2.09.2010 г.

Къде отиваш, Стефане?

Стивън Хоукинг отрича съпричастието на Нещо божествено в създаването на Вселената. Не персонифицирам създателя, който за всеки вярващ е различен. Интересна е необходимостта от неговото съществуване в хорските глави.
Какво пък толкова? Много по-лесно е да има Някой, който да ти каже какво да правиш, на който да се помолиш, който да поеме върху себе си вината за глупостите, които вършиш. Човещинка. Малкото хлапе, заплашено от нещо, безстрашно се изпъчва и заявява: „А ти знаеш ли моят Татко кой е?! Ей сега ще му кажа да дойде и...“. Такива пораснали хлапета са изгорили сума ти народ по кладите или изтрепали в джихад...
Всъщност, няма никакво значение какво е казал Хоукинг. Баба Мара и баба Айше едва ли ще го чуят, пък и да го чуят няма да го разберат. Те имат своите добре научкани в главите представи за света и нищо не би ги разколебало.
По интересни са средно интелигентните хора, които изповядват някакъв пантеизъм. Те вярват (аз бих искал да мислят, но това е друга тема), че има Нещо - създател на вселени, по-висше - интелектуално и морално, от нас, което дава опора в живота, осмисля живота и смъртта им.
И тук идваме до това, че Нещото не е реалност, а необходимост. Без него животът е труден и опасен. Все пак, друго си е, когато някой ти каже: не кради, не убивай, не чукай всичко, на което можеш да напипаш пулса...
Винаги ми е било много смешно, когато някой се изтъпани и заговори за християнските (не пиша за други, тъй като обществото, в което живя, се определя като православно...)  ценности и възпитание и колко много са дали на него и на света за да... и т.н., и т.н. Става ми смешно, защото майка ми и баща ми, в нашето атеистично (думата не е точна, но... друг път) семейство, не ме изпращаха на училище със заръките: ограби другарчето си, излъжи учителя и т.н. Вече пораснал, също не ме питаха колко човека съм изтрепал през деня и колко чужди булки съм „познал“. И на тях, и на мен не ни беше необходима някаква дебела книга, от която да четем какво и как да правим. И, невъоръжени с религия, сме толкова нормални, колкото всеки вярващ...
Та не е ли толкова Човешко да не убиваш, да не крадеш, да не лъжеш?
За какво ми е Някой, който да ме създаде и след това , като на марионетка - идиот да ми дудне всеки миг от книга, от амвона, от минарето колко съм лош и какво да правя за да ми прости... sancta simplicita...

15 коментара:

  1. Че баба Мара, няма да разбере е ясно. Вярата не се нуждае от логика и доказателства. Точно и това ме смути под коментарите в линка. Хора, които очевидно са вярващи, търсят и оспорват доказателства. Очевидно самата мисъл, че всеки сам е отговорен за постъпките си, винаги ще бъде плашеща.Според мен ще надживее дори човешкият род.

    ОтговорИзтриване
  2. Представете доказателствата, че всичко е станало случайно, от само себе си
    Вярата си е вяра, науката си е наука и не е за всяка уста лъжица :(

    ОтговорИзтриване
  3. "Известният английски физик и математик Стивън Хоукинг – макар и убеден атеист – поставя също своя пръст на проблема, като заявява, че законите на физиката са само система от правила и уравнения; той си задава въпроса какво (или Кой) e това, което вдъхва огън-живот в тези уравнения и прави да съществува Вселената, която те описват".Д-р Кирил Чуканов
    --
    Аз на сериозни учени ли да вярвам, или на някакъв журналяга от "сега",дето дори не си е турил името под статийка ,в която цитира "Таймс", без линк! И разни всезнайковци бързат да покажат колко са отворени в коментари (смях), а други веднага да отразят сензационната новина
    Статята на Чуканов ще я пусна след малко в другия сайт, нищо ,че не го четеш, ти си над тия глупости, отговорен човек

    ОтговорИзтриване
  4. Какъв човек съм, хал-хабер си нямаш. Имаш си два блога - пиши там каквото искаш. Не се опитвай да се правиш на интересен, там където не си.

    ОтговорИзтриване
  5. Прощавай, наборе, прав си за блога, като съм нежелан няма да коментирам,реагирах спонтанно, но мисля с нищо не съм засегнал теб
    Критиката ми бе към онова ,към което си дал линк:)
    За мен е достатъчно, че си човек :)

    ОтговорИзтриване
  6. @slavuncho,

    Тъй-като не съм атеист, но не съм и вярващ( в общо приетият смисъл) :), ще споделя, че харесвам Христос, но не харесвам християнството, харесвам Буда, но не и будизма, харесвам уникалността, но не и последователите :)

    ОтговорИзтриване
  7. knucker
    В този ред на мисли и аз не съм атеист в общоприетият смисъл :) Много е възможно да съществува Бог, като нещо по-по-най, но - според мен, контакта/диалога с него би трябвало да е непосредствен. Дълго може да се пише за „способностите“ и „морала“ на свещенослужителите от всички религии, но не това е важното. Важното за мен е, че досега такъв контакт, а още по-малко диалог, не съм осъществил. Бих се радвал ако го има, но... Оттам нататък, да чакам някой да ми казва какво и как да правя, да ми налага някакъв морал и етични норми, които са общочовешки, с претенцията за божи прозрения, просто няма как да стане. За сега единственият бог, когото познавам съм аз и това ми е достатъчно. Мисля, че всеки човек може да каже това за себе си :)

    ОтговорИзтриване
  8. Истината е, че за милиони вярващи хора Бог е Личност и се открива на всеки, който го търси като личност, а не като някаква абстрактна сила или енергия. Успех в намирането!!!!
    А относно етичните норми, то те идват пак от тази Личност, т.е за нас християните , Христос е самата добродетел, а не фалшив моралиизъм, присъщ на обществото.

    Ваш:
    о. Добромир Димитров

    ОтговорИзтриване
  9. Да! Човек може и да не знае кога и как ще достигне до истината, но може да вярва, че това ще се случи...

    ОтговорИзтриване
  10. Не само трябва да има някой друг, за който да си въобразяваме, че носи отговорност за делата ни, ами ако нямаше такъв друг, нямаше да има как елегантно да бъдем управлявани. Управление, което да си спестява нуждата от непрекъсната демонстрация със сила, че то командва парада.

    Иначе, ясно е, че Бог е ЦЯЛАТА Вселена, включително ние като част от нея. Ясно е също, че тая Вселена се е породила във времето от нещо, различно от човека и това е станало докато човека все още не е съществувал. На това нещо физиците му викат "източника" на Големия взрив и не могат да ни кажат какво е точно, как изглежда, дали въобще изглежда някак...

    Също, малцина биха оспорили, че по-големи шансове за оцеляване има общество, в които всички си помагат, вместо да се ядат един-друг. Хуманността (недеформираните от властнически интереси христови ценностти) е жизнено-важна необходимост (и понеже разбирам това, аз смея да се мисля за християнин).

    На друго, по-дълбоко равнище пък, всичко може да се определи като ВЪОБРАЖЕНИЕ (илюзия, мая, заблуда в някои източни религии). Като продукт на човешкото съзнание което на подсъзнателно ниво се е привързало към обща "матрица", обща честота с другите съзнания, чието присъствие е в състояние да регистрира. Защото какво са усещанията чрез сетивата? Не са ли импулси към мозъка, които пораждат чрез него холографски (триизмерни) изображения на това, което се регистрира. Докато мозъкът пък, самият, е холографско изображение, предавано на самия него чрез сетивата.

    Значи какво остава? Всичко е съзнателно, холографско изображение чрез мозъка. Мозъкът също е съзнателно, холографско изображение... Остава само изображението! Въображаемия образ, който всеки от нас си съставя за ВСИЧКО! Илюзията! Заблудата! Мая! С други думи - остава СЪЗНАНИЕТО!

    ОтговорИзтриване
  11. :) Аз отново искам да уточня, че не съм атеист или материалист, т.е. не охвърлям абсолютно и еднозначно идеята за съзнанието и неговите извънтелесни прояви. Напротив.
    От друга страна, „Холографската вселена“ е интересна книга, но не е единствената :).
    От трета, това което казваш в началото е абсолютно вярно. Да това е целта на религиите - да се управлява по-лесно. Но това е така за времето преди техническата революция. Имаш голяма територия, но нямаш средства за непосредствен контрол. Тогава на помощ иде дядо Боже, който ужким бил любов, но само с нещо ни плаши. Това е грях, онова е грях... Ако правиш така ще отдиеш в ада, ако правиш иначе - в рая... Същите приоми е смешно да се използват през 20 и 21 век, че дори и през 18 и 19, но... темата е дълга :)

    ОтговорИзтриване
  12. Тя, "Холографската Вселена", не е единствената книга по принцип, но засега е единствената, която що-годе логично описва част от феномените, пред които официалната наука умишлено банкрутира. Иначе, аз не съм повлиян само от току-що споменатата книга. Пък и се стремя да мисля самостоятелно, доколкото ми е по силите.

    Технологичната революция, особено в сферата на военните и на разузнавателните технологии, все още не е способна да обезсмисли ИЗЦЯЛО ползата за управляващите от манипулирането чрез религиите и чрез религиозните култове. Все пак, шест милиарда нарастващо глобално население си е сложна задача за пълен контрол. Ако стане някоя Трета световна войница и останат само милиард-два планетарно население - всичко ще стане много по-удобно и по-прегледно. Тогава вече нуждата от религии и от религиозни секти наистина ще се обезсмисли изцяло.

    ОтговорИзтриване
  13. Това за „Холографската вселена“ беше закачка :) Книгата си заслужава сериозно внимание.
    Мисля, че ако останем 1-2 милиарда, че и малко повече, ще настъпи „2084“, почти по Оруел...

    ОтговорИзтриване
  14. Те, работите, точно към Оруел са тръгнали. Виж ги чиповете в новите лични документи. С тях вече могат да следят тайно местоположението на документите. Чрез спътници (естествено - американска технология, за чиято употреба наште плащат на американците от нашите данъци). От известно време същото се прави и с автомобилните номера (твърди се, че чипа е в болта, с който се закрепва номера)...

    Май не е много далече времето, когато ще започнат да ни имплантират чиповете и в тялото. Току-виж, Йоан с откровението му се оказал прав!

    ОтговорИзтриване