестиращите, които и това не знаят?! На техните мрънканици биха завидели всички социалутописти.
Някой ще каже – ако не друг, то поне премиерът (в оставка), че най-лесно се намират недостатъци, а най-трудно работещи решения. Така е. Това е най-лесното и най-трудното нещо. И за да се убедите, че не летя една педя над земята, мога да обещая: когато истината ме озари ще ви уведомя. Вервайте ми...

ПП. На много от турцизмите не съм предложил обяснение, поради убеждението ми, че турски поназнайваме, но трънски не. Радвайте се, че няма китайцизми, но в скоро време и до тях ще опрем...


1Маанджия – който намира маана (маану), демек – недостатъци, кусури. Трънско-български речник.

9 коментара:

  1. "...Не може, а и не трябва, да се юрнеш на улицата преди да си помислил защо го правиш, как ще го направиш, какво ще поискаш, какво ще дадеш..."
    Всъщност, както и сам виждаш - може. Но за това не са виновни протестиращите. Бяха принудени. Те, ако бяха мислили, щяха да илезнат много отдавна и много пъти. Нямаше да гласуват и за Костов и за царя и тройната ламя и за Боко. Аз бойкотирам изборите, откакто Бойчев и Кулеков се кандидатираха. Тогава гласувах за тях. След това за никого. Последно гласувах за едно момиче - Валерия Петрова, във Варна. Специално си промених мястото на гласуване заради нея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Аз гласувах за последно за т.нар цар. Поредните излъгани надежди станаха последни. Призовавам винаги преди избори да не се гласува, а ако се направи, да се мисли, но... Негласуването не е нещо, зад което се крия или бягам. Смятам, че така може да с предизвика криза на легитимността и след това да се търси смяна на модели и системи. Виждаме как политиците по всякакъв начин се мъчат да вкарат протестиращите в прокрустовото ложе на политиката. Така ще минимизират щетите и ще наложат техните правила на игра, в която са майстори.
      Разбира се, че нуждата изкара хората на улицата. Аз, а и повечето хора, които познавам, нямаме принос към онези 33,3 милиарда (!) лева депозити на гражданите (по данни на БНБ към юли 2012 г.). Материалната и духовната мизерия смачква хората, но не трябва да постъпваме и като лудитите, нямаме право да бъдем толкова първосигнални.
      Ставащото у нас не е прецедент в историята. В нея има и положителни и отрицателни примери. Та, преди да се допитаме до икономистите не е лошо да се консултираме с историците. Проф. Пантев тази неделя при Росен Петров каза (цитирам по памет): „историците не казват какво да се прави, а какво да не се прави“. С това знание може да се върви към промени...

      Изтриване
  2. "...Смятам, че така може да с предизвика криза на легитимността и след това да се търси смяна на модели и системи..."
    И аз това чаках през всичките тези мандати :-)Но явно сме малко тия.
    И аз слушах Пантев, но не с всичко казано от него съм съгласен. Днес гледах предаването "Лице в лице". Споделям голяма част от мненията изказани от адвокат Михаил Екимджиев и генерал Стоян Тонев:
    http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/583011801-Na_praga_na_slujebniya_kabinet.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Пантев наистина не бе толкова впечатляващ като друг път...
      Гледах „Лице в лице“ и съм на твоето мнение. Предаването печели, според мен, когато е само единия водещ - независимо кой от двамата. Иначе започва едно надвикване между Ризова и Цонев, едно състезание кой да е по-по-най... Като че ли в петък и понеделник е най-добре. Е, случва се и гостите да успеят да надвикат водещите и да се включат в разговора :)
      Интересно беше, че Цачева не си спомни за промяната в ТЗ относно несъстоятелността, за която говорѝ Екимджиев, а тя е съществена. Трябва да проверя.

      Изтриване
  3. Хъм, наистина няма такова изменение в Търговския закон...

    Напоследък не ми излизат в gmail коментарите, направени в блога. Моите излизат, но вашите - не.
    Имаш ли идея от какво може да е. Прегледах настройките и на блога и gmail и не открих нищо.

    ОтговорИзтриване
  4. И при мен отдавна не сa се появявали съобщения за активност в google+. А за блога пък даже и не съм обръщал внимание (ама там няма и коментари скоро ;-)) Ето връзка за ЗИД на Търговския закон:
    http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/14194/
    четох, но нищо не разбрах

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оказа се, че Екимджиев е прав, но изказването му беше по-скоро политическо и популистко, отколкото на специалист.
      Първо, сбъркал е датата. Изменението на ТЗ е направено на 20.03., а не на 28. Второ, което е съществено, оправени са някои недомислия в ТЗ, които не облагодетелстват банките, а гарантират техни права, които съществуваха само на книга и т.н. Неточен (меко казано) бе начинът на изказ. Консултирах се с действащи колеги синдици (аз вече доста години не работя в тази област) и никой не изказа подобно мнение. От друга страна, преди години, участвах в компилацията на Търговския закон и знам неговите слабости, които трудно ще бъдат изчистени. Трябва нов закон, но това е друга тема :)
      Интересното е, че в lex.bg тази промяна не беше отразена и наистина трябваше да се ползва сайта на НС, но...

      Изтриване
  5. Екимиджиев е адвокат и го доказа. Намерих други негови идеи, които не споделям и с които мога да споря.Но това не му попречи да каже верни неща относно политиците и тяхното отношение към обикновените хора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Съгласен, най-малкото защото никой не може да бъде винаги и за всичко прав или да говори само истини.

      Изтриване