10.06.2010 г.

Декларации...

Пак ми попадна пред очите един документ, който по своята попозност и безмислие е сравним единствено с Комунистическият манифест или с Хартата за правата на човека - Декларацията за независимост...
Като всички документи от този тип и тя започва с лъжа - всички хора били „създадени“ (кавичките са мои) равни... Може и така да е за някое празно междуушие, но... Няма да се впускам в предълги коментари. Тези няколко думи могат да бъдат обсъждани дълго и от философска, и от социална, и от икономическа, и от религиозна гледна точка, но... друг път.
Просто ми се ще да припомня на търсачите на щастие, че всички се раждаме неравни. Умираме неравни. Само смъртта ни изравнява. След това - никой не знае, но на всеки според вярата му :)

7 коментара:

 1. Не съм много по езиците наборе, и не мога да говоря за другите, но нашият е достатъчно богат за да направи и отрази разликата между *равни* и *равноправни* :)

  ОтговорИзтриване
 2. Не сме и равноправни. Едните, като нямат хляб муат пасти, другите ровят по кофите...
  Равноправни ли са моите деца с някое мангалче дето не знае коя му е майка? Равноправни ли са с децата на някой от нашите милионери?
  Формално - да, но на практика...

  ОтговорИзтриване
 3. Напълно си прав , аз просто спрях до езиковото отразяване...А това ,дето ти го изтъкваш основателно , е обект на курсови работи, дисертации и пр..
  Толкова много не ми се пише, виж ,ако беше за говорене...:))

  ОтговорИзтриване
 4. Думите отлитат, написаното остава :)))

  ОтговорИзтриване
 5. Някои се опитват и смъртта да излъжат. И там да демонстрират, че са primus inter pares.

  ОтговорИзтриване
 6. :) Трудна работа! Чувал съм за един, но там набора е по-сведущ :)

  ОтговорИзтриване
 7. Не разбирам какво значи да излъжеш смърта. Разбира се, предполагам какво разбирате под смърт :)))

  ОтговорИзтриване