20.11.2012 г.

Анонс


Хлябът, за нас – българите, е „основно ястие“ в менюто. Похапваме хляб с всичко, дори и с картофи. Няма да забравя изумлението на домакините ни в Банска Бистрица преди години, когато поискахме хляб заедно с „месото с картофи“, което ни бяха поднесли и..., но историята е дълга и друг път ще я разкажа.
Е, сега има сериозни опити да ни европеизират, а някои дори наричат това цивилизоване, като ни накарат да не ядем хляб, а повече плодове и зеленчуци, които за мезе не са лоши, но...; да пием бира и вино вместо ракия; да харесваме точно определен тип жени и/или мъже; да не слагаме богата трапеза, а да сме „гурме“ (каквото и да значи това!); да се храним бързо, а да не мезим дъъълго и т.н. Може и да стане, ама надали... Все пак опитите за дресировка продължават.
Но, на темата. Книжката на Невяна Кънчева „Хляб от фурната и хлебопекарната“, която ви представям в Библиотеката е полезен наръчник за тези, които искат да разнообразят трапезата си. Сигурно има още стотици рецепти за хляб, но и с тези може да се започне.
Добър апетит и наздраве!

6 коментара:

  1. благодаря.вярвам, че ще устоим на "изкушенията". между другото, и гурмето става за мезе ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За ставане - става, ама като видиш в една огромна правоъгълна паница нещо дребно и занфинтифлюшчено, за което и 25 гр. уиски или водка ще са много, то ти се и отпива, и отяжда... Поне на мен :)

      Изтриване
    2. като казвам "за мезе", имам предвид онова другото "за мезе" ;-)

      Изтриване
    3. Кой за каквото си мисли :)))
      То стана като в оня виц: „И умната, сине! А синът си рекъл: и русата, тате, и русата...“

      Изтриване
  2. От години обяснявам, че не съм кон и няма да паса овес ... обаче стадото явно си иска фураж. Оняден гледам едно девойче в един хипермаркет рови в един хладилник и победоносно измъква едно микроскопично калъпче кюспе, разбирай диетичен хляб, дето на Чочо няма да дадеш и да го помирише, да не говорим, че сигурно струва 5 лв. поне, а можеш да го стиснеш в шепа ...
    Нямам нерви! Ама като така и така ме напомняш, пак ще кача тия дни някоя притча за хляба, да им лазя по нервите. :D
    Не може да им се побере в кухалниците, че да не можеш да ядеш нормален хляб е болест и божие наказание, не гордост и привилегия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, то много хора още не могат да разберат как закусвахме като деца - голям краешник топъл, дъхав, току-що изваден хляб от фурната отсреща в едната ръка и половин подкова суджук - в другата, ама...
      Сега децата заливат мюсли и други подобни бърбонки с нещо, на което родителите им викат „мляко“ и всички са щастливи... кокошки.

      Изтриване