20.01.2010 г.

Бате Гойко! Ти си куха лейка...

Енергетика. Една тема, по която трудно пиша защото достоверната информация е малко, а и аз не съм в такава позиция, която да ми помага в това отношение...
Все пак, не мога да не отбележа титаничните усилия на трето българско (?)*
правителство да довърши съсипията, започната от Костов и компания**.
Става въпрос и за ядрената ни енергетика, и за газопроводите, и... за още ред други неща.
Всекиму е ясно, че на никой от лицата Костов, Симеон или Борисов не му пука за българските интереси. Важни са американските такива, защото те плащат на гореизброените и креатурите им за националното предателство, което се извършва в условия на задълбочаващ се рецидив.
Аз продължавам да смятам, че нашите енергийни интереси и икономически такива в голяма степен съвпадат с руските и някой много трудно би ме убедил в противното.
За голямо съжаление, няма да бъда удовлетворен, че прогнозите ми са се сбъднали.
От друга страна, траен показател за човешката простотия са непрекъснато растящите цени на енергоносителите при положение, че ние се къпем в океан от енергия, но по тези въпроси е още рано. Трябва да се преодолеят руд други прояви на войнстващата глупост...

* сложих звездичката, защотоне съм сигурен доколко е българско и това, и другите две...
** когато компанията още не бе един бус хора...

20 коментара:

  1. Поне моето мнение е,че българските интереси в тази област не съвпадат с руските. Не съвпадат и с американските. И за двете страни ние сме само изтривалка за крака. Забравяш, че първият "изгоден" договор за газовите доставки беше точно по костово време. След него се изредиха и още две правителства, които слушкаха повече Москва, отколкото гледаха българските интереси, а цените си растат.Сегашното правителство просто върви по стъпките на предишните.

    ОтговорИзтриване
  2. Владимир Иванов,
    честно да ти кажа, не ми се спори за зевзеците, дето ни оправят през няколко години...
    За интересите. Аз за това съм писал, че „съвпадат в голяма степен“. Тук не става въпрос за някакви сантименти - идеологически, политически, та ако щеш и лични. И, въпреки че българите сме занесли на руснаците и писмеността, и духовността, сега Русия е велика сила, а не България, и това положение има голяма вероятност да се запази още дълго време... Това, което искам да кажа е, че водейки отговорна национална политика, съобразно българските интереси, ние трябва да бъдем по близо до Москва отколкото до Вашингтон, като за това намирам основание в исторически, психологически, геополитически и т.н. фактори.
    Ако ме питат, с пълна сила бих заложил и на китайците, ама... :)))

    ОтговорИзтриване
  3. По настоящем работя на петролни танкери и превозваме сурова нефт. Американците го "купуват"
    от Ирак за 36$ за барел-Национален интерес .

    Направих два такива трипа за два месеца,а фирмите са много, като товарихме от AL BASRA OIL TERMINAL, който в момента се счита за американската бензиностанция и се охранява от американски войници.

    ОтговорИзтриване
  4. @Владимир Иванов - е, тук не съм съм съвсем съгласен с тебе...В исторически план най-голяма "изтривалка за крака" сме били за прехвалените западноевропейци и продължаваме...Нямам предвид г-жа Румяна и сие...Върни се в близката история и виж...Спомни си за унизителния Берлински пазарлък и пр...Виж за това съм писал доста, наистина...И последния пример ...Защо успя деветосептемврийския пуч и каква е "заслугата" на Чърчил.(Техеран,Ялта, Потсдам)
    Любимата им Гърция, маминото детенце...Видя ли как им го набута от благодарност?!
    А като казах набута се сетих за "Набуко",което си е чисто "НабуТко"
    Полезните изкопаеми и източваеми не се влияят от политиката :))))

    ОтговорИзтриване
  5. Валентин Михалев,
    едва ли някой си е помислил, че в създалите се отношения между САЩ и Ирак става въпрос за защита на демокрацията или други подобни алабализми...
    Има една приказка „Когато атовете се ритат, магаретата патат...“. И, тъй като, не сме от атовете, трябва да бъдем особено умни и повратливи за да не отнасяме къчове за щяло и за нещяло :)

    ОтговорИзтриване
  6. Наборе,
    знаеш от кога Щатите започнаха да се барат за супер сила. Някъде от преди има-няма стотина години, а след втората световна война съвсем се изсилиха...

    ОтговорИзтриване
  7. Пояснение: Може ли някой да ми каже каква е НАШАТА държавна доктрина ?! Не, нали, ...Ами, то няма такава?! ...Който даде повече (комисионна). Дето викала оная циганка, долу може да е "чатър-патър", важното е в портмонето "лангър-мангър":)))
    Хайде, бате ,хамерикаци, западнаци, кой дава повече земааа":)))

    ОтговорИзтриване
  8. А що се касае до Ирак и Садам Хюсеин,...сетих се за Тарас Бульба & синове :"Я тебя породил, я же тебя и убью"-- така могат да кажат и г-дата от ЦРУ :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Точно съвпадането в голяма степен, не мога да приема. Скоро писах за АЕЦ Белене.Така и не съм видял нещо,което да ме убеди, какво ще спечелим ние.За да не каже някой,че съм проамерикански настроен, нямаме съвпадащи интереси и за американската база в България и за участието ни в Ирак и Афганистан.И икономически и политически. А за газовите потоци, пак от такива най-близки интереси плащаме най-скъпият газ в Европа. Колко и как се печели от транзит, може да ни каже Украйна, ако не сме го разбрали още.

    ОтговорИзтриване
  10. @Владимир Иванов (krizt)- Е,точно примерът с Украйна е най-неудачен...Ще се опитам да се изразя в твой стил: Украйна ,не е само"транзитъор" на газ, но и Потребител и то -неизправен и недобросъвестен :))
    Работата е най-вече в това, че и Украйна и Русия забравиха(макар и всеки по своему) факта, че не са вече в СССР. ...Украйна ,съгласно "лошия" пазарен принцип трябва да си плати папкания газ на време, а не когато има много пари и не и трябват :))) И ето нещо като притча:Русия в ролята на лош,тоталитарен учител, заради неизправния и лош Владко (Украйна -укр.президент), наказва целия клас (ЕС,в т.ч. и нас)
    А Владко от своя страна е подстрекаван от един по-голям Батко (?) да дразни учителя и да го злепоставя пред класа...
    Защо ли?! Ами защото гони карес на учителя и освен това е дал на Владко много хубави лимки...И освен това знае доста лоши и деликатни работи за Владко и неговия татко(да!) и ..ще ги каже...:)))

    ОтговорИзтриване
  11. А за това, което ще спечелим ние..."Вода гази,жаден ходи" -има една такава поговорка...Аз пък,не съм видял нещо, което да ме убеди че ЧУЖДЕНЦИТЕ "стопанисващи" тока трябва да го продават на такива цени...особенно при ТАКОВА качество...сума и уреди прецакаха на населението, включително и стария ми "Макинтош" :)))
    Вррочем, един елитен блогър преди време не виждаше защо се пънат нашите зеленчукопроизводители и животновъди...Че то внасяме всичко на безценица (?!?)
    Значи на нас производство не ни трябва,нали..
    Но не можем всички да вземаме комисионни, рушвети и да сме митничари...А от толкова много обслужващ, НЕПРОИЗВЕЖДАЩ нищо освен услуги персонал, няма..
    Тогава - сега имате СВОБОДА - хайде,драга друм- свят широк, като не ви харесва да бачкате за жълти стотинки има и виетнамци....Тъкмо ще решим и въпроса с бездомните кучета :)))

    ОтговорИзтриване
  12. :)Кръсю, ако се замислиш, казваш почти същото като мен. Едно време се казваше империализъм, а днес глобализация. Колкото магарето има интерес да го товарят срещу наръч слама и магарешки бодли, които само си пасе,толкова и ние имаме полза да сме сфера на влияние. Чия е просто незначителна подробност. Няма разлика, нищо че едните са ни били братушки, а другите братя по оръжие:))))

    ОтговорИзтриване
  13. Ами, прав си...Ама да ни олекне...
    Вижте на какво попаднах преди малко, чудя се дали е смешно:http://delnicite.blogspot.com/2010/01/blog-post_6193.html

    ОтговорИзтриване
  14. Колеги,
    според мен, „голямото съвпадение“ - на интересите де, идва от това, че Русия ни е под носа, а американците... далеч :).
    Като се има пред вид, че са толкова близо, а и някои „особености“ на характера, Русия като пръдне може да ни отвее и тогава за нас няма да се застъпят нито т.нар. европейци, нито американците... Международните отношения са като междуличностните - всеки се спасява както може и правила за това няма!

    ОтговорИзтриване
  15. Точно ...И тогава поне ще има защо Монката Паси да си пореве малко като пич :)))
    Наборе, нищо не каза за вица, под горния линк, или нещо не ти е весело?

    ОтговорИзтриване
  16. Наборе! То освен да ми е весело нищо друго не ми остана :)))
    Аз го знам в по-нашенски вариант: хем боли, хем сърби, хем мама не дава...

    ОтговорИзтриване
  17. То и аз, slavuncho, смятам и сегашното управление за ... леко малоумно (дано да бъда простен за просташкия изказ! Пу-пу!). И на децата е ясно, че бъдещето на енергетиката е ЕЛЕКТРИЧЕСКО. На нашите управляващи обаче повече ток не им е потрябвал! Нямало къде да го продават днес! За сметка на това - в не много далечно бъдеще ще го купуват! Естествено - всичко пак няма да е за тяхна, а за наша сметка (те пак ще печелят, но този път от препродаването на нас на купения отвън ток). Или пък, ако не купуваме ток - ще плащаме на Евросъюза еко-глоби за неспазване на поетите от нас еко-ангажименти в областта на електроенергетиката (както сега плащаме за боклука).

    ОтговорИзтриване
  18. Станислав Янков,
    мисля, че всичко е нормално. Нашите управляващи ние си ги избираме и, следователно, нас ще доят! Всеки народ си има кой да го оправя. Едни по-добре, други - по-зле, но все с нашето участие...

    ОтговорИзтриване
  19. Че аз тези не съм ги избирал! Досега не съм гласувал и на едни парламентарни избори (за малко да се прецакам да гласувам за Сакскобургготски, ама мъничко се усъмних, че ще си изпълни обещанията и слава Богу. Ако се бях хванал тогава на въдицата - сега нямаше да мога да се хваля, че царят мен не успя да ме измами.). Само дето данъци ми вземат (ако не го правеха обаче, нямаше да имам право да се оплаквам от управляването им).

    Та, аз нито тея, нито предишните съм ги избирал, пък наравно с останалите тегля наръбения хомот! Доста несправедливо си изглежда. Май единственият изход се очертава емиграцията без обратен билет.

    ОтговорИзтриване
  20. Аз също не съм, но какво от това?!
    Винаги съм признавал, че на времето гласувах за Симеон. Гласувах не толкова за него, колкото за идеята за Царя, но... човек се учи от грешките си :)
    За мен емиграцията не е алтернатива - отиваш в друго общество, което живее по същите закони. На пръв поглед може и да изглежда по-добре, но само на първи...

    ОтговорИзтриване