14.07.2010 г.

Въпроси

Препрочитам си аз „Задочни репортажи за България“ на Георги Марков. Сега не съм в настроение да обсъждам написаното там или пък личността на автора. Ще споделя само фактите.
Ето какво ме подразни. Цитирам част от „900 метра живот“:

„Един мой приятел веднъж каза, че не желае да идва повече в клуба, защото това му съсипвало нервната система.
„Знаеш ли – каза той, – още като прекрача прага, аз трябва да се превърна на компютър и светкавично да съобразя не само кой е пред мене, но и какво е днешното му положение. Аз трябва да знам как е минало заседанието в ЦК тази сутрин, кой какво е казал, кой е отишъл по дяволите и кой идва на негово място и съответно с това да реша къде да седна, кого да поздравя, кому какво да кажа, защото не бива да допускам грешки.“
Приятелят ми беше момче на кариерата и той наистина успя да я направи, превръщайки се в компютър.“

Тук идва мястото на въпросите. За какви компютри пише автора, когато в описваното време дори калкулаторите „ЕЛКА“ още не бяха излезли! Известно е, че Георги Марков отива в Италия през 1969 г. В периода 1975 - 1978 г. пише своите „Задочни репортажи...“, откъси от които и аз съм слушал по „Свободна Европа“.
Изкушените знаят, че в периода 1963 - 1971 г. върви третото поколение компютри. Става въпрос за машини, които пълнят огромни зали, работят с перфокарти или ленти и се използват основно от научните работници и военните. В голямата си част техните функции и възможности са секретни или непознати в соцлагера. Една от причините е и известната постановка на съветската научна мисъл, че кибернетиката и генетиката са буржоазни измислици. Не може да става и дума за гражданственост на компютрите като машини или на техните функции. Майкрософт е създадена през 1975 г. Ще кажете, по това време научно-фантастичната литература дава информация по тези въпроси. Да, ама не. Запознатите могат да потвърдят, че по това време за компютри в НФ не се говореше...
Та така, напират въпросите:
1. Тези редове плод на гениални догадки на двама български интерлектуалци ли са?
2. Възможно ли е това да е по-късно дописване от някой на „Репортажите...“, което по същество е фалшификация?
3. Ако е така, кое е написано от Г. Марков и кое от неизвестния „някой“... и т.н.
Въпроси много, а отговори...

11 коментара:

  1. Тези огромните и аз ги заварих, когато започнах да уча.Възможно е и дописване, но в случая мисля,че става въпрос за друго. Има една област, която е много преди сегашното време и постижения- научната фантастика. Като деца сме говорили за роботи например, повлияни от Азимов и други. Използването на термини е по-бързо от научните постижения:)

    ОтговорИзтриване
  2. Прав е Владо, наборе.Ще допълня, че понятието компютър у нас получи гражданственост доста късно по идеологически причини (изкуственият интелект се отричаше).На запад се е употребявал активно от 60-те години, т.е, когато започна подмяната на лампите с транзистори и това рязко намали обема на машините..
    Знаеш, че едно нещо като не се напише в учебниците и не се дъвче от папагалите по радиото и телевизията не получава гражданственст...При нас се говореше за калкуратори ,а както знаеш до 1989 г имахме изчислителни центрове. Чак след "културната революция" на Людмила и сие и "Правец-а", терминът се наложи яко :)))
    Пък и спомни си, че пао него време (65-70г)ние (поне аз) се вълнувахме от индианци и каубои, джунгли, съкровища и пр...Фантастиката бе малко по-късно, след /-ми клас...Владо е по-млад с 9 години ...
    ----
    Но това с нищо не отхвърля съмненията за дописване :(

    ОтговорИзтриване
  3. Владимир Иванов, за научната фантастика писах в поста. Претендирам да съм добре запознат с произведенията на наши и чужди автори :). В тях, по това време - средата на 60-те до средата на 70-те, не се говори за компютри. За роботи - да, но за компютри... Ако се споменават някъде, това са огромни устройства, които управляват звездолети и т.н. По начина, по който е използван термина в репортажа, може да се мисли само за РС, а това е немислимо за онези дни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Наборе, нали и аз това казвам :)
    Що се отнася до НФ аз я чета от както чета, успоредно с каубоите и индианците.
    Като се събере две и две - няма как лирическият герой да произнесе тези думи. Още повече, те са в кавички, което може да ги определи като цитат...
    Мисля, че може да е имало намеса, защото това е един от репортажите, в които се споменават доста конкретни имена и се дават оценки... Може да се продължи с тези размисли, но ще нагазим яко в лайната, пардон - политиката, а на мен сега това не ми се прави:)

    ОтговорИзтриване
  5. Не мога да ги намеря тия репортажи, къде съм ги бутнал...то малко премествания ли бяха...Но мисля, че работата с убийството на Г.Марков е даста мътна...от там и целите полит-лайна..
    Не съм сигурен дали и в бъдеще ще се осветли работата. Може,ако е свързана с нещо по- значимо...

    ОтговорИзтриване
  6. Наборе, според мен никакво убийство няма. Или поне така както го описват. Колкото имаше вярно за нашето участие в покушението върху папата. Знаеш, Стърлинг-мърлинг и т.н. Знаеш и чия радиостанция бе „Свободна Европа“... Всъщност, дописвани или не - какво от това?! Някой си е понапомпал партизанското, пардон - дисидентското минало и толкоз.Знаеш също, че по митинги и по площади най-активни бяха представителите на художествено-творческата интелигенция... Защитна реакция на хамелеони :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ами аз защо им викам интелигенти на повикване?!
    Има и един друг модел келеши - дето се изживяват по-велики от Базов :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Вазов, бе и аз къде дремя днес :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Думата "компютър" е била известна много по-рано от времето, когато Г.Марков пише своите репортажи.

    "През периода 1939 - 1941 г. те работят по създаването и усъвършенстването на ABC (Atanasoff-Berry Computer), както е наречен по-късно техният компютър."

    http://atanasoff.pmg-blg.com/homeBG.html

    Така, че не намирам нищо ненормално в посочения текст.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Наборе, те са едни и същи. Комунистите мигрираха в капиталисти и, съвсем естествено, антуражът (шутовете) им се пребоядиса с тях :)

    ОтговорИзтриване
  11. Иван Христов, съгласен съм с историческата справка. За мен представеният цитат е нормален, но би бил характерен като изказ на българин от средата на 80-те и следващите години. През 1982-3 година, като работник, а по-късно и като студент, имах възможност да работя с Правец 8 и 16, които откраднахме от Apple Macintosh. Въпреки това, компютърът все още бе екзотика и ние нямахме навик да се идентифицираме с него...
    Разбира се, възможно е да греша, но за мен този цитат не се вписва в общата картина на репортажите. От друга страна, дописването на историята съобразно нечии нужди е известно не от днес и не от вчера.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване