13.11.2012 г.

Циркът е тук


Подчертавам, че не съм вярващ. Нито християнин, нито някакъв друг. За мен религията и политиката вървят ръка за ръка от началото на човешката история, като религията има известна преднина. Склонността на голяма част от хората да вярват в небивалици е била, е и ще бъде използвана за прякото им управление, независимо от тяхното желание. Политиката разширява възможностите на религията и добавя нови средства за влияние върху мисленето. Най-елементарният пример е с провеждането на т.нар. избори. Участващите в тях в много по-голяма степен вярват, отколкото знаят, а тези, които знаят, или не гласуват или гласуват точно заради това.
Смъртта на патриарх Максим събуди дремещите страсти и началото на цирка, наречен „избор на патриарх на БПЦ“, е факт. В общественото пространство се изсипват водопади от слова, в които – ако човек повярва, трябва да е наистина голям абдал.
Изборът ще бъде предопределен от баланса на висши църковни, политически и финансови интереси. В това няма нищо „българско“. Не откриваме топлата вода. Такива са правилата на играта по света и у нас. Позоваването на канони, морал, досиета и т.н. са само част от нея.
Кой ще бъде „новият“ патриарх или министър-председател, или президент няма съществено значение. Важното е той да изпълнява волята на тези, които са го поставили на този пост. Известна особеност у нас е, че поради исторически и геополитически дадености, кукловодите са представители на небългарски интереси, но... каквото е – такова.


Казвам ли нещо ново в горните няколко реда. Не. Въпреки това, дощя ми се да споделя мнението си по тези проблеми. Дори и един човек, прочел написаното, да успее да се издигне над глупостта на ежедневието, ще бъде добре... Мислещите и знаещите хора могат да променят реалността. Вярващите крепят статуквото – най-често несъзнателно.

6 коментара:

  1. С едно допълнение, наборе, ако разрешиш- Тези "мислещи и знаещи", които ти имаш предвид са капка в морето на вярващите, пък гласовете не се претеглят, а преброяват. Да не говорим, че кукловодите също са мислещи и знаещи- и то много по-знаещи от онези знаещи, които имаш предвид, защото знанието може да е сила, но е и стока и не се пуска какво и как бъде на масовия образователен "пазар".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласен, наборе.
      Отдавна един беше казал „Аз знам, че нищо не знам“ и го беше доказал пред учениците си :)
      В този смисъл, предпочитам да търся повече знание, а не да усилвам вярата.

      Изтриване
  2. Здравей, Слави! Редовно чета твоите постове, макар и да не коментирам всеки път. Аз преди много години бях най-върлия атеист, но се случиха едни неща с мен, които ме убедуха, че има "НЕЩО". Пътищата на познанието са три: 1.Пътя на просвещението(сам да прочетеш някаква информация), 2. Пътя на убеждението(когато някой ти казва нещо, дава ти информация) и 3. Пътя на принуждението(когато ни чукне горния-виждаме долния праг). Ние, хората обикновено получаваме познания по третия, най-неблагоприятния начин, както стана и с мен. Няма животно, което да с еспъне два пъти в един и същи камък, на това сме способни сами хората. Разбира се всеки е свободен сам да решава за себе си, но аз специално не харесвам варианта да съм произлязъл от маймуна. Защото в такъв случай за всяко живо същество трябва да допуснем, че е произлязло от някаква друга маймуна, конска, тигрова, и т.н. Явно сме продукт на извънземен разум, който хората от хиляди години са нарекли БОГ. Бог е непреводима дума, но означава нещо свръх, най и т.н. Много често науката се обръща към Библията, когато иска да разреши някой казус. Но темата е мн. дълга и не му е тук мястото. А за собствените преживявания по този въпрос мисля, че не трябва да пиша в твоя блог, колкото и толерантен да си.
    Иначе по останалото което си написал, съм напълно съгласен с теб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Иване!
      Не съм атеист-материалист в смисъла, в който ни учеха като млади.
      Отделянето на материалното от духовното е погрешна позиция, според мен. Такава е и акцентирането върху едното или другото. Нашият свят - универсума, е балансиран и, в този смисъл, съвършен. Ние, човеците, все вярваме във Висшето същество, съвършенното, което да противостои на глупостите, които вършим от незнание, от заслепение, заради някакви интереси...
      Не съм дарвинист, не само защото не ми харесва да съм произлязъл от маймуна. Една от причините да намирам идеите на Дарвин за погрешни е именно крайния им материализъм, пълното отричане на духовното в развитието на природата... и не само заради това. Наистина, темата е голяма...
      Съгласен съм, че е възможно и много вероятно, да има „НЕЩО“, за което може да се приеме и широко използваното понятие Бог. Все пак, религиите ме отблъскват не само по посочените в поста причини, но и поради елементарното им отношение към хората от началото на XXI век. По възприемчив съм към боговете от гръко-римската цивилизация, които винаги са „по-“ от хората, но пък ако не им обръщаш внимание не те горят на клада или не ти режат главата... Вярно е, че в дебелите религиозни книги има много истина и мъдрост, но те са изстрадани, общочовешки и по-това си приличат. Книгите де...
      Стана дългичко :)
      Моето разбиране е, да търся знание за „НЕЩО“-то, а не да вярвам в него. От вярата нито То, нито аз имаме някаква полза :)

      Изтриване
    2. Да, ето, че се оказахме единомислещи. Както разбирам и съм съгласен с теб, ти си протестант по душа, аз имам същите разбирания. Протестант съм и протестирам против попщината, против "великата инквизиция" , против владиците и т.н. Много често срещам различия и в деноминациите, които се определят като протестантски и които смятат, че те единствените проповядват истината. Истината е там, че ние с нашите ограничени възможности не можем да открием цялата истина, иначе бихме били равни на Него.
      Бъди здрав!

      Изтриване
    3. :) Благодаря!
      Трудно ми е да кажа какъв съм, но човек се опознава, докато е жив...

      Изтриване