9.01.2010 г.

Искам да съм свободно животно...

Известно е, че сами се определяме като разумни същества и социални животни... Създаваме най-различни структури за съхраняване на съществуването и размножаването ни. Можем да започнем със семейството, група семейства с биологична връзка (родът), общината, селото, градът и държавата. Въпреки глобализацията, ще спра до тук, щото не се знае нататък какво ни чака, въпреки че при една проста екстраполация :)
В тази връзка ще се опитам да направя сравнение между две племена, които ползват обща територия.
Едното племе е старо, дошло от сърцето на Азия, правило държави дето вожда се спре да пикае и стигнало до тук. Спряло се за по-дълго, изтребило де ще има от аборигените и влязло в билогико-икономически връзки с останалите. Има история на величие и падение, досущ като на другите племена наоколо. По едно време дошли едни хора и от тогава вече присъстват повече или по-малко успешно по тези земи над половин хилядолетие... В последните години, първото племе се поосвободило от присъствието на тези хора и пак си направило държава...
Другото племе пак е старо, и пак е дошло от сърцето на Азия, но от както е тръгнало по света не е направило нито една държава. Присламчва се тук и там, като кукувица, но не снася по едно яйце, а хиляди. Членовете му не работят, не учат не плащат данъци, не... абе, общо взето гледат какво да откраднат, да се наядат, да се напият и да правят деца... щото много ги обичали... Е, че не им помнят имената - голяма работа! Важна е любовта между мама/мамите и тате/татите и след това общата и безкрайна любов към децата им - където и да са, и които да са...
Целият тоя зор и това писане до тук беше опит, с думи прости, да намеря смисъла от съществуването на държавата в живота ни...
Ето, първото племе. Правило държави, та се забравило. Баш като направило империя и взели, че пристигнали едни хора и... натък е ясно. Чия е ползата от държавата? И тогава, и след пет-шестотин години, била на тези, които могат да я продадат... Нито е защитила някого, държавата де, нито е дала сигурност някому... Такива като нас ги прехвърлят от една държава на друга, убеждават ги, че това е родината им, че трябва да умрат за нея, а докато чакат естествената си смърт* имат няколко права/задължения: да гласуват, да се размножават, да плащат данъци. Последното е неотменимо право/задължение Без него държавата няма да съществува, а това означава... само, помислете си, какво Означава!!!
Другото племе, и то така - гласува срещу заплащане, размножава се многократно по-успешно, данъци - не са му познати...
Е, чия е държавата в крайна сметка и за кого работите 5 (пет) месеца ката година, питам аз и... отговор не чакам!

* В бъдеще, думата смърт ще изчезне от езика ни. Когато някой гушне букета ще се казва: Ееех! Пенсионира се!... По разбираеми причини.

26 коментара:

 1. :)"Безсмъртието" ще го доживея, само не зная дали да се радвам или да плача от този факт.
  А сега сериозно по темата за държавата.Тук нещата се разделят. За какво би трябвало да е и за какво служи сега. Дори и животните не са свободни. И при тях има социални структури, като целта е добруване на стадото, покрай това и на отделният индивид в него. Там също има своеобразни данъци. Проблемът е в начинът на формиране на "интереса".Единият е насилствен, а другият еволюционен,чрез постепенни промени- отново аналогия с животинският свят. Надявам се,че когато станем "безсмъртни" ще доживеем и по-добрата държава, но пък никой не може да ни забрани да опитваме да я променим и ние.

  ОтговорИзтриване
 2. Съгласен съм с аналогията, доколкото и животните създават семейства и стада/ята. Не си представям всички крави от Тракийската низина заедно, но...
  Освен това, при тях има ясно изразена йерархична структура и яснота при вземане на решенията.
  Не вярвам дали има овцъ или крава, която ще съгласи половин година да дава мляко за някой, дето не му е виждала опашката...
  А иначе, надеждата я има, и опитите продължават :)

  ОтговорИзтриване
 3. Наборе,аз тук за коментар ще кажа като Пилат:"Каквото писах, писах"- с добавка в другия ми блог, всички го знаете...тази тема см я застъпвал много...
  Иначе...що пък да мреш, сума ти народ живее като сЛободно животно и не му пука, даже се кефи, че дава и акъл на другите:)))))

  ОтговорИзтриване
 4. Наборе, и аз ще се улесня. Няма да пиша повече, а ще дам линк към блога ти, щото ясно е, че там всичко е казано!
  Иначе, не съм решил да мра. Що да го правя и по какво личи??? А пък да даваш акъл някому е най-нерационалното занимание, както ни учи Живота :)))

  ОтговорИзтриване
 5. Ама не се сърди ,бе наборе, не щях туй да кажа,просто, на тая тема ме беше ядосал един, смятай, щом аз съм се ядосал, какво е ...
  Просто ,там ми го има мнението, това е...Не ща да пиша по темата пак...
  Заглавието ти имах предвид и затуй викам, че някои я карат като животни и ни дават и на нас акъл да я караме като тях /Имам предвид животни в лошия,разговорния смисъл/ :))))

  ОтговорИзтриване
 6. Няма какво да добавя :), освен че съм доста уморен да давам мляко :)

  ОтговорИзтриване
 7. "Е, чия е държавата в крайна сметка и за кого работите 5 (пет) месеца ката година, питам аз"

  Аз затова не работя :). Е не точно, всъщност и съвсем не, но е добра мотивация :)!

  С циганския проблем, това, което най-много ме разсмива, е тия, дето все ни дават акъл как хуманно да си ги отглеждаме, като им се изтресе тумбата на запад, как почват да вият на умряло. Къде наскоро ги бяха подпечатали като в концлагер - във Франция ли, в Италия ли, забравих.

  Не се карайте, момчета, моля :)!

  ОтговорИзтриване
 8. Не се сърдя бе, наборе, ама ние тук сме като огледала. Не откриваме топлата вода, а само искаме да я ползваме :)))
  А иначе, въпросът беше за данъците и държавата.
  Предишната държава ни вземаше около 2/3 от заплатите, но чрез преразпределение ни връщаше значителна част под формата на образование, здравеопазване и др. социални дейности.
  За сегашната работим 5 месеца, но само за нея и тези, които я притежават. За всичко останало продължаваме да си плащаме, че и отгоре...
  Та за туй се питам за какъв ... ми е държавата?!
  Само не ми казвай какво е казал Кенеди, щото преди да го каже, колко е отмъкнал кланът му от Щатите, само те си знаят...
  И ако се върна за животните - няма лоши животни, наборе, и ти това го знаеш. Има лоши хора...

  ОтговорИзтриване
 9. Валентин Михалев,
  ще даваме - няма къде да ходим!
  Не сме нито поп-, нито фолк-звезди, че да ни предупреждават чрез средствата за масова информация или чрез „пресата“ :), кога ще ни проверяват. Направо ще ни изцедят до дупка. Една от икономическите причини за увеличаване на възрастта за пенсиониране е, че пенсионерите не плащат данъци, а само „вземат“ от баницата на държавния елит.
  В приказката за пенсионните фондове ще повярвам едва тогава, когато имам своя пенсионна сметка, с която мога да разполагам, и която може да бъде наследена от децата ми или от който аз реша... До тогава пенсионното осигуряване е узаконен държавен пладнешки грабеж, като за по-сигурно се създават законови - отново, условия за намаляване на вероятността от получаването на пенсия до биологичния минимум.

  ОтговорИзтриване
 10. Работим 5 месеца за държавата, за да ни остави на спокойствие да работим оставащите 7 за нас.
  Но... тези сметки не са верни.
  Махаме 2 месеца в които работим за ЧЕЗ, ВЕИК, ТЕЦ и прочие монополисти формиращи цени как им дойде на фантазия.
  Махаме 2 месеца почивни дни и празници де е грехота да се работи
  Махаме 1 месец болнични и платен отпуск.
  Махаме 1 месец от лоша организация на работният процес де само си губим времето за работа.

  И.. от 12 месеца остана само един работен за нас си, ама и той не е сигурен в тия времена на криза.

  ОтговорИзтриване
 11. Gloxy-Floxy,
  щом можеш да си го позволиш предполагам, че семейството ти има съответните доходи, което пък значи, че пак давате своя „принос“ към баницата на елита...
  Има и друга вероятност - да принадлежиш към този елит, което не ти пожелавам, но тогава не вярвам, че би се занимавала с писане по блогове. Данъчното облагане осигурява на подбрана част от хората доста по забавни забавления :)))

  ОтговорИзтриване
 12. valsodar,
  моите сметки са приблизително същите...
  Сега ми се струва, че се опитват да „обложат“ по някакъв начин парите, които пращат работещите извън България на близките си тук... Това са големи суми, които им се изплъзват.

  ОтговорИзтриване
 13. Че то на никой не му трябва държава тук...Трябва им територията.
  Ти да си видял инвестиции в сериозно производсктво?! Туй не ни трябвало, по-добре да го внасяме, че излизало (??) по-евтино, не нам си какво си...и накрая КОЙ ще купува?
  , май че Ония прословут план да ни "редуцират до 5 милиона и то с 2/3цигани, които им е спуснат "отгоре" не е лъжа. Хич не ми се иска да я вярно, ама ...на там я теглим, май? :)

  ОтговорИзтриване
 14. :) Принадлежа към елит, който не ми пожелаваш. Дъщеря ми има хронично заболяване и 50% инвалидност. И просто е необходимо да следя нещата изкъсо, за да не излизат от контрол, нещо което нито една работеща навън жена не може да даде на детето си, кой каквото и да ми говори.
  Не е въпроса какво мога да си позволя, а какво трябва да правя.
  Иначе да, данъчното облагане ни предлага отбрани забавления- опитва се да вземе на босия цървулите.

  ОтговорИзтриване
 15. Наборе, това било действителен случай:
  Един арендатор в голямо село дал безплатни купони за хляб от неговата фурна на социално слабите и циганите и казал, че ще им осигури и малко дърва...
  Циганите казали : "А,то рану ощи бате..Дай сега джилязо да го таковаме...пък като падне снега тогаз ще дадеш дърва. Сега де ши ги слагами...":)))))

  ОтговорИзтриване
 16. Кръстю,
  лошото е, че не става въпрос само за нашата държава, а за държавата въобще. Както се вижда от линка, който съм дал, ние далеч не сме най-зле. Проблема е, че функцията на всяка държава е да те обира - повече или по-малко.
  За циганите - не знам... Ние все обвиняваме евреите в световни заговори и конспирации, но като се замислиш - не са ли циганите най-привилегированите във всички държави по света :)))

  ОтговорИзтриване
 17. Gloxy-Floxy,
  мисля, че те разбирам. Аз съм с 92 % инвалидност, но мога да се отглеждам самичък. Все пак мисля, че при теб е по-лошо: ти си здрава, но детето ти е болно. При мен децата са здрави и това ме кара да се чувствам добре.
  Мръсното в цялата история с данъчните, а и с законите въобще е, че на теб ще намерят 300 начина да ти затруднят живота още повече, а този юнак, дето преди ден-два го тръмнаха, имал 12 (дванадесет!) влезли в сила присъди, но - забележи!, условни!
  Кой пази държавата - теб или него? Не съм чак такъв специалист в наказателното право, а и сега не ми се занимава да правя справки, но имам спомен, че още след втората или третата присъда е могло, а и е трябвало!, да го вкарат да лежи ефективно в условията на продължаващ рецидив, щото присъдите са все за измами...
  Намерил си е „добър“ съдия, защото ако съдията спазва закона, няма адвокат, който да го отърве...
  Е, на някой май му писна и намери най-лесното решение...

  ОтговорИзтриване
 18. Що се касае до евреите ,наборе,има евреи и евреи :) Да си чул нещо за хазарите, приели юдаизма?!
  Много хора не знаят какво точно значи "чифут" и "дьонме".
  Но това е много дълга тема, която в учебниците ,кой,знае защо е пропусната дори бегло, изглежда са решили, че е маловажна ;)
  А аз нали съм си любознателен по рождение, попрочитам нЕкои работи, и в нет-а има ,по-интересно ми е отколкото да се вра във форуми от рода на бг.татко -примерно и да дрънкам за зимни гуми и стари джанти :))
  И като съм започнал за мене - много съм доволен, че образованието ми протече в техническия сектор ,(както техникум, така и виШото), така, че ми бяха спестени "систематизираните" знания по история, философия и пр., и се наложи сам да си ги набавям:)))
  А що се касае до циганите, вероятно знаеш, че като човек работил дълго време в строителството имам много допирни точки с тях.
  Даже имам и двама приятели ,набори цигани.
  Впрочем,между цигани и цигани има също рзлика.
  И единият ми каза : "Циганите сме като кучетата -скачаме според пърта"
  Което бившите ни управници към края на ...началото бяха разбрали и започнаха правилна тактика - разбиването на СЕГРЕГАЦИЯТА им.
  Тоест, разпръснато разселване в панелките.-Нааай много по едно семейство в секция. В нашия вход (като бях още в панелка)имаше едно семейство, което се опита да си "спазва традициите", но бъро го отучихме.
  За тях лозунгът :"Много сме, силни сме" е много по актуален отколкото за социалистите :)))
  Обаче сега пропагандата , отношението и общественното мнение се формира съгласно директивите ...и предполагам стипендирането на някои кадри от начуртените фондации на международния мошенник и филантроп - американският унгарец от еврейски произход Сорос (Шорош),което е съвсем случайно,разбира се... :)))))

  ОтговорИзтриване
 19. С тоя, предният, дълъг коментар ми се иска да ти поднеса едно извинение относно вчерашната изцепка.
  А що се касае до държавата изобщо, мисля ,че сам разбираш, не е въпрос ,който може да се обхване в един коментар, колкото и пространен да е.
  Даже не е от темите, които могат да се рамкират с няколко изречения.
  А за по-зле, разбира се, че има.:))))

  ОтговорИзтриване
 20. Наборе!
  Няма нужда от извинения. Не сме деца, и юноши не сме, и младежи..., а жалко :)))
  Просто кофти прозвуча някак си..., а сам знаеш, че „написаното остава“ :)
  Ей, човек! Ти ме уби! Вярно имало бг.татко. Малеей! Давай да направим бг.дядо - свободно е, проверих :)))
  За историята знам, че не е това, което е. Ти цитира в един от твоите постинги Бътлър: „Господ не може да промени миналото, историците могат.“ Не съм много съгласен. Мисля, че истоиците са изпълнители по веригата. Какво им пука на тях, освен ако не е нещо много лично? Според мен, основните ползватели на историята и историците са политиците. Разбира се, никой не е изненадан от това. По тези причини съм крайно скептичен към историята като наука. По същите причини някои теми се „пропускат“, други са „маловажни“... В нета има много информация, народа пише - не се шегува :) Лошото е, че трудно се отделя ценното от плявата. Виждал съм много добре написани неща - с претенции за научност и достоверност, но като потърсиш на чии „рамене са стъпили“ - ядец! Нема никой. Човека хубаво го написал, но не казал, че е фентъзи или исторически роман, а претендира за „научност“! Но, в нета можеш да срещнеш какви ли не, включително и нас :)))))
  За циганите си прав. Те са вредни за себе си и за обществото, когато се капсулират. Иначе са хора като нас - и добри, и лоши...
  Това за обхвата на коментарите ме подсеща за

  ОтговорИзтриване
 21. ------ техническо прекъсване -------
  ...една възможност. Да съберем де що има коментари и може да се издаде нещо като „Коментарите към коментарите към...“.
  Знаеш, че „Коментарите...“ на Розенберг към „Капитала“ на Маркс са по-популярни от обекта :)))

  ОтговорИзтриване
 22. Искам да споделя нещо, докато не съм го забравил,сега ми проблясна ...Най -пресен пример е твоето изказване :"...Наборе, и аз ще се улесня. Няма да пиша повече, а ще дам линк към блога ти, щото ясно е, че там всичко е казано!...". Това ,от една страна напомня типичния английски хумор, но е присъщо като че ли най-вече на нас ,наборите и на малко по-големите...Освен това, тоталитаризмът разви май у нас т.нар. "езоповски език" и ...тоя тъжен хумор,както го наричам аз.
  Младите май не го долавят това и при тях обикновенно се приема 1:1.
  Ето нещо смешно, макар и не точно по този въпрос, но показателно.Една учителка споделя :Цитирам им аз поета: -"Герои, вам венци ще свия!" ,а един се обажда :-"Ега ти, сдухания пич, що му са тия венци, че ще ги свива?"
  -------------
  А за евреите - както знаеш, те са били племе...
  Как и защо са пръснати по света...е друга работа. Въпросът е, че и те като циганите са били доста недолюбвани, макар,че за разлика от тях те са в другата крайност- прекаено обществено -активни са :))))
  Но интересното е ,че дори и да са обичали децата колкото циганите(макар,че и техните семейства не са малки), то при тоя геноцид, (Хитлер не е единственния, макар и най-големия)то такава популация трудно би се реализирала...

  ОтговорИзтриване
 23. Не мисля, че тоталитаризмът разви тези черти, за които съм съгласен, че са ни присъщи. Ние имахме възможност да мечтаем, да четем, да грешим и да поправяме стореното. Сега живота е много по-сложен. Една непремерена стъпка и губиш възможности за образование, или за работа, или те изхвърлят от нея. Това може да ти докара срив на психиката, на отношенията с другите хора и т.н., разбираш ме какво искам да кажа.
  Дааа, ние имахме право на своите грешки, правехме ги и ми се стува, че това ни даде много повече от супер якия живот на коне с капаци...
  То Хитлер беше подпукал и циганите, и педерасите, но... не се гаси туй, що не гасне :)))

  ОтговорИзтриване
 24. Туй, за педерасите у нас пак е нещо забавно..Ще пиша по-късно за него, не мислиш ли, че подобно на социално слаб, за много хора педерас се обърна в професия....
  Има много надарени момченца ,които вместо да прехвърлят тухли четворки ,примерно,са предпочели по-чистата ,а и по-престижна, благодарение на някои среди и медии "работа" да почесват задниците и емоциите на разни чичко-паричковци ?

  ОтговорИзтриване
 25. Наборе,
  честно ти казвам не ги разбирам по никакъв начин.
  Опитвал съм се, но не мога...
  Айде, проститутките - коя изоставена, коя с гладно дете/деца, коя от малка я изнасилвал баща й/чичо Й и т.н.
  Но тея „юнаци“ какво оправдание си намират не знам!
  Щото и секса е довреме...

  ОтговорИзтриване
 26. Ами за тези, "на които им идва отвъре", (не за тия,дето ти споменах по-горе) мисля, че оправданието им е че не се имат за за юнаци, а за женки...
  Аз нямам против тях, стига да не парадират и да се лигавят, а от друга страна пък ми става смешно, ами то лигльовщината им е ампплоато и обичайният статус...Объркана работа..:))))
  Преди пак имаше,но бяха истински и много възпитани..., то сега кое ни е на ред ,че и педерасите - ментета..!
  Каквито доматите, саламите, сиренето и пр, такива и педерасите..
  А че и аз ,САМО на 53 ,а като препикано мушкато :))

  ОтговорИзтриване