30.01.2012 г.

Конформизъм



Това клипче видях за първи път в блога на Кръстю и от тогава все ми се върти из главата :)))


Както се разбра, България (страната на yesсърчетата) подписала някакво споразумение (ACTA) в Япония за засилване контрола върху мрежата. Споразумението е тайно (!), защото представлявало търговска тайна! Намериха му цаката. Защо ли? Ами по простата причина, че не защитава интересите на болшинството от хората, а само на тези, които имат „авторски права“. И то не толкова на самите автори, а на носителите на авторските права, което е доста по-широка и по-богата онеправдана общност.
Разбира се, по-важното от тази „защита“ е контролът, който се установява върху мрежата. С ръка на сърцето признавам, че световния политически и икономически елит доста дълго търпя Интернет в този му вид. „Слугите на народа“, които назначаваме, като избираме от най-доброто, и за които работим, не спят за да направят живота ни по-сигурен, по-спокоен и с възможности за повече забавления. Аз не съм привърженик на идеите за световна конспирация, но когато „нашите“ хора видяха, че SOPA и PIPA (колко откровено звучат абревиатурите на български!) нямат да минат в меката на демокрацията, прехвърлиха топката на Япония и сведоха „документа“ до търговско споразумение... Световният елит може да има нюансирани национални интереси, но над тях са общите зависимости и приоритети, които определят техните съвместни действия.
Тук, само за изясняване на позициите, трябва да се подчертае,че на всеки полу- и средно интелигентен човек е ясно, че Интернет и преди, и сега е доминиран от съответните служби на САЩ. Той е създаден от тях и използван от тях. Разбираем е стремежът на местните елити да добият по-голям контрол от „тяхната“ част на Интернет и, което също е важно, да имат законовата възможност да прилагат законни санкции, когато искат. Илюзията за свобода е едно, а самата свобода – друго.
На какво разчитат авторите на този проект. На конформизма, разбира се. Някои ще помрънкат по блогове и по форуми. Ще „извадят“ из медиите някой виден блогър, който ще обясни колко е против контролът върху мрежата, но как „влиза в положението“ и на онеправданите „авторски права“ и т.н. След предвидимо кратък период на полемика нещата ще отшумят и, погледнато реално, за по-голяма част от потребителите нищо няма да се промени. Въпреки това, незабележимо ще продължи чалгализацията на мрежата. Повече реклама, повече забавления, повече порнография (не знам накъде повече, но...), тук-таме по някоя подхвърлена новина и... толкоз!
А, забравих социалните мрежи. При тях също ще се наложат ограничения, които ще отговарят на съответните интереси. То и до сега се разбра, че когато чрез тях трябва да се свали някое неудобно правителство те са инструмент на демокрацията. Когато целта на някоя от групите се разминава с интересите на елита, тогава са вредни, дори опасни! Ще се акцентира на „информацията“, която описва мислите споходили лицето Х от региона У преди, по време и след сутрешния тоалет, като те са аудио и визуално онагледени. Социалните мрежи са като социалните протести – важното е кой стои зад тях, а не кои са участниците. И в двата случая индивидуалността се размива, като изпъкнат интересите на инициаторите...
Странен е напъна на българския елит да участва безрезервно, активно и папагалски в такива инициативи. У нас автори бол, но повечето са известни на територията между Кулата и Дуранкулак и то не навсякъде. Очевидно голямата съблазън е контролът...
Може би, по-възрастните у нас ще се успокоят, че българските блогове и социални мрежи са главно у кръчмите и „пожарът на бунта“ няма да угасне. Е, за по-възрастните може и да е така, но тук става въпрос за младите...

4 коментара:

  1. Наборе, ами това видя ли във фейсбук-дневника ми?: “Най-после свободен!” (надпис върху надгробната плоча на Мартин Лутър Кинг).Според мен е в сила не само за черни, а за всички кожни разцветки...(не знам дали е смешно)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наборе, много малко внимание обръщам на фейсбука и честно казано, не съм, но съм съгласен, че важи за всички разцветки :)
      Смешно е, защо да не е? Нали светът е оцелял, защото се е смял! Друг е въпросът - има ли смисъл от това...

      Изтриване
  2. Отдавна искам да пиша за свободата в мрежата, или по-скоро за липсата и. Само че ще изчакам да отмине тупурдията. Сега просто няма смисъл, защото никой не чува нищо. Ти си казал много неща, които в масовите коментари се подминават и дано някой се замисли.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е проблемът, че всичко се замазва и покрай силиконите на някоя „звезда“ не се чуват важни неща.
      Масовите коментари са за масовия читател, а ние тук сме избрани. В смисъл, че всеки избира кой и какво да чете :)

      Изтриване