21.06.2010 г.

Мнооого яко!

Разбирам, че имало кючек „Паисий“ и възмутени политици щели да дават на прокурор който го е качил в мрежата щото... не можели да докажат конкретно авторство! Както се казва ... на рояци.ком!
Не мисля, че трябва да търсят толкова усилно авторството. Вече 20 години на подрастващите се набива в главата чалга културата и за това са виновни политиците, а не чалгаджиите. Тях винаги ги е имало и ще ги има... Май и с политиците е така... Къде ли е разликата? Май няма...
От друга страна, радостен е факта, че хлапетията покрай „другото“ научават, че имало някой си Паисий. Едно на хиляда да прочете нещо повече за него и ето ти радост! То горе-долу толкова са и грамотните - 1/1000...
Ама щели да спретнат и Левски-кючек! И к'во от това?! Та нима повече от 1 на 10 000 прави разлика между Левски и „Левски“? За това не е достатъчно само да си грамотен...

13 коментара:

  1. Хайде, върти, върти, въртииииии :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, а преди години беше срамно, ако не знаеш столицата на ...Гватемала например :)

    ОтговорИзтриване
  3. ако някой ще научава името на монаха по този начин, бих казала, че нЕма нужда. грамотността не се раздава като ваксина на целокупното население, нито пък е вирус.

    ОтговорИзтриване
  4. Тъй, тъй наборе! Колтурата му е майката!
    Снощи една дама по телевизора именуваше мезонета мазонет... Само Лефски!

    ОтговорИзтриване
  5. Валентин Михалев,
    така е, но... какво от това?! Лошото е, че съм песимист и мисля, че по-зле ще става...

    ОтговорИзтриване
  6. Aria,
    мисля, че познанието е единствения път по който поотделно и заедно можем да вървим към по-добро. За това е необходима грамотност и тук е голямата роля на обществото. Лошото е, че обществото позволи да бъде манипулирано от чалгаджиите и техните кукловоди, които съвсем не са неграмотни.
    Не трябва да се забравят, в тази връзка, и поуката, която ни дадоха Ленин, Октомврийската революция и последвалото развитие и край на СССР, а тя е: с неграмотни хора нищо не може да се постигне.

    ОтговорИзтриване
  7. :D Мда!
    Аз съм на подобна позиция относно "Шатрата" на Румънеца и Енчев, дава големи шансове да запомнят имената на някой-друг хан. :D

    ОтговорИзтриване
  8. Gloxy-Floxy,
    за мен рапа е американската чалга и не го слушам..., но има нещо много рационално в тази идея. Децата припяват с нашите известни кючекчийки и рапъри. Така покрай сексуалната култура на гетото научават по нещичко и от историята, географията... Нема лошо...

    ОтговорИзтриване
  9. Славунчо, опасявам се, че въпросът вече не е добро ли е, лошо ли е, а дали останаха други начини ...
    Тези от вас, чиито деца в момента не са в училищна възраст, няма как да добият реална представа колко критично е положението наистина. Абстрахирам се от собственото си дете, което каквото е могло да бъде научено в тия условия го е научило, резултатите и го доказват красноречиво, защото е сред 50-те деца с най-висока успеваемост в София на кандидат-гимназистките изпити, от над 8000, които са се явили в София. Абстрахирам се и от шепа такива като него.
    Обаче ... нещо, което да илюстрира средностатистическото положение във випуска: При зъболекарката съм преди около два месеца. Чака и майка с момиче на същата възраст. Девойката има амбицията да кандидатства във френската гимназия. Зъболекарката разказва за предишните пациенти, които идват чак от Кюстендил, защото при нея шините на децата са им по-евтини.
    -Ааа, Кюстендил ..., - казва девойката - това беше извън София, нали?
    13-14 годишна, завършва 7-ми клас. Какво да коментирам повече ...

    ОтговорИзтриване
  10. Gloxy-Floxy,
    ако решението на проблема за образованието и възпитанието бе лесен или еднозначен ехеее... И за доброто и за лошото не може да се хвалят или порицават само родителите, само учителите, само децата... та дори, само обществото. Оказва се, че в държави далеч по-уредени, по-организирани, по-богати и т.н. от нашата има същите проблеми. Странно е, но е факт. Следователно, трябва да търсим в самите основи на съвременната цивилизация. Нещо там е сбъркано. Докато светът бе разделен на комунисти и капиталисти беше лесно да сочиш сламката в окото на другия, но сега тази възможност отпадна... Лесно е да стигнем и до по-сериозни обобщения, но... какво от това? Известно е, че не по-умните и по-образованите управляват света :)

    ОтговорИзтриване
  11. Хитрите манипулирайки простите ,управляват и умните :))

    ОтговорИзтриване
  12. Наборе, умните се управляват много лесно - подхвърляш им някаква идея, заради която да се хванат за клавиатурите и да мрънкат по цял ден и са готови :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Нали?! :))
    Дядо ми за това казваше :"Като се сберат много учени на едно място, трябва един по-прост да им каже какво да правят.Иначе те ще си умууууууват" :))

    ОтговорИзтриване