29.09.2010 г.

Толерантничене

Ако Вуте е женен за Пена, а Осман за Айше, то и двамата могат да бъдат толерантни към жените въобще.
Ако Вуте е набеден за християнин, а Осман за мюсулманин и двамата не могат да бъдат толерантни едновременно към Христос или Аллах.
Липсата на толерантност е отличителна черта за религиите и няма как да е иначе. Ако вярваш в един, то не вярваш в друг. Хем оная работа вътре, хем душата в рая се визуализира само в холивудските продукции. Отделен е въпросът, че първо трябда да се постигне вътрешна хармония между православни, католици, протестанти и т.н.; както и между шиити, сунити и т.н. Когато това някога някак си стане, тогава можем да търсим мостове между Христос и Аллах. Ислямът все пак е едни гърди напред. За него Христос има някаква роля, макар и в миманса, докато християните не щат и да чуят за Аллах...
Разбира се, от всяка ситуация има толерантен изход. Възможно е да станем пантеисти и да наредим, като в пантеон, разните христосовци, алласи, буди и тем подобни и да заявим гордо, че вярваме в единния Бог, създател и т.н. Преди няколкостотин години би било много удобно за такъв да обявим Слънцето. За съжаление разни бездуховни учени стопиха електората му.
В тази връзка и в името на вселенската религиозна толерантност предлагам всичките си щения и болежки, радости и светли напъни да пренесем към Голямата Черна Дупка, която - както е известно, мълчи толерантно в центъра на галактическото ни ядро и от нея нищо не излиза... дори и това, което е влязло.
Тук веднага някой по-досетлив бездуховник би казал: Ааааа, а Големият Адронен Колайдер, който може да прави Мънички Черни Дупчици, какво е тогава?!
Какво да отговорим на такъв бездуховен безтолерантник? Кажете ми, какво!

5 коментара:

  1. Тук с какъв смисъл си натоварил понятието "бездуховник"? :)
    Искаш да кажеш "изключително материалноориентиран човек от типа - око да види, ръка да пипне" или "атеист"?
    Интересното е, че и двата типажа говорят убедително за черни дупки, без да са ги виждали или пипали. (Като изключим някои съвокуплителни разнополови или еднополови черни, всъщност - червеникави, дупки).
    По подобен начин "религиозниците" нито са виждали, нито са пипали Бог. От тази гледна точка резултатът в епичната битка "Има ли Бог или няма" е 1:1. Смешното е, че и двата отбора са наясно, че колкото и голове да си вкарват, няма да има победител. Но продължават да дънят топките до спукване. Подозирам, че го правят заради "неутралната" публика с цел да я привлекат да вика и да свирка повече в полза на единия от двата симпатични тима. А защо не - да се открият нови таланти, я на централната трибуна, я на някой по-евтин сектор? :)

    За нетолерантността си болезнено прав!
    Но... тя не се подвизава единствено между различните религии. Тя просто е МЕЖДУ... всяко - от най дребното, до много едрото различие.

    Искам да ти кажа, че нито чрез пасквил, нито чрез "научно" изледване не можеш да докажеш, че Бог не съществува. Можеш единствено да споделиш, че просто не вярваш. И да очакваш аплодисменти от другите "бездуховници". :)

    Според твоите твърдения, аз не съм християнин. И, най-вероятно, си прав. Само че, кажи ми какъв съм?
    Защото вярвам, че има Бог. И ми е през... как го наричат човеците. Аллах, Христос или... Бобър.
    Съзнанието ми е такова, че не допуска "научните" семеизхвърляния, които "доказват", че Животът се я появил от Нищото, От ГВЧП (Гигантската Вселенска Черна Путка), да ме оплодят. :)
    И, понеже много бъркам (не там), в смисъл, греша, гледам с насмешка на "непогрешимите". :)

    Големият Адронен Колайдер може да се окаже просто Един Голям Кур, който да влезне в черните дупки на цялото човечество. :) И на духовното, и на бездуховното. :)

    Пийс, бро!

    ОтговорИзтриване
  2. Темата е интересна и предполагам, че визираш въвеждането на задължително обучение по религия в училищата.
    Аз мисля, че вяра или убеденост не може да се възпитава, нея или я има или не и всеки трябва сам да реши как да се самоопредели. Това не може да стане в училищна възраст, освен ако не си вундеркинд :)
    БПЦ се опитва да налага религиозно образование, защото не е способна да предизвика споннтано желание на хората да се самоопределят като християни и понеже други релиигии набират преднина в България, БПЦ се опитва да заеме сигурна позиция. Тази агресивна политика на духовенството ще доведе до тотално дистанциране на младите и образованите. Така мисля аз :)

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Пламен Бочев, ще карам подред :)
    В постинга „Признаци“ писах за една кака, бивша зам. министърка на образованието, която поставя знак на равенство между религиозността и духовността. Когато един човек е материалист, атеист или комунист - въпреки, че не знам какво точно значат тези понятия, не можем да кажем априори, че той е амеба, надарена само с функциите да се храни и чука. Казано по-кратко - против съм когато някой си присвоява духовността само и защото вярвал в нещо.
    Колкото и да е странно аз не съм атеист или материалист, в с смисъла, който влагаш ти. За мен спора „има или няма Бог“ не съществува. Начина ми на мислене е такъв, че изключва вярата като аргумент в моите умозаключения. Аз НЕ ЗНАМ дали има Бог и за това не казвам има или няма. Този спор наистина е безсмислен. Аз не убеждавам никого, че няма бог. Искам и мен да не ме убеждават, че има. Винаги съм имал разбирането, че атеистите по нищо не се различават от релитиозните фанатици. Те мислят и действат еднакво.
    Ако се върнем към толерантността мисля, че тя може да се прояви при това различие - между вярващите и знаещите (или незнаещите, но невярващите, но не атеисти...)
    На мен не ми пречи никой вярващ. Надявам се, че и аз не съм греда в нечии очи.
    А иначе пийс, разбира се! Аз за това вече повече от две години съм в blogspot, а не в blog.bg. Тук може да се води нормален човешки диалог, което и правим :)

    ОтговорИзтриване
  5. tuaregbgр не само.
    Темата за училището и религията е сложна. Аз продължавам да смятам, че децата могат да изучават световните религии, но не само „тяхната“ религия. Това, както и „проблемът“ с циганите, е още един начин да се разедини нацията, а не да се обедини. За изучаването на религия в училище по начина, по който си го представят свещенниците, съм напълно съгласен с министъра на образованието. Нашето образование е светско и искането е противоконституционно. Създаването на етническо и религиозно напрежение е показателно за близкото бъдеще, което въобще не ми харесва.
    Що се отнася до БПЦ, то проблемът е като с другите институции. Няма как да има нещо читаво, щом цялата държава е на дъното. Очевидно и там трябва да се сменят поколенията за да има надежда. Все пак, като наблюдавам действията на пловдивския митрополит или както там се величе, надеждата замира... :)

    ОтговорИзтриване