10.06.2010 г.

Декларации...

Пак ми попадна пред очите един документ, който по своята попозност и безмислие е сравним единствено с Комунистическият манифест или с Хартата за правата на човека - Декларацията за независимост...
Като всички документи от този тип и тя започва с лъжа - всички хора били „създадени“ (кавичките са мои) равни... Може и така да е за някое празно междуушие, но... Няма да се впускам в предълги коментари. Тези няколко думи могат да бъдат обсъждани дълго и от философска, и от социална, и от икономическа, и от религиозна гледна точка, но... друг път.
Просто ми се ще да припомня на търсачите на щастие, че всички се раждаме неравни. Умираме неравни. Само смъртта ни изравнява. След това - никой не знае, но на всеки според вярата му :)

7 коментара:

  1. Не съм много по езиците наборе, и не мога да говоря за другите, но нашият е достатъчно богат за да направи и отрази разликата между *равни* и *равноправни* :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не сме и равноправни. Едните, като нямат хляб муат пасти, другите ровят по кофите...
    Равноправни ли са моите деца с някое мангалче дето не знае коя му е майка? Равноправни ли са с децата на някой от нашите милионери?
    Формално - да, но на практика...

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно си прав , аз просто спрях до езиковото отразяване...А това ,дето ти го изтъкваш основателно , е обект на курсови работи, дисертации и пр..
    Толкова много не ми се пише, виж ,ако беше за говорене...:))

    ОтговорИзтриване
  4. Думите отлитат, написаното остава :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Някои се опитват и смъртта да излъжат. И там да демонстрират, че са primus inter pares.

    ОтговорИзтриване
  6. :) Трудна работа! Чувал съм за един, но там набора е по-сведущ :)

    ОтговорИзтриване
  7. Не разбирам какво значи да излъжеш смърта. Разбира се, предполагам какво разбирате под смърт :)))

    ОтговорИзтриване